TÉMA

Hospodářská zvířata

V Krkonoších se usadili vlci. Správa národního parku nabádá turisty, aby je nekrmili

Až jedenáct vlků se může pohybovat v české části Krkonoš. Podle Správy Krkonošského národního parku zasahují na české území dvě vlčí teritoria. Šelmy se zde rozmnožují poprvé v novodobé historii. Správci parku apelovali na obyvatele a návštěvníky Krkonoš, aby vlky nekrmili a aby v přírodě nenechávali nic, co by jim mohlo k potravě posloužit.
3. 10. 2023|

Veterinářů pečujících o velká zvířata je málo, najezdí i desítky tisíc kilometrů ročně

Veterinární péče o velká hospodářská zvířata a koně je v Libereckém kraji před kolapsem. Služby v terénu tam poskytuje jen pět procent registrovaných specialistů. Na pomoc tak musejí chovatelé často čekat.
25. 7. 2023|

Vlk potrhal ovce v Rakousku a nakonec zahynul pod koly auta u Prostějova. Jeho životní pouť odhalila analýza DNA

Dvě ulovené laně v rakouských Alpách, ale i stržené kozy a ovce má na svědomí během své životní cesty vlk, jehož tělo bylo nalezeno v lednu na Prostějovsku. Odhalila to analýza DNA a její srovnání se stěry ulovené kořisti. Vlk urazil z Alp na Moravu minimálně šest set kilometrů. U Olšan ho pak pravděpodobně srazilo auto.
16. 2. 2022|

Ve Španělsku začala transhumance. Hlavním městem prošlo tisíc ovcí

Více než jeden tisíc ovcí plemene merino a sto koz retinta prošlo v neděli centrem Madridu. Svátek transhumance je tradiční sezonní přesun lidí a jejich stád hospodářských zvířat mezi letními a zimními pastvinami. Stádo se vrátilo do regionu poté, co strávilo letošní léto na pastvinách v severním Španělsku. Zvířata se vydala na cestu 25. září z Kantaberského pohoří a prošla s pastevci několik velkých měst. Nyní se očekává, že skupina opustí Madrid a přesune se do města Colmenarejo, kde stráví zimu.
26. 10. 2021|

Plně zaměstnaných v zemědělství za dvacet let ubylo téměř o polovinu, koncentroval se chov zvířat

Pracovníků v zemědělství ubylo za dvacet let o 26,9 procenta na 176 815 lidí. Po přepočtení na plně zaměstnané jde o úbytek o 45,3 procenta na 95 372 osob. Čísla klesla také u chovu zvířat. Počet chovatelů do roku 2020 klesl o 42,5 procenta. Na tiskové konferenci týkající se zemědělského sčítání, takzvaného Agrocenzu, o tom informovali zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ).
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 15:37|