TÉMA

Ministr

Spotřebu penicilinových antibiotik pokryjeme s rezervou, řekl Válek

Penicilinových antibiotik podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) přijde do konce září sto třicet tisíc, dalších sto sedmdesát tisíc do půlky listopadu. Je to víc než loňská spotřeba, řekl. Ministr informoval o situaci na trhu s léky na tiskové konferenci. S nedostatkem léků se Česko potýká od loňského podzimu, v posledních dnech média informovala o tom, že hlavní výrobce přerušil dodávky základního penicilinu.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:37|

V Kolíně cestou k zásahu havarovala cisterna. Jeden hasič zahynul

V Kolíně zemřel v noci na čtvrtek hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech. Další tři jeho kolegové utrpěli při nehodě zranění, jednoho s vážným zraněním záchranáři letecky transportovali do pražské nemocnice.
20. 7. 2023|

Některým zaměstnancům úřadu práce vzroste plat, oznámil Jurečka

Části pracovníků a pracovnic úřadu práce by se mohl zhruba od srpna zvednout výdělek. Přesunout by se měli do vyšší platové třídy, a to z deváté do desáté. Vyšší základ platu by mělo získat asi 3500 lidí, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z platové tabulky vyplývá, že by se tak plat zvedl podle délky praxe zhruba o 1700 až 2600 korun. Podle pověřeného ředitele úřadu práce Karla Trpkoše se situace na pobočkách zlepšila, lhůty pro vyřizování dávek se zkracují a příspěvky se téměř v celé ČR vyplácejí v termínu.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 20:19|

Chyby Unie máme napravovat, ne ji rozebírat na anionty a kationty, míní nový ministr Dvořák

Nový ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) o sobě říká, že chce evropskou federaci. Hodlá také ve funkci vylepšit jméno EU mezi Čechy. V případě rozšíření Unie o Ukrajinu je ale spíše skeptický.  Přestože ji řada zemí ve válce proti Rusku podporuje, zatím si neumí představit, že by se stala členem evropského společenství, prohlásil v Interview ČT24.
10. 5. 2023|

Britský ministr Raab po obviněních z šikany rezignoval, nahradí ho Dowden a Chalk

Britský vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab rezignoval po obviněních ze šikany zaměstnanců. Své vyšetřování považuje za nebezpečný precedens, napsal v prohlášení zveřejněném na Twitteru. Premiéra Rishiho Sunaka chce nadále podporovat. Ten Raabovu rezignaci přijal „s velkým smutkem“. Úřad vlády odpoledne oznámil, že ve funkci vicepremiéra Raaba nahradí Oliver Dowden, novým ministrem spravedlnosti byl jmenován Alex Chalk.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 15:35|

Reznikov zatím zůstává ukrajinským ministrem obrany, vládní poslanec mírní svá slova

Tento týden se na ukrajinském ministerstvu obrany neodehrají žádné personální změny, napsal na Telegramu šéf poslanců prezidentovy vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija. Oleksij Reznikov prozatím zůstává šéfem resortu, píše v této souvislosti zpravodajský web RBK-Ukrajina. Arachamija o den dříve mluvil o změně v čele ministerstva obrany, Reznikova měl nahradit dosavadní náčelník vojenské rozvědky.
6. 2. 2023|

Britský premiér odvolal z vlády kvůli daním předsedu Konzervativní strany Zahawiho

Britský premiér Rishi Sunak v neděli odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážně porušil ministerský kodex, informovala agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 11:42|

Fiala navrhl jmenovat Hladíka ministrem životního prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí, sdělil ve čtvrtek večer mluvčí vlády Václav Smolka. Resort dočasně vede lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Hladík následně uvedl, že resort má před sebou mnoho důležitých výzev.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 20:55|

Ministři asi budou muset prokázat, že nespolupracovali s StB. Vnitro navrhuje obnovu lustrací

Ministerstvo vnitra připravilo novelu lustračního zákona, která obnovuje povinnost lustračního oprávnění pro členy vlády i ministerské náměstky. Informoval o tom resortní šéf Vít Rakušan (STAN). Povinnost předkládat doklad o tom, že člověk nespolupracoval s komunistickým režimem, pro vrcholné představitele tuzemských ministerstev přestala platit před osmi lety za vlády ČSSD, lidovců a ANO.
8. 9. 2022|

Slovenská koalice ztratila většinu

Zbylí tři ministři za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) podali v pondělí demisi, premiér Eduard Heger poté oznámil, že jeho vláda bude menšinová. Jména nástupců končících ministrů chce příští týden oznámit prezidentce Zuzaně Čaputové a veřejnosti. Předseda SaS Richard Sulík rezignoval na funkci ministra hospodářství už minulý týden především kvůli sporům se šéfem největší strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorem Matovičem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 22:08|

Státní zástupce zrušil stíhání komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Státní zástupce zrušil trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Případ vrátil policii s tím, že jej musí znovu prověřit. Pro ČT to uvedla Jiřina Fronková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7. Kincla začali v květnu stíhat policisté z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).
22. 8. 2022|

30 let zpět: Česko potřebuje nový ropovod

Válka na Ukrajině vynesla do popředí závislost evropských zemí na ruské ropě. Tato otázka se však u nás řešila už před více než 30 lety. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v létě 1992 informoval, že Česko právě kvůli závislosti na černém zlatu z Ruska potřebuje postavit nový ropovod z německého Ingolstadtu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 8. 2022|

Pomoc s energiemi je složitá a pomalá, míní Schillerová. Jurečka naopak hájí jednoduchost

Pomoc s energiemi přichází pomalu a je složitá, prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová v diskuzním pořadu Události, komentáře. Dodala, že poslanci klubu úsporný tarif podpořili, protože je to lepší než nic. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je podpora domácnostem připravena v pravý čas a pro začátek topné sezony.
15. 7. 2022|

Stanjura nařídil přezkoumat, zda bylo loňské prominutí DPH u plynu a elektřiny legální

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nařídil na základě vnějšího podnětu přezkoumat rozhodnutí své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), které se týkalo prominutí DPH u plynu a elektřiny za listopad a prosinec. Cílem přezkumu je zejména ověření zákonnosti toho, zda lze skokový nárůst cen energií v posledním čtvrtletí loňského roku objektivně vykládat jako mimořádnou událost, která je ze zákona nezbytná k vydání generálního pardonu ministra financí, vysvětlil resort.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 20:00|

Zrušení povinného druhého cizího jazyka pomůže kvalitě výuky, věří Gazdík

Druhý cizí jazyk ze škol nezmizí, školy jej budou muset i nadále nabízet, skončí jen jeho povinnost pro žáky, prohlásil v pořadu Devadesátka ministr školství Petr Gazdík (STAN) v souvislosti s chystanou reformou. Podle něj to kvalitě výuky cizích jazyků jen pomůže. S tím však nesouhlasí předseda sněmovního školského výboru Ivo Vondrák (ANO), který vyjádřil obavu, zda ministerstvo žákům příliš neustupuje a nesnižuje nároky. Prezident spolku Pedagogické komory Radek Sárközi upozornil, že učitelé si změnu přejí.
22. 4. 2022|

Gazdík: Ukrajinské děti se adaptují dobře. Od září budou muset chodit do českých tříd

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je Česká republika na hraně kapacit při zvládání migrační vlny z válkou zasažené Ukrajiny. Klíčová je schopnost lidí kreativně se zapojit, jako příklad uvádí školy. V Interview ČT24 mluvil o začleňování ukrajinských dětí do českých tříd, podle něj kvitují, že je učitelé příliš netlačí do češtiny. Od září nicméně budou muset děti fungovat v běžných českých třídách.
29. 3. 2022|

Německá policie vyšetřuje vládní Zelené kvůli možné zpronevěře. Jde o bonusy ve výši 36 tisíc korun

Německá policie zahájila předběžné vyšetřování vedení vládních Zelených, které se týká i jejích předsedů a ministrů koaliční vlády Annaleny Baerbockové a Roberta Habecka. Informovala o tom ve středu agentura DPA, podle níž jde v případu o možnou zpronevěru při výplatě bonusů ve výši 1500 eur (36 tisíc korun) na konci roku 2020.
19. 1. 2022|

Djokovičův test na koronavirus mohl být zmanipulovaný, píše Spiegel

Pozitivní test na koronavirus, který umožnil srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi přicestovat do Austrálie na první grandslam sezony, může být zmanipulovaný, upozornil web německého magazínu Der Spiegel. Při kontrole daného QR kódu se redaktorům nejprve test ukázal jako negativní. Navíc existuje podezření, že test není ze 16. prosince, jak tvrdí Djokovič, ale o deset dnů novější. Soud tenistovi obnovil vízum, o jeho dalším setrvání v Austrálii ale rozhoduje tamní ministr pro migraci.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 17:35|

Prezident probral se Síkelou podporu podnikání. Rakušan po schůzce věří v brzké jmenování celé vlády

Miloš Zeman ve středu odpoledne v Lánech jednal s kandidátem STAN na ministerstvo průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Ten po setkání uvedl, že by se chtěl zaměřit na podporu podnikání, transformaci ekonomiky a zajištění energetické soběstačnosti. Předtím byl u prezidenta kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), který věří, že vláda obdrží jmenování v půlce prosince.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 18:39|

Piráti budou o víkendu hlasovat o nominaci advokáta Šalomouna na ministra pro legislativu

Členové České pirátské strany budou v on-line hlasování od pátku do pondělí rozhodovat o nominaci advokáta Michala Šalomouna do funkce ministra pro legislativu, který povede i Legislativní radu vlády. Zbývající kandidáty strana schválila na jaře před představením vládního týmu koalice Pirátů se Starosty a nezávislými.
18. 11. 2021|

Koalice jednají o programu, na klouzavém mandátu se zatím neshodují

Nově vznikající vládní koalici rozděluje ve vyjednávání klouzavý mandát. Tedy princip, podle kterého by členové kabinetu neměli hromadit funkce a poslanecký mandát by měli předat náhradníkům. Zatímco Piráti a STAN ho chtějí prosadit do programového prohlášení, uskupení SPOLU v něm naopak podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) nevidí smysl.
30. 10. 2021|

30 let zpět: „Za spoločný štát.“ V Bratislavě demonstrovali stoupenci federace

Proti rozdělení Československa se v Bratislavě před třiceti lety konal mítink tisíců lidí a tehdejších představitelů moci. Poslechněte si ukázky projevů členů české i slovenské vlády, kteří společně horovali za zachování federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 9. 2021|

Poslanci schválili klouzavý mandát. Ministři by mohli dobrovolně předat sněmovní křeslo náhradníkům

Členové vlády by do budoucna mohli dobrovolně předat poslanecký mandát náhradníkům, dokud by měli angažmá v kabinetu. Zavedení tohoto klouzavého mandátu obsahuje novela ústavy, kterou sněmovna schválila nejmenším potřebným počtem 120 hlasů ze 157 přítomných poslanců.
18. 6. 2021|

Babiš prý chystá odvolání Blatného i Plagy. Nevíme o tom, řekli oba po jednáních s premiérem

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO) neslyšeli od premiéra Andreje Babiše (ANO), že by je chtěl ve středu odvolat, ačkoli byli v úterý na několika společných jednání. Že by měli oba ministři ve vládě skončit, uvedly CNN Prima News a server iDnes.cz s odvoláním na nejmenované zdroje.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 20:22|