TÉMA

Vodní doprava

Stačí zpomalit a napnout plachty. Lodní doprava může snížit emise na polovinu už do roku 2030

Mezinárodní námořní organizace nastavila nová pravidla pro globální lodní dopravu. Ta by měla změnit celé toto odvětví do poloviny století na uhlíkově neutrální, první velký milník má stihnout už do roku 2030.
14. 7. 2023|

Rekreační plavba je v Česku na vzestupu. Nákladní doprava je v krizi

Pro nákladní lodní dopravu v Česku nejsou dobré podmínky a je v útlumu. Může za to hlavně špatná splavnost Labe. Naopak rekreační plavba zažívá nebývalý boom. Tématem život na vodě i podél vodních cest se zabýval první díl zpravodajského seriálu Sečteno ze středních Čech. Regionem protékají obě největší české řeky Labe a Vltava.
12. 7. 2023|

Po čtvrtroce čekání vyplula mohutná loď z Lovosic do nového domova v Nizozemsku

Po necelém čtvrtroce čekání vyplul z Lovosic mohutný tanker. Míří do Nizozemska, kde bude přepravovat olej. Lovosická loděnice mohutná plavidla spouští každoročně, tříměsíční čekání je přitom poměrně krátké. Na dostatek vody v Labi nad Děčínem čekají někdy i déle než půl roku.
22. 10. 2020|

Z Lovosic vyplul tanker pro Nizozemce, na dostatek vody v Labi čekal čtvrt roku

Na dlouho odkládanou cestu z Lovosic do Nizozemska se vydal říční tanker. Není první ani poslední lodí, která musela po svém spuštění měsíce čekat, než bude v Labi tolik vody, aby dokázala odplout z Čech do Saska. O den ještě vyplutí odložil opačný problém – měl naopak příliš malý ponor a hrozilo, že se nevejde pod mosty na trase.
20. 2. 2020|