TÉMA

Městys

Zdražení nájemného, vysoké pokuty za nedodržení smlouvy. Chataře v Jedovnicích obec zaskočila

Chataři v Jedovnicích na Blanensku nesouhlasí s novými pravidly nájmů. Jejich nemovitosti stojí na pozemcích městyse, který se rozhodl pro zdražení i nové podmínky, za kterých mohou chaty a jejich okolí užívat. Vedení Jedovnic rozhodnutí hájí dlouho nezměněnou výší nájmů i problémovým chováním některých chatařů.
27. 3. 2024|

V Česku je jedno nové město i městys. Starostové dalších obcí převzali dekrety na vlajky a znaky

Česko má od pátku jedno nové město a jeden nový městys. Městem je nově Chýně v okrese Praha-západ, obec Radiměř na Svitavsku se zase stala městysem. Starostové 35 obcí, měst a městysů z celé republiky také v pátek v Praze převzali dekrety na obecní vlajky a znaky od předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).
9. 6. 2023|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Dvě pedagožky z Vraného, které nesouhlasí s testováním žáků, daly výpověď. Děti chtějí učit doma

Dvě učitelky Základní malotřídní školy ve Vraném na Kladensku podaly v pátek výpověď. Nesouhlasí totiž s testováním žáků na koronavirus, které určuje stát. Učitelky podporují i někteří rodiče, jsou přesvědčeni, že děti i zaměstnanci školy by měli protiepidemická nařízení dodržovat svobodně. Končící pedagožky ve svém názoru stojí proti ředitelce Šárce Veselé i radnici. Žáky chtějí učit doma.
3. 9. 2021|