TÉMA

Říjen

Letošní rok je zřejmě nejteplejším v historii měření, tvrdí v předstihu program Copernicus

Rok 2023 je zřejmě nejteplejším rokem v historii měření. Během středy to po zveřejnění dat za říjen v předstihu oznámila unijní služba Copernicus. Minulý měsíc byl přitom nejteplejším říjnem v měřených dějinách s průměrnou teplotou vzduchu při povrchu země 15,30 stupně Celsia.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 21:46|

Stavební výroba v září meziročně vzrostla, průmysl naopak zrychlil pokles

Stavební výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, přičemž předchozí dva měsíce klesala. V meziměsíčním srovnání byla stavební produkce nižší o 0,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). ČSÚ také uveřejnil, že průmysl v září zrychlil meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta, což je třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 21:17|

Schodek rozpočtu ke konci října vzrostl na 210,7 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu ke konci října vzrostl na 210,7 miliardy korun ze zářijových 180,7 miliardy, informovalo ministerstvo financí. Po čtyřech měsících snižování deficitu se tak schodek v říjnu prohloubil o třicet miliard korun. Výsledek hospodaření za deset měsíců byl čtvrtý nejhorší v historii Česka, ale zároveň nejlepší od začátku pandemie covidu-19. Loni byl deficit na konci října 286,7 miliardy korun.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 20:06|

V říjnu panovalo rekordně teplé počasí, prodloužilo to turistickou sezonu i vegetační období rostlin

Podzim je nebývale teplý. I v neděli teploty na některých místech přesáhly dvacet stupňů Celsia. Na Javorníku a v Klatovech padly dosavadní rekordy. Příznivé počasí tak řada lidí využila k pracím na zahradách anebo k výletům do přírody. Díky nadprůměrným teplotám mají některé rostliny letos delší vegetační období.
30. 10. 2023|

Nadprůměrně teplý říjen pokračuje. Během týdne se ale čekají srážky

V Česku bude dál nadprůměrně teplo. Teploty se budou v týdnu podle předpovědi šplhat až k osmnácti stupňům Celsia, od úterý se čekají přeháňky nebo déšť. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Průměrná teplota pro nynější týden z let 1991 až 2020 je pod osmi stupni Celsia.
23. 10. 2023|

Na konci října zažilo Česko díky horkému vzduchu z Afriky letní den

Teploty v Česku dnes na třech místech vystoupaly na 25 stupňů Celsia a výše, čímž byla naplněna meteorologická definice letního dne. Nejtepleji bylo ve Vimperku na Prachaticku, kde odpoledne naměřili 26,2 stupně. Padl tam tak rekord pro 30. říjen, podobně jako na většině všech stanic měřících alespoň 30 let. ČTK to řekl Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
30. 10. 2022|

Důvěra v ekonomiku klesla i v říjnu, obavy mají hlavně spotřebitelé

Důvěra v českou ekonomiku klesla v říjnu na 89,8 bodu, uvedl Český statistický úřad. V září byla o tři desetiny výše, tedy ještě nad 90 body. Pod tuto hranici se takzvaný souhrnný indikátor důvěry dostal poprvé od loňského března. Klesá již pět měsíců v řadě, i když pokles důvěry výrazně zpomalil.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 20:21|

Nezvykle teplý podzim bude v Česku pokračovat, odpolední teploty stoupnou až ke dvaceti stupňům

Nezvykle teplé počasí na konec října, kdy mají školáci podzimní prázdniny, vydrží podle meteorologů celý týden. Odpolední teploty mohou dosáhnout až dvaceti stupňů Celsia, relativně teplá budou i rána, průměrné nejnižší noční teploty většinou neklesnou pod osm stupňů. Po ránu se budou na většině území tvořit mlhy. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
24. 10. 2022|

Maloobchodní tržby v Česku v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta

Maloobchodní tržby v Česku loni v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta po říjnovém revidovaném růstu o šest procent. Zvýšily se podeváté po sobě, na meziroční srovnání má vliv omezení prodeje kvůli epidemii koronaviru v roce 2020. Tržby za nepotravinářské zboží tak v listopadu vzrostly téměř o čtvrtinu, stouply také u pohonných hmot, u potravin stagnovaly. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.
13. 1. 2022|

Počasí pozdního babího léta vydrží do začátku listopadu, pak se ochladí

Předpověď podzimního počasí bývá komplikovaná především ve chvílích, kdy přes náš kontinent postupuje k východu tlaková výše. Po její zadní straně pronikne do střední Evropy dříve či později teplejší vzduch od jihu. Při přílivu teplého vzduchu, který k nám proudí hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry, dojde k vytvoření teplotní inverze a Česko se zpravidla zahalí do mlh a nízké oblačnosti. Hory a některé nížiny si ale ještě užijí několik slunečných a teplých podzimních dnů.
27. 10. 2021|

V následujících dnech se oteplí, ve středu mohou padat i teplotní rekordy

Příliv studeného vzduchu slábne. Teplota se ve čtvrtek odpoledne ještě většinou nedostala nad 10 stupňů. Od pátku se ale díky teplejšímu oceánskému proudění oteplí. V příštím týdnu mohou padat na některých místech i teplotní rekordy. Nejteplejším dnem bude středa.
14. 10. 2021|