TÉMA

Důkazy

Hladík o Bečvě: Soud rozhodl jako chytrá horákyně, moudrý z toho nejsem

Za ekologickou havárii desetiletí, otravu čtyřiceti tun ryb v hodnotě desítek milionů korun v řece Bečvě, trest nepadl. Soud ve Vsetíně zprostil viny Oldřicha Havelku, ředitele společnosti Energoaqua, nepotrestal ani samotnou firmu, přestože ji označil za viníka havárie. „Jsem z toho absolutně nešťastný,“ okomentoval rozhodnutí soudu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Podobným haváriím by podle něj měla zabránit novela vodního zákona, kterou projednává Poslanecká sněmovna.
24. 10. 2023|

Nečas se brání proti trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý premiér Petr Nečas se brání proti podmínce a stotisícovému peněžitému trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). O podaném odvolání Českou televizi informovala mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který na začátku února Nečasovi zatím nepravomocně trest uložil. Křivě měl Nečas vypovídat v kauze Vojenského zpravodajství.
17. 3. 2023|

Soud v Ostravě rozhoduje o obnově řízení v kauze Kramný, obhajoba má tři posudky

Krajský soud v Ostravě se začal zabývat návrhem na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Žádost podal Kramný prostřednictvím své advokátky, k ní se pak připojila i jeho matka. Součástí návrhu jsou tři nové znalecké posudky, které si nechala vypracovat obhajoba. Podle obhájkyně Kramného Jany Rejžkové vylučují elektřinu jako příčinu smrti.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 14:54|

Plynovody Nord Stream značně poškodily „silné výbuchy“, potvrdili dánští vyšetřovatelé

Dánské úřady potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly „silné výbuchy“. Švédský deník Expressen zveřejnil první údajné záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Dohromady čtyři mohutné úniky plynu se na konci září vyskytly v mezinárodních vodách.
18. 10. 2022|

Soud v kauze Čapí hnízdo v úterý přečetl listinné důkazy, v projednávání by mohl pokračovat v prosinci

V kauze kolem udělení dotace společnosti Farma Čapí hnízdo se v úterý pražský městský soud věnoval konstatování listinných důkazů. V projednávání bude soud pokračovat v týdnu od 19. prosince. V plánu má výslech znalců, ve svých výpovědích by také mohli pokračovat obžalovaní, předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Předseda trestního senátu Jan Šott v úterý také nařídil hlavní líčení na další tři dny v lednu.
18. 10. 2022|

Mlhou války pronikáme k důkazům, říká žalobce Mezinárodního trestního soudu Khan

Žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim A. A. Khan v úterních Událostech, komentářích přiblížil, jak probíhá vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině. Uvedl například to, že je kriticky důležité seznámit se se situací přímo na místě konfliktu a proniknout k důkazům skrz „mlhu války“.
13. 7. 2022|

Válečné zločiny na Ukrajině se budou posuzovat stejně jako v Norimberku, uvedla Bradáčová

Česká policie shromažďuje důkazy o válečných zločinech páchaných na Ukrajině, shání případné oběti a svědky válečných zločinů. Česká republika chce toto vyšetřování koordinovat, v Haagu o tom jednal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jednání se zúčastnila také vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která byla hostem pořadu Interview ČT24.
18. 5. 2022|

Blažek: Státní zastupitelství vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) řekl ČT, že Vrchní státní zastupitelství v Praze vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině. Blažek chce o společném evropském postupu při stíhání válečných zločinců jednat přímo v Haagu. Šéf resortu spravedlnosti zároveň očekává, že ruské válečné zločiny na Ukrajině budou i jedním z témat českého předsednictví Evropské unii.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:35|

Právo funguje, politika je ale nefunkční, říká Přibáň. Podle něj je možné, že Putin skončí před soudem

Právo nyní funguje. To, co ale nefunguje, je v tuto chvíli politika. Ta je paralyzována, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce profesor právní filozofie a sociologie Jiří Přibáň na téma války na Ukrajině a válečných zločinů páchaných Rusy. Zmínil, že v Rusku je možný pouze palácový převrat. Podle bývalé žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu Anny Richterové je nyní nefunkční i Rada bezpečnosti OSN. Nejefektivnější vyšetřování podle ní povede Mezinárodní trestní soud.
1. 5. 2022|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Soud zprostil bývalého generálního ředitele Lesů ČR obžaloby z podvodu

Okresní soud v Hradci Králové nepravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než mohl. Vinu Szórád stále odmítá.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:03|

Trump musí platit deset tisíc dolarů denně, dokud soudu nepošle dokumenty o svém podnikání

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump se dopustil pohrdání soudem, protože ve stanoveném termínu neposkytl newyorské prokuratuře dokumenty vyžádané soudní obsílkou. Ty se týkaly vyšetřování jeho podnikání. Soud v New Yorku v pondělí Trumpovi vyměřil pokutu ve výši deset tisíc dolarů denně (228 tisíc korun), dokud obsílku neuposlechne.
25. 4. 2022|

Policie prověřuje možné spáchání válečných zločinů, shromažďuje svědectví uprchlíků

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují možné spáchání válečných zločinů na Ukrajině. Shromažďují svědectví uprchlíků, kteří kvůli ruské invazi na Ukrajinu utekli do Česka. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že policie chystá informační kampaň, aby zajistila dostatek důkazů.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:10|

Bývalá šéfka energetického úřadu Vitásková chtěla za stíhání odškodné 48,5 milionu, soud jí přiznal zlomek

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla s požadavkem na odškodné 48,5 milionu korun za své trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Ministerstvo spravedlnosti jí za způsobenou nemajetkovou újmu vyplatí celkem 600 tisíc korun. Ve čtvrtek to potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání jak Vitáskové, tak i státu.
7. 4. 2022|

Detailní snímky Buči ze satelitů boří obhajobu Moskvy a usvědčují ji ze lži

Podle Moskvy jsou záběry masových hrobů a mrtvol v ulicích v Buče podvržené. Dle ní k žádnému násilí na civilistech za přítomnosti ruských vojáků nedocházelo. Jak ale ukazují satelitní snímky, hrob vznikl už téměř před měsícem.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 23:24|

Nejvyšší soud posoudí případ muže odsouzeného za podporu proruských separatistů na Donbase

Lukáš Nováček odsouzený za zapojení do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to řekla mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Durná. Vrchní soud v Praze Nováčkovi v lednu zmírnil původní dvacetiletý trest na šest let. Neprokázalo se, že se muž přímo účastnil bojů.
5. 4. 2022|

Muži věznění kvůli vyloupenému klenotnictví jdou na svobodu. Pachové stopy jako důkaz nestačí

Krajský soud ve Zlíně rozhodl o propuštění Miloše Zezuly a Martina Skalického z vězení. Muži si odpykávali tresty osmi a pěti let za loupež v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V úterý Ústavní soud (ÚS) vyhověl jejich stížnostem, krajský soud tedy bude muset případ znovu otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
23. 2. 2022|

Ústavní soud zrušil rozsudek v kauze loupeže v klenotnictví. Pachové stopy nemohou být jediným důkazem

Zlínský krajský soud musí znovu otevřít kauzu ozbrojeného přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti. Ústavní soud vyhověl stížnostem odsouzených Miloše Zezuly a Martina Skalického, kteří si odpykávají osm a pět let ve vězení. Verdikt stál hlavně na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu dlouhodobě popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 10:35|

Návrat Hlůškové do Česka se komplikuje, píše iDNES. Pákistánští celníci chystají odvolání

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, zatím nemůže odcestovat do České republiky. Vydání pasu se zkomplikovalo, celníci v pondělí podávají k soudu odvolání proti jejímu propuštění. Do rozhodnutí nebude moci Hlůšková zemi opustit.
6. 12. 2021|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Neprávem odsouzený Američan byl propuštěn po 43 letech. Lidé pro něj vybrali přes milion dolarů

Více než milion dolarů už lidé poslali na účet neprávem odsouzeného Kevina Stricklanda. V úterý ho soud ve státě Missouri očistil v případu vraždy tří lidí z roku 1978. Vinu po celou dobu odmítal, na své straně měl i hlavní svědkyni a některé prominentní politiky. Přesto se nového slyšení dočkal až v tomto měsíci.
27. 11. 2021|

30 let zpět: Pátrání po svazcích v archivu KSČ

Necelé dva roky po sametové revoluci se dva poslanci vydali do archivu v budově někdejšího sídla ÚV KSČ. Chtěli se dopátrat, kdo byl za totality zodpovědný za represe nejen během 17. listopadu 1989. Jak jejich hledání dopadlo, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 9. 2021|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|