TÉMA

Sněžník

Kvalita ovzduší v Evropě se zlepšuje, problémem ale zůstává ozon

Tento týden zveřejněná zpráva o kvalitě ovzduší v Evropě sice konstatovala, že se celková situace mírně zlepšuje, u některých druhů látek ale zůstává jejich množství v ovzduší vysoké a dlouhodobé koncentrace přesahují doporučené zdravotní limity. Jednou z nich je přízemní ozon (O3) – látka, jejíž negativní dopad veřejnost podceňuje.
27. 4. 2023|

Ohrožené rostliny na Králickém Sněžníku bude před neukázněnými turisty chránit plot

Ochranánci přírody na severu Pardubického kraje po vzoru Krkonoš oplotili trávníky na Králickém Sněžníku. Davy návštěvníků totiž chodí mimo turistické trasy. Nejvyšší vrchol stejnojmenného masivu patří k nejpřísněji chráněným územím v zemi, příliv dalších turistů se čeká po otevření nové rozhledny na polské straně hory.
15. 7. 2022|

Německý hřbitov v Sokolově připomíná pamětní deska. Mnohde o uložených ostatcích neví

Zaniklý hřbitov v lesoparku pod rozhlednou Hard v Sokolově připomíná od čtvrtka nová pamětní deska. Věnovaná je bývalým obyvatelům Sokolova, mezi kterými byli tehdy zejména Němci. Další odhalili na Děčínském Sněžníku v Jílovém a v Křimově u Chomutova. Projekt, který má připomenout zaniklé hroby v českém pohraničí, je financovaný německým ministerstvem vnitra a německým spolkem Ackermann-Gemeinde.
23. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:59|