TÉMA

Postih

„Dají ti pilulku a pojedeš.“ Někteří ukrajinští vojáci si stěžují na tlak velitelů, hrozí jim postih za dezerci

Deziluze a následná dezerce. Po zpřísnění trestů za neuposlechnutí rozkazu se někteří ukrajinští vojáci ocitají v právní válce. Štáb České televize natočil na Ukrajině příběh jednoho z nich, který se teď snaží dokázat, že z armády nezběhl.
26. 5. 2023|

V Íránu pokračovaly protesty kvůli úmrtí mladé ženy zadržené mravnostní policií

V Íránu pokračovaly protesty kvůli úmrtí mladé ženy, která zemřela po zadržení mravnostní policií. Ta v zemi prosazuje dodržování přísných pravidel pro nošení hidžábu, muslimského šátku, kterým si mají ženy zahalovat vlasy. Jak napsala agentura Reuters, smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové vyvolala mezi Íránci obrovskou vlnu pobouření.
18. 9. 2022|

Minsk zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Patří mezi ně i Česko

Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou tiskovou službou vlády. Sankce minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada, k nimž se přidaly i některé další země. Opatření se bude týkat i Česka.
7. 12. 2021|

Po auditu na ministerstvu se odpovědným úředníkům sníží platy. Covidová opatření bude zkoumat vládní rada, píše iRozhlas

Po auditu na ministerstvu zdravotnictví, zadanému kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy, budou mít odpovědní úředníci snížené platy. Výpověď nikdo nedostane.  Informoval o tom server iRozhlas. Kontroloři vedle nerespektování nejvyšších soudních autorit identifikovali tři hlavní pochybení. Úředníci mají vše napravit do konce října. Koronavirové restrikce vydávané resortem bude také nově přezkoumávat Legislativní rada vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tak nastaví nový proces ohledně schvalování.
16. 9. 2021|