TÉMA

Drive-in hlasování

Poslanci přehlasovali veto prezidenta k novele letošního rozpočtu

Poslanci díky hlasům koalice přehlasovali prezidentské veto k novele státního rozpočtu pro letošní rok. Návrh zvyšuje schválený schodek rozpočtu o 95 miliard na 375 miliard korun. Sněmovna také zrychleně schválila normu, podle které i lidé v izolaci kvůli koronaviru budou moci v lednu volit prezidenta.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:20|

Podzimní volby budou asi bez možnosti hlasovat z auta. Vláda to zatím neprojednala

Podzimní volby do obecních zastupitelstev se nakonec nejspíš budou konat bez možnosti hlasovat z auta. Návrh, který by zavedl zvláštní způsoby volby pro lidi v izolaci, ještě totiž neprojednala ani vláda. Rozhodující termín je přitom konec srpna.
10. 7. 2022|

Lidé s nařízenou karanténou volili z okének aut. Jejich hlasy zůstanou do soboty zapečetěné

Ve středu již hlasovali první lidé v letošních sněmovních volbách. I když jejich řádný termín bude až v pátek a sobotu, uprostřed pracovního týdne mohli do 17 hodin přijet autem na speciální drive-in volební místa lidé, kteří jsou v izolaci kvůli nákaze covidem-19, případně mají nařízenou karanténu kvůli podezření, že se mohli touto nemocí nakazit. V celé republice bylo 82 drive-in stanovišť. Auta na ně přijížděla většinou jen zřídka, v některých krajích dorazily jen desítky lidí. Lidé v karanténě budou moci volit i doma, kam za nimi přijde komise s přenosnou schránkou. Musí si ji však objednat na své radnici, a to nejpozději do čtvrtečních 20 hodin.
5. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 19:11|

Vznik drive-in volebních stanovišť je jistý. V každém okrese bude nejméně jedno, nejvíce ve středních Čechách

Již je jisté, že poslance budou moci volit i lidé s nařízenou karanténou či izolací kvůli nákaze covidem-19 či podezřením na ni. Podmínkou pro to bylo, aby do 15. září setrval stav pandemické pohotovosti, a ten platí dál. Stejně jako při loňských senátních a krajských volbách budou moci lidé v karanténě přijet autem na speciální volební místa a hlasovat z okénka. Alternativou je i žádost o přenosnou volební schránku, s níž přijdou komisaři k voliči domů. Drive-in stanovišť by mělo být více než loni – osm desítek.
16. 9. 2021|

Úřady dokončily registrace kandidátních listin, většinou upravovaly jen detaily

Krajské úřady a magistrát hlavního města v pátek dokončily registrace kandidátních listin. Většinou úředníci řešili jen úpravy detailů, v některých regionech ale jednotlivce ze seznamů vyškrtli. Do sněmovny letos kandiduje 22 stran a dalších politických subjektů, méně než před čtyřmi lety. Do říjnových voleb zbývá 49 dnů.
20. 8. 2021|