TÉMA

Frances Haugenová

Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí

Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.
25. 10. 2023|

Společnost Facebook se přejmenuje na Meta

Společnost Facebook nově ponese jméno Meta. Na čtvrteční konferenci to oznámil šéf podniku Marc Zuckerberg. Nové jméno, jež bude zastřešovat služby jako Facebook či Instagram, odkazuje na takzvané metaverzum, tedy internetový svět, který společnost buduje. Změna názvu přichází v době, kdy firma bojuje s kritikou zákonodárců i regulačních orgánů ohledně své tržní síly, algoritmických rozhodnutí i toho, jak na svých platformách přistupuje k projevům nenávisti či dezinformacím. Kritici mají za to, že přejmenování je zastírací manévr, který firmu problémů nezbaví.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 21:43|

Zuckerberg odmítl, že Facebook kvůli ziskům tlačí obsah, který lidi naštve

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg hájil svou společnost před obviněními, která vůči ní při úterním slyšení před podvýborem Senátu amerického Kongresu vznesla bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová. Podle Zuckerberga není pravdou, že by firma upřednostňovala zisk před bezpečností svých produktů.
6. 10. 2021|

Produkty Facebooku poškozují děti a oslabují demokracii, řekla bývalá manažerka společnosti

Bývalá manažerka Facebooku Frances Haugenová v úvodu svého slyšení v americkém Senátu řekla, že vedení firmy ví, jak učinit produkty společnosti bezpečnějšími, ale nedělá to, jelikož upřednostňuje zisk. Haugenová, která ve firmě pracovala jako produktová manažerka, poznamenala, že nejprve věřila, že Facebook může v lidech probudit to nejlepší, ale postupně dospěla k závěru, že produkty firmy poškozují děti, rozdělují společnost a oslabují demokracii. Facebook tvrdí, že Haugenová hovoří o tématech, která nespadala do jejích kompetencí.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:27|

Za únikem interních dokumentů Facebooku stojí bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová

Bývalá zaměstnankyně společnosti Facebook Frances Haugenová v neděli přiznala, že stojí za únikem interních studií, které byly základem pro sérii investigativních článků listu The Wall Street Journal (WSJ). Společnost Facebook zároveň obvinila, že opakovaně upřednostňovala zisk místo toho, aby zakročila proti projevům nenávisti a dezinformacím.
4. 10. 2021|