TÉMA

Pašeráci

Soud projednává případ pašeráků. V libereckém překladišti měli tuny drog za miliardy korun, tvrdí policie

V Liberci v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než dvacítky příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena. Před soudem stanulo deset z jedenácti obžalovaných lidí a jedna firma. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Je na seznamu osob hledaných Interpolem. Soudu zaslal prohlášení, ve kterém odmítá páchání trestné činnosti.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:06|

Muži kradli motory z lodí migrantů a nechali je na moři napospas osudu. Zatkla je italská policie

Italská policie zadržela čtyři Tunisany, kteří podle ní z lodí přepravujících migranty kradli motory, a ponechávali tato plavidla na moři napospas osudu, informoval o tom deník The Guardian. Podle policie je možné, že se jednalo o pašeráky lidí. Muži migranty obírali také o cennosti a peníze.
1. 8. 2023|

Summit skončil beze shody. Polsko a Maďarsko zablokovaly závěry kvůli migraci

Lídři zemí Evropské unie zakončili dvoudenní summit bez shody na závěrech o migraci. Nepřesvědčili premiéry Polska a Maďarska, aby přestali dohodu blokovat požadavkem na zmínku o jednomyslném rozhodování v otázkách migrace. Český premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil z výsledku zklamání, přesto hovořil o posunu v debatě o migraci: „Zaznamenáváme velkou změnu přístupu mezi státy, které odmítaly tuto situaci dlouho řešit.“ Ještě před samotnou diskusí o migraci lídři schválili společné závěry k budoucím vztahům s Čínou.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 18:56|

Pokračují záchranné práce po ztroskotání lodě s migranty u řeckých břehů

Řečtí záchranáři dále hledají pohřešované po ztroskotání lodi s migranty u poloostrova Peloponés. Úřady potvrdily, že obětí je 78, počet ale může výrazně vzrůst. Podle svědků a odhadů mohlo být na palubě lodi 400 až 750 lidí, napsala agentura Reuters. Nehodu jich přežila pouhá stovka a šance, že týmy záchranářů na moři najdou další, každou hodinou klesá. Vláda v Athénách kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
15. 6. 2023|

Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje třicet migrantů, sedmnáct z nich se podařilo zachránit

Po nehodě lodi u pobřeží Libye se nadále pohřešuje třicet lidí, sedmnáct se jich podařilo zachránit. Podle zahraničních agentur o tom v neděli večer informovala pobřežní stráž, která tak upřesnila dřívější informace médií a humanitárních organizací o „desítkách pohřešovaných“. Na palubě převržené lodi byli migranti mířící do Itálie, uvedly humanitární organizace. Jedna z nich, Alarm Phone, již v sobotu varovala, že lodi hrozí potopení a 47 uprchlíkům na palubě smrt. Záchranné práce pokračují i za pomoci letadel unijní agentury Frontex.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 20:34|

První deportační let z Británie do Rwandy po verdiktu evropského soudu neodletěl

Let, jímž chtěla Británie deportovat do Rwandy první migranty, kteří přišli do Spojeného království nelegálně, byl zrušen. Stalo se tak poté, co se běženců zastal Evropský soud pro lidská práva. „Poslední letenky byly zrušeny. Do Rwandy nikdo neodcestuje,“ napsala na Twitteru charitativní organizace Care4Calais, která za práva migrantů bojuje.
14. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 00:19|

Mexiko slibuje, že najde a potrestá viníky nehody, při níž zahynulo více než padesát migrantů

Mexiko chce vyšetřit a tvrdě potrestat viníky čtvrteční tragické nehody, při které na dálnici na jihu země zemřelo 54 migrantů. Ti se vydali do rukou pašeráků a směřovali do Spojených států. Mezinárodní tým policistů hned z několika zemí má za cíl rozbít gangy, které migranty pašují.
11. 12. 2021|

Londýn hodlá vracet čluny připlouvající z Francie. Nebudeme akceptovat vydírání, reaguje Paříž

Británie hodlá vracet lodě s ilegálními migranty přeplouvající Lamanšský průliv zpět do Francie. Prohlubuje se tak diplomatické napětí mezi Londýnem a Paříží. Země se neshodnou na tom, jak se vypořádat s narůstajícím počtem běženců, kteří riskují životy na malých člunech.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 15:01|