TÉMA

Umělá intelgience

Je tu Sora, umělá inteligence schopná vytvářet realistické video. Experti upozorňují na rizika

Společnost OpenAI představila v polovině února nový systém umělé inteligence (AI), který dokáže na základě textových pokynů od uživatelů vytvářet realistická videa. Jmenuje se Sora a experti – stejně jako opakovaně v minulosti – varují před tím, že vytvořené zdání reality může být snadno zneužito pro dezinformační kampaně.
19. 2. 2024|

Systém, který pozná střelbu, a dokonce určí typ zbraně, vyvinuli v Praze. Pracuje na principu AI

Systém, který pomocí umělé inteligence dokáže detekovat střelbu a určit polohu střelce i odhadnout typ zbraně, vyvinuli vědci z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (FEL ČVUT). Akustický detektor dokáže podle vědců odlišit střelbu od falešných poplachů s úspěšností 99 procent. Systém bude podle nich využitelný pro speciální vojenské účely, ale i v budovách, jako jsou školy, nemocnice, anebo také v městské zástavbě.
10. 1. 2024|

Washington vede s Pekingem válku o čipy. Biden zakázal vývoz technologií do Číny

Zatímco Moskva pokračuje ve válečném tažení způsobem, který ve 21. století očekával jen málokdo, Washington s Pekingem vedou souboj daleko současnější. Administrativa prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz čipů a souvisejících technologií do Číny a tento trend dopadá i na evropské transakce. Důvod je prostý – obavy o národní bezpečnost.
26. 11. 2022|