TÉMA

Registrační značka

Převod auta lze nově vyřídit on-line, uživatelům tak odpadne minimálně jedna cesta na úřad

Žádosti o převod vlastníka vozidla nebo o vydání doplňkové registrační značky mohou lidé nově podávat přes Portál dopravy. Uživatelům tak odpadne minimálně jedna cestu na úřad. Při on-line žádosti navíc získají dvacetiprocentní slevu ze správního poplatku, informovali zástupci ministerstva dopravy. Služby jsou zatím dostupné jen fyzickým osobám.
12. 2. 2024|

Celníci loni zabavili čtyři stovky registračních značek dlužníkům na pokutách

Celní správa vybrala za uplynulý rok při kontrolách na silnicích nedoplatky za pokuty v hodnotě 22 milionů korun. O šest milionů více než předcházející rok. Pomohlo i to, že dlužníkům, kteří odmítli na místě zaplatit, celníci zabavili 384 registračních značek. Stejnou pravomoc mají i policisté.
17. 1. 2024|

Polsko zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, uvedl ministr Kamiński

Polsko od neděle zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, informoval podle médií polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Stejný krok v předchozích dnech oznámily i Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.
16. 9. 2023|

Hrozbu odebrání registrační značky auta, když má řidič nedoplatek na pokutách, hodnotí policisté jako efektivní

Přes dvanáct milionů korun letos vybrali policisté a celníci od řidičů, kteří měli nedoplatky za dopravní přestupky. Nová pravidla, podle kterých neplatičům hrozí zabavení registrační značky, hodnotí jako velmi efektivní. Kontroly mohou provádět také strážníci v obcích.
29. 6. 2023|

Na pražských registračních značkách přibude písmeno, dochází kombinace

Nově vydávané registrační značky začnou postupně dostávat další písmeno, na čtvrté pozici nahradí číslici. Nejblíž k tomu jsou ty pražské, které se v novém formátu začaly již razit a brzy přijdou do distribuce. Značky se třemi písmeny by první motoristé mohli v Praze získat na podzim.
2. 6. 2023|

Kosovo a Srbsko dosáhly dohody ve sporu o registrační značky

Kosovo a Srbsko dosáhly dohody, která ukončí téměř dvouletý spor ohledně poznávacích značek vozidel na severu Kosova. Informoval o tom na Twitteru šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Dohoda byla dojednaná v Bruselu za zprostředkování Evropské unie.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 13:36|

Muž provrtával pneumatiky aut s ukrajinskými značkami. Hrozí mu za to až tříletý trest

Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie zadrželi muže, který od poloviny dubna do začátku září tohoto roku vrtákem zničil třicet pět pneumatik u zaparkovaných aut, čímž způsobil škodu přes sto tisíc korun. Všechna tato auta měla ukrajinské registrační značky, proto muže stíhají pro trestný čin poškození cizí věci spáchaný na věci někoho jiného pro jeho národností příslušnost, za což hrozí až tři roky odnětí svobody.
12. 9. 2022|

Kosovo kvůli třenicím na hranicích se Srbskem odkládá plánovaná pravidla pro vstup do země

Kosovská vláda kvůli napětí na kosovsko-srbské hranici o měsíc odložila plánovaná pravidla pro srbské registrační značky a doklady totožnosti potřebné pro vstup nebo odchod ze země. Nařízení mělo platit od pondělí. O odkladu na Twitteru informoval kosovský premiér Albin Kurti, krok ale podmínil odstraněním barikád na hraničních přechodech, k čemuž také v pondělí večer došlo.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 22:07|

Policisté u D1 kontrolovali, zda mají řidiči zaplacené dřívější pokuty. Mohli i nasadit botičku

Celníci s policisty na Vysočině při první společné akci zaměřené na kontrolu uhrazení pokut za dopravní přestupky zkontrolovali desítky řidičů. Neuhrazené závazky zaplatili řidiči na místě, jinak jim hrozilo nasazení botičky, případně odebrání registrační značky. Možnost požadovat zaplacení neuhrazené pokuty při silniční kontrole umožnila změna legislativy o policii, městské polici a celní správě.
19. 1. 2022|

Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.
1. 1. 2022|

Registračním značkám docházejí kombinace, ministerstvo zvažuje konec krajského rozlišování

Místo státních poznávacích značek existují už dvacet let značky registrační a kombinace okresních kódů a čtyř čísel nahradily ty krajské. Jenže i tyto kombinace teď přestávají ve velkých regionech pomalu stačit a ministerstvo dopravy hledá cestu, jak dál.
21. 11. 2021|

Senát odmítl zavedení klouzavého mandátu pro ministry, schválil korespondenční volbu ze zahraničí

Senát zamítl zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Horní komora se též postavila proti změně ústavy rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i na kontrolu dalších veřejných peněz nebo některých firem s účastí samospráv a státu. Souhlasila naopak s pokutami za pyrotechniku na stadionech a schválila návrh novely zákona, která má zavést pro Čechy v zahraničí korespondenční hlasování při sněmovních a prezidentských volbách. Zmrazení platů vrcholných politiků nestihla projednat. Sněmovní návrhy, které senátoři vrátili nebo zamítli, nebudou jako zákony přijaty, protože stávající sněmovně skončilo funkční období.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:04|

Čína a Rusko se zřejmě nebudou moci podílet na dostavbě Dukovan, schválili poslanci

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv účastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Sněmovna to schválila s úpravami Senátu, který doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Poslanci také schválili povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Dali zelenou také stotisícové pokutě a zákazu účasti na sportovních utkáních těm, kteří budou na stadionech používat pyrotechniku.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:27|