TÉMA

Angličtina

Situace na bojišti je vážná, spojenci Ukrajiny musí s podporou spěchat, řekl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přiznal, že situace na ukrajinském bojišti je vážná, Rusko pro úspěch na frontě neváhá obětovat muže ani výzbroj. Pro účinnou pomoc Ukrajině je proto nutné poskytnout ji co nejdřív. Spojenci jsou připraveni rychle dodat drony, munici nebo systémy protivzdušné obrany. Severoatlantická aliance ve čtvrtek slaví 75 let od svého založení. Rusko u té příležitosti prostřednictvím náměstka ruského ministra zahraničí Alexandra Gruška prohlásilo, že nemá v úmyslu jít se zeměmi NATO do konfliktu.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 21:27|

Ruští poslanci chtějí zakázat používání anglických slov ve veřejném prostoru

Devět poslanců Putinovy strany Jednotné Rusko prosazuje zákaz používání anglických slov v reklamě, v informacích o zboží i v názvech bytových komplexů. Novelu zákona o národním jazyce předložili dolní komoře ruského parlamentu. Podle nich se anglicismy nelíbí většině vlastenecky smýšlejících obyvatel.
3. 12. 2023|

Češi jsou jedničky v podceňování, říká učitel angličtiny Bronislav Sobotka. Výuka jazyků se podle něj zlepšuje

Češi jsou jedničky v podceňování, uvedl učitel anglického jazyka Bronislav Sobotka, který nyní vydal knihu 365 nejčastějších chyb v angličtině. Dodal, že se lidé často stydí mluvit. To pramení už z výuky angličtiny, kdy jsou podle něj někteří učitelé chybami posedlí.
24. 9. 2023|

Na liberecké univerzitě skončil kvůli nevhodnému chování další pedagog

Kvůli nevhodnému chování ke studentkám skončil na Technické univerzitě v Liberci další pedagog. Šlo o vyučujícího na katedře anglického jazyka. Případ se podařilo řešit díky studentským tutorům a ombudsmanovi. Pedagog na svou žádost ukončil pracovní poměr, informoval v úterý v tiskové zprávě mluvčí univerzity Radek Pirkl. Nejde o první takový případ, loni v létě tam skončil i jiný pedagog, který se zřejmě opakovaně dopouštěl jednání s prvky šikany.
14. 3. 2023|

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Podzimní maturity: Z matematiky a němčiny propadly více než dvě třetiny studentů

K zářijovým maturitním zkouškám se letos přihlásilo téměř 18 tisíc středoškoláků, z toho zhruba jen každý sedmý skládal zkoušku v řádném termínu. Společnou částí maturity neprošlo 38 procent studentů, v testu z matematiky nebo německého jazyka neuspělo přes 70 procent maturantů. Vyplývá to z dat Cermatu.
14. 10. 2022|

Zrušení povinné výuky druhého jazyka odnesou znevýhodněné děti, varují někteří experti

Návrh ministerstva školství (MŠMT) na zrušení povinné výuky druhého cizího jazyka v základních školách kritizují někteří pedagogičtí odborníci. Podle nich hrozí, že počet studentů docházejících na další jazyk značně klesne a krok ministerstva jenom prohloubí sociální a ekonomické nerovnosti mezi jednotlivými domácnostmi. MŠMT ale s kritikou nesouhlasí – žáci podle něj budou mít možnost si vybrat, kam chtějí své vzdělání směřovat. Ministerstvo chce tímto způsobem ulehčit žákům, kteří mají problém zvládat základní předměty, a posílit zodpovědnost dětí za vlastní vzdělávání. Všechny školy by i po navrhované změně měly povinnost druhé jazyky nabízet, patřily by ale do skupiny povinně volitelných předmětů.
6. 6. 2022|

Pořad 168 hodin prověřoval angličtinu nových ministrů. Mnozí neobstáli

Už za půl roku čeká Česko předsednictví v Radě Evropské unie. I kvůli tomu nová vláda slibovala, že ministrem se stane jenom ten, kdo bez problémů hovoří světovým jazykem. Skutečnost je však odlišná, a to v některých případech výrazně. Pro pořad 168 hodin o tématu natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
17. 1. 2022|

Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí

Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|

30 let zpět: Vojáci se připravují na mise v zahraničí

Čeští a slovenští vojáci základní služby se před 30 lety mohli hlásit na mise OSN v zahraničí. Podívejte se, jak se zájemci připravovali v Českém Krumlově a co všechno museli pro výběr splňovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 9. 2021|

S žádostí o přezkum maturitních testů uspělo jen pět studentů ze 740. Nejčastěji nesouhlasili s hodnocením testů z češtiny

Proti výsledku maturitních zkoušek se letos odvolalo 740 studentů. Je to téměř o čtvrtinu méně než v roce 2020. S žádostí o přezkoumání bylo úspěšných jen pět z nich. Podle ministerstva školství se studenti v polovině případů odvolávali proti hodnocení didaktických testů z českého jazyka, třetina nesouhlasila s výsledky s testů z anglického jazyka.
7. 8. 2021|

Didaktické testy z češtiny zvládlo více studentů než loni. U matematiky hodnotili učitelé výsledky mírněji

U státní maturity se letos výrazně snížila neúspěšnost studentů v didaktickém testu z češtiny. Propadlo jich 4,9 procenta, tedy o 9,3 procentního bodu méně než loni. Z matematiky propadlo letos 16,8 procenta studentů, o 0,8 procentního bodu méně než před rokem. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu, který státní didaktické testy organizuje a vyhodnocuje. Výsledky maturitních testů zhodnotili zástupci škol a odborných pedagogických spolků jako zdařilé.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:34|
Paměťová stopa

Bral jsem šíření angličtiny jako misionářskou činnost, říká profesor anglistiky o období totality

Jaroslav Peprník v období normalizace nesměl přednášet. Dnes čtyřiadevadesátiletý profesor anglistiky mohl jen publikovat a vést cvičení, jeho činnost sledovala Státní bezpečnost. Ke své práci se mohl vrátit až po pádu komunismu. Uznávaný odborník získal prestižní Fulbrightovo stipendium a napsal řadu publikací.
24. 3. 2021|

Wikipedie slaví dvacet let. Je milována, cenzurována a má i vlastní planetu

Wikipedii se přezdívá otevřená encyklopedie. Otevřená proto, že do ní může přispívat každý, a také proto, že nemá žádný konec. Její zakladatel Jimmy Wales doufá, že se jeho dílo jednou dostane „do stavu popsání všeho nabytého poznání“. Za dvacet let existence se Wikipedii povedlo mnohé, k popsání veškerých fenoménů má však ještě hodně daleko.
15. 1. 2021|

30 let zpět: Jsem Marek Martin

Marek Martin byl jedním z členů amerického Mírového sboru, jehož cílem bylo výrazné zlepšení výuky angličtiny jako cizího jazyka. Československo bylo třetí zemí z bývalého východního bloku, kde sbor působil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
9. 11. 2020|

30 let zpět: Učitelů angličtiny je nedostatek

Co bylo s ruštinou? O její výuku zájem upadal, největší poptávka byla nově po angličtině. Na pozvání pedagogického ústavu přijelo do Prahy mnoho Američanů a Britů, aby zde učili a pomáhali s přeškolováním pedagogů-ruštinářů na angličtináře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 8. 2020|

Odstartovaly státní maturity. „Zkoušku dospělosti“ dělá téměř 70 tisíc studentů

Na středních školách začínají didaktické testy státních maturit. Původně se měly konat na začátku května, kvůli pandemii ale startují až 1. června. Podle údajů Cermatu se k nim přihlásilo 68 036 maturantů, což je zhruba stejně jako loni. Dalších zhruba 9200 lidí by mělo dělat státní maturity v odloženém, náhradním nebo opravném termínu. Zkoušky provázejí zvýšená hygienická opatření.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 20:07|

30 let zpět: Učte se anglicky

Jak učitelé zvládali přechod z ruštiny na angličtinu nebo francouzštinu? Podívejte se na reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
12. 3. 2020|

Řada domorodých dětí v Austrálii neumí anglicky. Rychle se učí psaním vlastních knih

Severoaustralské městečko Tennant Creek ukazuje novou metodu vzdělávání. Ze žáků se tu stávají autoři vlastních příběhů. Základní školy se snaží čelit stoupající neznalosti angličtiny mezi studenty. V Severním teritoriu úřední jazyk země neovládá 40 procent z nich. Doma mluví australskými domorodými jazyky.
4. 12. 2019|

Nebeská tělesa navedla Mezinárodní Man Bookerovu cenu poprvé k ománskému románu

Dospívání tří sester v postkoloniálním Ománu líčí román, který obdržel Mezinárodní Man Bookerovu cenu 2019. Prestižní ocenění se uděluje za nejlepší knihu přeloženou do angličtiny. Vítězné dílo Celestial Bodies (Nebeská tělesa) napsala ománská autorka Jokha al-Harthiová, přeložila Američanka Marilyn Boothová. Je prvním oceněným dílem v historii ceny ze zemí Perského zálivu.
22. 5. 2019|
168 HODIN

Čech zachraňuje téměř zapomenutý jazyk, kterým mluví jen čtyři ostrované

Už jen čtyři rodilí mluvčí používají řeč ostrova Sark v Lamanšském průlivu. Starému normanskému jazyku tak hrozí zánik. Zachránit se ho rozhodl mladý český lingvista Martin Neudörfl. Sarkézsky se naučil tak dobře, že teď obyvatele ostrova sám učí jazyk jejich předků.
20. 5. 2019|

Celý lidský jazyk by se téměř vešel na jednu disketu. Zabere jen 1,5 megabajtů

Mozek je neuvěřitelně výkonný nástroj, ukazuje výzkum dvou expertů na teorii informace ze Spojených států. Všechny informace potřebné k dokonalému naučení angličtiny v něm zaberou jen 1,5 megabajtů. Pro srovnání – to je přibližně objem dat, která se vešla na jednu starou disketu.
28. 3. 2019|

Studenti se bojí čísel, z matematiky jich chce maturovat nejméně za posledních osm let

Maturantů z matematiky bude letos nejméně za osm let, vyplývá to z údajů o počtu přihlášek, které ČT poskytla společnost CERMAT pořádající státní maturity. Celkem se k řádnému jarnímu termínu zkoušek přihlásilo bezmála 70 tisíc studentů.
12. 2. 2019|
Brexit

Dluhy kvůli chybě úředníků. Imigranti se bojí chaosu kolem brexitu

Miliony občanů Evropské unie ve Spojeném království žijí v nejistotě způsobené nepřehledností dění kolem brexitu. Čeká je registrace nutná k setrvání v zemi. Mnozí z ní mají obavy, protože vládnou jen chabou angličtinou nebo si netykají s informačními technologiemi. Vystrašil je i případ Willow Simsové, která se do Británie dostala ve čtyřech letech z USA a chyba úředníků spojená s nepořádkem v imigračních papírech ji dostala do existenční nouze.
10. 2. 2019|