TÉMA

Klimatická krize

Čaputová odmítla Huliaka jako ministra životního prostředí, protože popírá klimatickou krizi

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentních volbách. Zdůvodnila to kromě jiného tím, že uchazeč podle ní neuznává existenci klimatické krize. SNS podle médií na Huliakově nominaci na post ministra životního prostředí trvá. Robert Fico, předseda Smeru – sociálna demokracia (SD), který je kandidátem na premiéra, představil kandidáty své strany na ministry.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 19:08|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Barcelonská univerzita zavádí povinný předmět o klimatické krizi

Všichni studenti Barcelonské univerzity si budou muset od akademického roku 2024 zapsat předmět věnovaný klimatické krizi. Britský list The Guardian na svých internetových stránkách napsal, že vedení vysoké školy vyšlo vstříc aktivistům, kteří univerzitu týden okupovali.
12. 11. 2022|

Výkyvy počasí ztěžují výrobu parfémů. Dopadají na pěstitele květin

S nižší produkcí se potýkají francouzští pěstitelé květin, které k výrobě vůní používají parfuméřské značky. Za problémy stojí klimatické změny, zejména sucho a vysoké teploty. Nedostatek vláhy a extrémní počasí přitom mění nejen množství úrody, ale i intenzitu vůně, kterou různé rostliny vydávají. S obtížemi se navíc musí tradiční zemědělci potýkat v době, kdy se v tomto mnohamiliardovém odvětví mluví o syntetických alternativách, které je snazší obstarat, kontrolovat a patentovat, píše agentura Bloomberg.
5. 11. 2022|

V Německu zemřela cyklistka. Policie šetří, jestli aktivisté svým jednáním nebránili v poskytnutí pomoci

Zemřela cyklistka, která byla zraněna při střetu s automobilem v Berlíně. V Německu kvůli tomu sílí hněv vůči klimatickým aktivistům, jejich pondělní protestní akce totiž měla způsobit zpoždění příjezdu speciálního zásahového vozu. Ke kritice na adresu ekologických demonstrantů se v pátek připojil například německý vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck. Lékařka ze zasahující záchranné služby ovšem později podle médií zpochybnila informace, že včasnou záchranu zraněné ženy znemožnila protestní akce ekologických aktivistů.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 19:29|

Ministerstva udělala pro snižování emisí málo. Soud vyhověl spolku Klimatická žaloba

Městský soud v Praze rozhodl o tom, že ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy zasáhla do práv spolku Klimatická žaloba České republiky a dalších žalobců tím, že nepodnikla kroky k dostatečnému snižování skleníkových emisí. Rozsudek je pravomocný, ministerstva ale mohou podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 19:36|

Pro udržení obyvatelné planety je třeba snížit emise daleko víc, píše IPCC

Svět míří k oteplení klimatu o více než tři stupně Celsia oproti předindustriálnímu období, pro naplnění cíle udržet oteplení maximálně na 1,5 stupně je třeba výrazně zvýšit intenzitu klimatických opatření. Takové jsou závěry nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC). Experti upozorňují na neustále rostoucí produkci skleníkových plynů a podle agentury AFP varují, že se tento růst do tří let musí zastavit, aby Země zůstala „obyvatelná“.
4. 4. 2022|

Zvládne demokracie vyřešit klimatickou krizi? ptá se Bělohradský. Lidé podle něj začínají mít ze změn strach

Začínáme se bát změn, přitom právě jejich přijímání a víra v jejich legitimitu je charakteristikou liberální demokracie. V Interview ČT24 to řekl filozof a sociolog Václav Bělohradský. Ptá se proto, zda bude liberální demokracie schopná vypořádat se například s klimatickou krizí – zda dokáže legitimizovat radikální změny, které bude třeba k jejímu řešení přijmout.
16. 1. 2022|

Cesta k zvládnutí klimatické krize? Alternativní proteiny: maso z laboratoře nebo hmyz

Snížit náročnost produkce naší stravy na krajinu je do jisté míry móda, dost možná ale i cesta k záchraně planety. V nejvyšší míře se to týká masa. Výroba hovězího, vepřového či kuřecího, které nejčastěji konzumujeme dnes, je výrazným emitentem skleníkových plynů. Zemědělství celkově způsobuje pětinu globálních emisí, živočišná produkce pak v rámci zemědělství zaujímá šedesát procent. Tyto hodnoty lze snížit například i konzumací alternativ. I o nich je nový díl publicistického pořadu Bilance.
3. 11. 2021|

Lidstvo musí dělat víc pro ochranu klimatu, řekl Johnson v OSN. Zelenskyj vyzval k oživení organizace

Britský premiér Boris Johnson v projevu na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku vyzval lidstvo, aby dospělo a bojovalo proti klimatickým změnám. Podle Johnsona se svět blíží k bodu zlomu a státy musí konečné převzít odpovědnost za ničení planety. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k oživení OSN.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 08:26|