TÉMA

Nelegální migrace

Řidiče Boltu, kteří převáželi migranty, soud vyhostil z Česka a dal jim podmínku

Převaděči, které policie loni v červenci zadržela na Pražském okruhu, budou vyhoštěni z Česka. Muži také dostali podmínku. Mezi auty, v nichž převáželi migranty původem ze Sýrie, byla i dvě provozovaná jako vozidla služby Bolt. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Kaspar Studecká. Rozsudek je pravomocný.
26. 1. 2024|

Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska

Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|

Uzavřené hranice Finska s Ruskem komplikují situaci v Estonsku. Tamní přechody zažívají velký provoz

Rozhodnutí Finska uzavřít kvůli hranice s Ruskem poté, co na ni Moskva začala vozit zájemce o azyl z Afriky a Blízkého východu, zkomplikovalo situaci v Estonsku. Tamní přechody zaznamenaly o čtvrtinu vyšší provoz a také nápor uprchlíků. Na estonsko-ruském pomezí v Narvě natáčel redaktor ČT Jiří Hynek.
10. 12. 2023|

Francouzský Senát projednává imigrační zákon. Má zjednodušit deportace i legalizovat práci některých dělníků

Francouzský Senát otevřel debatu o nové imigrační normě. Pro tamní vládu je to důležitý zákon. Má zpřísnit podmínky pro povolení k trvalému pobytu a zjednodušit deportace odsouzených za delikty. Na druhou stranu také umožní získat pracovní povolení v profesích, kde chybí personál, hlavně ve stavebnictví.
7. 11. 2023|

Albánie zřídí centra pro nelegální migranty, dohodla se na tom s Itálií

Itálie se dohodla s Albánií na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi. Řím do nich chce posílat část migrantů, kteří nelegálně připlují po moři do Itálie. Projekt po jednání v Římě nastínili italská premiérka Giorgia Meloniová a předseda albánské vlády Edi Rama. Tábory by měly začít fungovat na jaře příštího roku, uvedly agentury ANSA a Reuters.
6. 11. 2023|

Po Německu zavede kontroly na českých hranicích i Rakousko. Nebudou plošné, řekl Rakušan

Rakouská policie začne kontrolovat auta na českých hranicích. Od středy – dva dny poté, co zavedli totéž Němci – zahájí namátkové kontroly, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rakouské ministerstvo vnitra krok potvrdilo a uvedlo, že opatření bude platit prozatím na deset dní od středy. Bez jakéhokoli omezení tak zůstanou průjezdné pouze hranice s Polskem. Naopak na těch německých hrozí na některých přechodech zdržení, po zavedení kontrol se začaly například na dálnici D8 tvořit kolony kamionů.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 19:29|

Obnovení kontrol slovenských hranic by připadalo v úvahu, kdyby je denně přecházely stovky migrantů, řekl Rakušan

Požadavky, aby se každý migrant, který se pokusí nelegálním způsobem proniknout do Evropské unie, vracel do země původu, považuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za nereálné. Často podle něj nelze zjistit, odkud dotyční lidé přišli, a navíc považuje na neuskutečnitelné vracet je například až do oblasti Sahelu. Opoziční poslanec Radek Koten (SPD) by ale považoval důsledné vracení nelegálních migrantů za vhodné řešení krize, se kterou se Evropa již léta potýká. Rakušan považuje za správné řešení celounijní sjednocení pravidel prostřednictvím evropského migračního paktu. O migraci diskutovali Vít Rakušan a Radek Koten v Událostech, komentářích.
20. 9. 2023|

Ukrajinská vláda se zaměřila na muže prchající ze země. Využívají i oficiální humanitární systém

Ukrajinská vláda od začátku invaze uzavřela hranici pro muže ve věku od 18 do 60 let, na které se vztahuje mobilizační povinnost. Výjimka platí třeba pro pečující o děti nebo invalidní osoby. Po zákazu na Ukrajině vzrostly pokusy o nelegální migraci, muži zkoušejí hranici překročit v přestrojení za ženy, jiní se snaží přeplavat řeku. Někteří využívají i mezer v legálních systémech výjezdů.
18. 9. 2023|

Taxíky jako prostředek pro nelegální migraci. Policie podezřívá řidiče Boltu z převážení běženců

Policie v souvislosti se zátahem na Pražském okruhu v minulém týdnu začala prověřovat řidiče přepravní společnosti. Podezřívá ho z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. České televizi to sdělil mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Podle informací ČT se jedná o řidiče společnosti Bolt. Firma zatím o případu nemá informace, manažerka Soňa Stloukalová pouze uvedla, že řidiči Boltu nejsou zaměstnanci firmy. Nejedná se o jediný podobný případ, který cizinecká policie eviduje. Podle Urbana cizinci věří tomu, že vozidla taxislužby policie spíš nezkontroluje.
4. 8. 2023|

Washington požaduje zrušení protiimigrační bariéry v Texasu. Uvidíme se u soudu, vzkázal guvernér

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo texaského guvernéra Grega Abbotta kvůli bariéře z bójí umístěné do řeky Rio Grande na hranici s Mexikem. Abbott v pondělí už dříve prohlásil, že je připraven jít k soudu poté, co jej administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala, aby bariéru odstranil. Podle republikánského guvernéra je třeba od vstupu do řeky migranty směřující do USA odradit. Po odstranění vodní bariéry i žiletkového drátu na americké straně volá také Mexiko.
24. 7. 2023|

Přibývá migrantů, kteří nelegálně projíždějí Českem. Policie dál počítá s namátkovými kontrolami

Podobný počet nelegálních migrantů jako za celý květen zadržely policejní hlídky na jižní Moravě jen v posledním týdnu. S tím, jak se otepluje a blíží se léto, migrantů putujících střední Evropou přibývá – podobně jako loni. A stejně jako loni přicházejí do České republiky především ze Slovenska. Loni zavedla Praha kvůli množství nelegálních migrantů i plnohodnotné kontroly na česko-slovenských hranicích. Letos se k tomu zatím nechystá, policie ale slibuje intenzivnější namátkové kontroly.
10. 6. 2023|

Policie obvinila 22 lidí z nelegálních převozů migrantů. Hrozí jim až osm let

Česká policie obvinila 22 lidí kvůli nelegálnímu převozu migrantů. Šest z nich poslal teplický okresní soud do vazby, jeden další už je z dřívějška za mřížemi za související trestnou činnost. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice hrozí všem obviněným od dvou do osmi let vězení.
18. 4. 2023|

Britská vláda navrhuje automaticky vyhošťovat migranty, kteří do země přijdou nelegálně

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová v Dolní sněmovně představila zákon, podle kterého bude ministerstvo vnitra povinné vyhostit ze země každého, kdo do ní vstoupí nelegální cestou. Takový člověk také nebude mít možnost žádat ve Spojeném království o azyl. Vláda podle Bravermanové při tvorbě zákona musela „posunout hranice mezinárodního práva“ a norma vyvolala ve sněmovně střety mezi vládou a opozicí. Do Británie se loni přes Lamanšský průliv dostalo 45 tisíc lidí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorit své vlády určil právě „zastavení lodí“ s migranty.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:16|

V kamionu nedaleko Sofie našla policie osmnáct mrtvých migrantů, zadržela tři lidi

V odstaveném kamionu nedaleko bulharské metropole Sofie nalezla policie osmnáct mrtvých migrantů, mezi nimiž bylo i dítě. Dalších 34 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. S odvoláním na vyjádření bulharských představitelů o tom informovala agentura Reuters. Vozidlo naložené dřevem převáželo podle prvních informací 52 lidí původem z Afghánistánu, uvedl podle bulharského serveru 24 časa šéf bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov. Bulharské úřady podle něj v souvislosti s tragédií zadržely tři osoby.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:10|

Policie loni chytila 29 tisíc cizinců, kteří byli v Česku nelegálně, násobně více než o rok dříve

Cizinecká policie loni v Česku přistihla 29 235 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti předchozímu roku to bylo o osmnáct tisíc více. Při shrnutí loňské činnosti cizinecké policie to oznámili její ředitel Milan Majer a policejní prezident Martin Vondráček. Většina ze zadržených Českem pouze procházela a mířila do jiné země. Policie kromě samotných migrantů loni zadržela také 277 převaděčů.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 19:35|

Loni přešlo nelegálně hranici do EU nejvíc lidí od roku 2016, oznámil Frontex

Evropská pohraniční agentura Frontex loni zaznamenala 330 tisíc případů nelegálních přechodů vnějších hranic Evropské unie, což je nejvyšší počet od roku 2016 a o skoro dvě třetiny více oproti roku 2021. Frontex to uvedl v tiskové zprávě. Skoro polovina těchto případů byla na západním Balkánu.
13. 1. 2023|

Británie a Francie posílí hlídky v Lamanšském průlivu, dají víc peněz na boj proti nelegální migraci

Velká Británie a Francie uzavřely dohodu o boji proti nelegální migraci přes Lamanšský průliv. Londýn podle dohody poskytne 72,2 milionu eur (1,75 miliardy korun) na období let 2022 až 2023. Paříž na oplátku zvýší o čtyřicet procent počet hlídek u francouzských břehů, jejich činnost uhradí z britských prostředků. Obě země se touto cestou snaží zamezit prudkému náporu migrantů, kteří se pokoušejí vodní plochu mezi těmito státy překonat nejčastěji na malých lodích, které mnohdy ztroskotávají. Dohoda není spásným řešením, uvedl britský premiér Rishi Sunak.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 14:20|

Česko bude v EU prosazovat důslednější ochranu vnější hranice, řekl Fiala. Do Maďarska odjede více policistů

Kontroly na česko-slovenských hranicích budou zřejmě pokračovat i po 12. prosinci, do kdy jsou zatím schváleny. Naznačil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek v Událostech, komentářích. Podle premiérů obou zemí je potřeba posílit spolupráci policistů, aby se kontroly zrychlily. Petr Fiala (ODS) a Eduard Heger ale považují za zásadní pro vyřešení situace s množstvím nelegálních migrantů procházejících oběma státy, aby členské státy EU pomohly s ostrahou vnější schengenské hranice. Česko podle Fialy bude posílení dohledu na hranici prosazovat v rámci předsednictví EU, samo také pošle na jaře na maďarsko-srbské pomezí více policistů.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 22:47|

Případu zavražděné francouzské školačky se chopila krajní pravice, kritizuje imigrační politiku vlády

Stovky Francouzů se zúčastnily pohřbu dvanáctileté Loly, kterou před jedenácti dny zabila zřejmě psychicky narušená žena. Navzdory přání rodičů, aby případ nebyl zpolitizován, se ho rychle chopila francouzská krajní pravice. Všichni, kdo se měli na vraždě podílet, totiž pocházejí z Alžírska. Tragédie znovu vyvolala bouřlivou debatu o migrační politice tamní vlády.
26. 10. 2022|

Paříž si připomněla brutálně zavražděnou dívku. Okolnosti tragédie rozdělují politiky ohledně migrace

V Paříži se uskutečnilo smuteční shromáždění na počest dvanáctileté Loly, kterou brutálně zabila psychicky narušená žena. Případ má politický rozměr kvůli tomu, že všichni, kdo se na vraždě měli podílet, pocházejí z Alžírska. Tragédie ve Francii znovu vyvolala debatu o imigrační politice vlády.
20. 10. 2022|

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o dvacet dní. Příliv migrantů podle Rakušana klesá

Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, a to o dalších dvacet dní. Původně se s nimi počítalo do 8. října, nově tak budou do 28. října včetně. Na brífinku vlády to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Doposud podle něj opatření přineslo jasné výsledky, trend ukazuje, že příliv migrantů klesá. Zmínil zejména počty zadržených převaděčů. Podle Rakušana nastoupí od neděle k ostraze hranic osmdesát vojáků, kteří mají posílit policisty a celníky.
5. 10. 2022|

Kontroly na hranicích se Slovenskem zavádí i Rakousko. Jde o reakci na Česko, uvedla Vídeň

Rakousko od čtvrtka, stejně jako Česká republika, zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem. Informoval o tom ve středu mluvčí rakouského ministerstva vnitra. Podle Vídně jde o reakci na rozhodnutí Česka, které dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci ohlásilo v pondělí.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:22|

Policie letos zadržela na dva tisíce migrantů nelegálně překračujících hranici

Policie už letos v Česku zadržela skoro dva tisíce migrantů převážně ze Sýrie, kteří nelegálně překročili hranice. Jen za červenec jich bylo přes tisícovku. Hlavní trasy běženců směřují přes zelenou hranici se Slovenskem a Rakouskem. Policisté tam proto posilují hlídky. V odhalování jim pomáhá například termovize i místní obyvatelé.
3. 8. 2022|

Policie loni odhalila přes jedenáct tisíc cizinců, kteří byli v Česku nelegálně

Cizinecká policie loni odhalila při nelegální migraci 11 170 cizinců, o 4077 více než v roce 2020, kdy jich bylo 7093. Meziroční nárůst je tak větší než o polovinu. Na tiskové konferenci to v pátek řekli ředitel cizinecké policie Milan Majer a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Jde o nejvyšší číslo od roku 2008, od kterého jsou údaje k dispozici. Statistiky však významně ovlivnila pandemie covidu-19, zahrnují totiž i cizince, kteří vstoupili do České republiky legálně, ale nesplnili protiepidemická nařízení.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 15:00|