TÉMA

Francouzská cizinecká legie

Šéf guinejské junty složil prezidentskou přísahu. Není jasné, jak dlouho povládne

Šéf guinejské junty, která v září sesadila prezidenta Alphu Condého, složil přísahu a stal se prezidentem. Plukovník Mamady Doumbouya povede západoafrickou zemi v přechodném období, jehož délka není přesně stanovena.
1. 10. 2021|

Noční sekáč Kuttelwascher se narodil před 105 lety. Nad Svatým Křížem přeletěla jeho stíhačka

Ve Svatém Kříži na Vysočině si připomněli 105. výročí narození slavného rodáka Karla Kuttelwaschera. Za druhé světové války byl letec přezdívaný „Kut“ nejúspěšnějším českým pilotem v řadách RAF. Hawker Hurricane, na jehož příď si nechal vymalovat žlutou kosu překrytou červeným praporem s nápisem Night Reaper (Noční sekáč), letos získalo pražské Letecké muzeum.
23. 9. 2021|

Blok západoafrických států uvalil sankce na vojenskou juntu v Guineji

Hlavní západoafrické regionální uskupení, Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS), na čtvrtečním mimořádném summitu přijalo sankce proti vojenské juntě v Guineji. Vyzvalo k návratu země k ústavnímu pořádku a demokratické vládě během šesti měsíců, oznámily tiskové agentury s odvoláním na vyjádření předsedy komise ECOWAS. Jean-Claude Kassi Brou přiblížil, že summit schválil zmrazení bankovních účtů a zavedení zákazu cestování pro členy junty a jejich příbuzné.
17. 9. 2021|

Vlak svobody prorazil železnou oponu. Cestující o ničem nevěděli

Před 70 lety zažilo Československo největší hromadný útěk na Západ. Začalo se mu říkat vlak svobody; 11. září 1951 se tři odpůrci komunismu rozhodli prorazit si cestu do západního Německa. Uvnitř vlakové soupravy bylo 110 cestujících a většina o plánovaném útěku nevěděla. Za hranicemi zůstalo 36 z nich. Výročí si v sobotu připomněli v původním cílovém městě – v Aši.
11. 9. 2021|