TÉMA

Prvohory

Křídla hmyzu se mohla vyvinout z žáber, naznačuje český výzkum

Jak vznikla hmyzí křídla? To je otázka, která představuje dosud nevyřešenou záhadu evoluce hmyzu. Navzdory dlouholetému výzkumu stále není zcela jasné, z jaké tělní struktury se hmyzí křídla vlastně vyvinula a jaká byla jejich původní funkce, když ještě nebyla dost dokonalá na zvládání aktivního letu. Odpovědi hledali i vědci z Biologického centra AV ČR v nově objevených prvohorních zkamenělinách starobylé skupiny hmyzu a kloní se k možnosti, že křídlům předcházely žábry.
5. 1. 2024|

Britští vědci objevili na výletě fosilii pravěké, téměř třímetrové mnohonožky

Tři vědci v Anglii našli během výletu v hrabství Northumberland obří fosilii prehistorické mnohonožky. Objev se jim podařil náhodou ve chvíli, kdy se rozhodli prozkoumat blok horniny, který se odlomil od pobřežního útesu. Zkamenělina části těla členovce Arthropleura měří asi 75 centimetrů, podle paleontologů celé zvíře před více než 300 miliony let mělo na délku zhruba 1,9 až 2,7 metru.
21. 12. 2021|

Pravěké tvory Moravy vystavuje brněnské muzeum. Mezi nimi světélkující živočichy i příbuzného mamutů

Zkamenělé trilobity, pozůstatky hlubinných ryb, zub obřího žraloka i spodní čelist velryby si prohlédnou návštěvníci Dietrichsteinského paláce v Brně. Moravské zemské muzeum modernizovalo a rozšířilo expozici Zaniklý život Moravy. Většina zkamenělin, až na výjimky typu dinosauřích vajec, pochází z moravských nalezišť, podle odborníků mimořádně pestrých a významných.
24. 8. 2021|