TÉMA

Rozšíření

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Stát už chystá rozšíření D3 u Tábora. Věří, že problémy s pozemky se chýlí ke konci

Spor o vyvlastnění pozemků a staveb na nich dlouho komplikoval dostavbu dálnice D3 u Tábora. Teď to vypadá, že by se s rozšířením dálnice mohlo začít. Jeden z provozovatelů motocentra, které stojí v místě plánovaného rozšíření, se sice stále odmítá vystěhovat, přestože vlastníkem už je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a dokončení procesu komplikuje ještě plynová stanice na pozemku. Stát přesto věří, že se spor chýlí ke konci.
26. 9. 2023|

Začalo rozšiřování D1 u Brna. Zúžením

Dopravní situace v Brně se pro řidiče nadále zkomplikuje. Začíná totiž plánované rozšiřování dálnice D1 na šest pruhů, které zřejmě výrazně a na delší dobu zatíží provoz kolem jihomoravské metropole. Silničáři v úterý začali pracovat na kilometr a půl dlouhém úseku mezi exity 194 a 196, celkově se má ale rozšiřování týkat třiceti kilometrů dálnice. Provoz ve dvou pruzích v obou směrech zůstane během prací zachován. Policisté kvůli stavbě posílili hlídky přímo na místě a rozšířili dálniční oddělení v Chrlicích.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 21:08|

Philip Morris investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře

Tabáková společnost Philip Morris International (PMI) investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře. Vybuduje nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů, oznámila v úterý v tiskové zprávě. Na rozdíl od obvyklých cigaret se v náplních tabák zahřívá.
20. 6. 2023|

Turecký parlament ratifikoval přijetí Finska do NATO

Poslanci tureckého parlamentu souhlasili se vstupem Finska do Severoatlantické aliance. Padla tak poslední překážka jeho vstupu. O Švédsku, které podalo přihlášku ve stejnou chvíli, se v Ankaře nehlasovalo. Tamní vláda má mimo jiné výhrady k přístupu Stockholmu ke kurdským organizacím.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 23:37|

Povodí rozšiřují záplavová území i za povodňové bariéry. Obce i lidé se bouří pro zmařené investice i nemožnost pojištění

Záplavová území se na řadě míst výrazně rozšiřují. Povodí už rozeslalo do jednotlivých krajů aktualizované mapy. Obce přitom v posledních letech stavěly protipovodňové stěny za stovky milionů a teď si stěžují, že jejich investice byly zbytečné. Místa, kde se podle nových map nebude smět vůbec stavět, totiž mají sahat daleko za vybudované ochrany. Obce i lidé, kteří v nich žijí, proti rozšíření zón protestují.
20. 1. 2023|

Je to přílepek plný chyb, kritizuje Válková návrh na změnu zákona o střetu zájmů. Michálek se chce vyhnout obstrukcím ANO

Do druhého čtení by se měl podle opoziční poslankyně a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) vrátit zákon, který zpřísňuje kontrolu nad střetem zájmů politiků. Prvky novely zákona o střetu zájmů do novely o sdružování v politických stranách vnáší až pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti), který podle ní obsahuje chyby, jež je nezbytné opravit. Michálek považuje svůj návrh za dobře připravený, vychází podle něj z jiných návrhů, které však ANO v minulosti zablokovalo. Helena Válková a Jakub Michálek diskutovali o kontrole střetu zájmů politiků v Událostech, komentářích.
20. 1. 2023|

Vedení Čáslavi podmiňuje rozšíření skládky vznikem obchvatu

Vedení Čáslavi na Kutnohorsku souhlasí s plánovaným rozšířením skládky jen za situace, že bude zároveň vybudován jihozápadní obchvat města. Řekl to tamní starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Část obyvatel se proti záměru bouří, obávají se nárůstu dopravy. Vznikla i protestní petice. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která skládku provozuje, tvrdí, že se dopravní zátěž po rozšíření nezvýší.
19. 1. 2023|

Polsko zdvojnásobí kapacitu plovoucího terminálu na LNG. I kvůli vysoké poptávce z Česka

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová oznámila, že se ještě zdvojnásobí kapacita plovoucího terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG), jehož výstavbu Polsko chystá na moři blízko Gdaňsku. Podle ministryně si rozšíření tohoto zařízení vyžádala rostoucí poptávka po dovozu plynu v České republice a dalších zemích v regionu střední Evropy. Informovala o tom agentura PAP.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 17:01|

Turecko nemůže souhlasit se vstupem Finska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan

Jednání mezi Tureckem a zástupci Finska a Švédska ohledně členství v Severoatlantické alianci nebyla na očekávané úrovni, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podle něj nemůže souhlasit s tím, aby do NATO vstoupily země, které podporují terorismus. V neděli o tom informovala turecká televizní stanice TRT Haber. V neděli také jednaly státy Evropské unie o ropném embargu. Před pondělním summitem ale nenašly shodu.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 20:03|

Potřebovali bychom kontrolovat všechny veřejné prostředky, nejen ty státní, říká staronový šéf NKÚ

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu odpoledne staronovým šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslava Kalu. Ten v rozhovoru pro Českou televizi krátce poté řekl, že by ocenil, pokud by úřad dostal pravomoc kontrolovat veřejné prostředky jako celek, nejen přímo státní peníze. Krátce také zhodnotil loňskou práci NKÚ a nastínil, co úřad čeká letos. Kala instituci řídí od roku 2013.
6. 4. 2022|

Nejvyšší státní zástupce Stříž podal žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal správní žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec. Kolaudační souhlas se stavbou vydal stavební odbor Městského úřadu v Jáchymově na Karlovarsku. K takovému rozhodnutí podle Stříže ale nebyl věcně příslušný, uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) na webu. O správní žalobě rozhodne Krajský soud v Plzni. Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu, pokud k jejímu podání nejvyšší žalobce shledá závažný veřejný zájem. Město se k tomu konkrétně vyjádří, až bude znát přesný obsah žaloby.
4. 4. 2022|

Suezský průplav se znovu rozšiřuje. Hotovo má být na konci příštího roku

V Suezském průplavu znovu neúnavně pracují bagry a plovoucí rypadla. Tentokrát se nesnaží osvobodit uvázlou nákladní loď jako v minulém roce, ale mají za úkol kanál rozšířit. Průplavem, který má na šířku pouze asi 225 metrů, ročně propluje dvanáct procent veškerého světového obchodu. Jeho další zablokování si podle egyptské vlády svět nemůže dovolit.
17. 2. 2022|

Nový majitel Aera Vodochody neplánuje vybudovat mezinárodní letiště

Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz to v pondělí uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:42|

Jednání o Turówu budou pokračovat ve středu, Brabec doufá v rychlý posun

Jednání Česka a Polska o situaci kolem hnědouhelného Dolu Turów budou pokračovat ve středu. Sejdou se opět experti i ministři životního prostředí obou zemí. Po jednání se svým polským protějškem Michalem Kurtykou to řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Věří, že středeční setkání přinese významný posun. Také Kurtyka řekl, že doufá v rychlé dosažení dohody.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 22:14|

30 let zpět: Konkurence na regionální trati

I na železnici se před 30 lety začalo projevovat konkurenční prostředí. Díky soutěživosti provozovatelů na Zlínsku se provoz na trati z Otrokovic do Vizovic dokonce ztrojnásobil. Doprava po dráze byla lacinější než cesta trolejbusem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 9. 2021|

Severní Makedonie do Evropské unie patří, uvedl ministr Kulhánek na návštěvě Skopje

Ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovinska při návštěvě Severní Makedonie podpořili tuto balkánskou zemi v její snaze stát se členem Evropské unie. „Evropská integrace není bez šesti západobalkánských zemí úplná,“ řekl po jednání ve Skopje šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Kulhánek zase na Twitteru uvedl, že Severní Makedonie do EU patří.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 15:44|

„Voda je víc než uhlí.“ Aktivisté protestují na Dole Turów

Aktivistky a aktivisté polské pobočky mezinárodní organizace na ochranu přírody Greenpeace vyvěsili na obřím rypadle v uhelném Dole Turów poblíž českých hranic transparenty proti rozšíření těžby. Oznámila to sama organizace. Česko minulý měsíc podalo k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v tomto hnědouhelném dole. Na ten si stěžují i radnice v sousedním Německu.
17. 3. 2021|

30 let zpět: Československo zahájilo „návrat do Evropy“

Československo se po sametové revoluci snažilo o takzvaný návrat do Evropy. Jeden z milníků této snahy se odehrál 21. února 1991, kdy se ČSFR oficiálně stala 25. členem Rady Evropy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 2. 2021|

Stát bude bedlivěji sledovat, co se děje poblíž dolu Turów. Obavy, že vyschne příhraničí, Polsko odmítá

U hranic s Polskem na Liberecku vznikne sedmnáct nových vrtů pro sledování množství podzemních vod kvůli činnosti polského uhelného Dolu Turów. Stát za ně zaplatí 600 tisíc korun, výdaj schválila vláda. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by měl probíhat také monitoring ovzduší, hluku, otřesů či poklesu terénu v okolí dolu.
3. 2. 2020|

Přístaviště na Baťově kanálu se za desítky milionů rozšíří. V 90. letech se přitom s plavbou začínalo od píky

Počet míst pro lodě v přístavu na Baťově kanále ve Veselí nad Moravou se zvětší. Díky rozšíření za 70 milionů v něm zakotví až trojnásobek plavidel, vznikne pro ně i servisní centrum. Práce by měly být hotové v létě příštího roku. Zaplatí je stát, který v budoucnu chystá i další investice. S plavbou na kanále se přitom muselo v 90. letech začít od základů.
21. 1. 2020|

Česko se postaví proti rozšiřování polského Dolu Turów, oznámil Brabec

Česká republika pošle příští týden nesouhlasné stanovisko k rozšiřování polského hnědouhelného Dolu Turów u česko-polské hranice. Zároveň doplní další podmínky týkající se ochrany vody a ovzduší a hluku pro případ, že by polská strana chtěla i přes český nesouhlas v záměru pokračovat.
8. 11. 2019|