TÉMA

Komunisté

Kritiky režimu tajně sledovali v civilu. Spisy StB dosud uchovává Archiv bezpečnostních složek

Během 17. listopadu 1989 sehráli významnou roli příslušníci StB, kteří sledovali studentskou manifestaci a poté řešili zásah proti demonstrantům. Archiv bezpečnostních složek uchovává spisy, které ukazují, jakým způsobem StB v dekádách před sametovou revolucí sledovala oponenty režimu, často v civilním oblečení a škodovkách. Velké množství materiálů mapujících práci StB se již podařilo digitalizovat a jsou dostupné v rámci eBadatelny, řekl v pořadu Události, komentáře zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Tomáš Bursík.
17. 11. 2023|

Si se zbavil největších rivalů, bude bez kritiky, komentuje Šámalová čínský stranický sjezd

V Pekingu skončil 20. sjezd čínské komunistické strany, jejíž členové do bezprecedentního třetího funkčního období zvolili generálním tajemníkem Si Ťin-pchinga. Tomu se navíc podařilo obklopit ve vedení pouze spojenci, což podle asijské zpravodajky ČT Barbory Šámalové znamená mimo jiné to, že bude pokračovat mezi Číňany neoblíbená politika nulové tolerance vůči koronaviru. Jejím prostřednictvím Peking navíc kontroluje pohyb obyvatel.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 12:11|

Si Ťin-pching nejspíš posílí pozice víc, než se čekalo. Na klíčové posty míří jeho věrní

Čína je na prahu zásadních změn. Na 20. sjezdu komunistické strany, která jako jediná řídí zemi, se rýsují větší mocenské posuny, než se očekávalo. A to ve prospěch prezidenta Si Ťin-pchinga, který vstupuje do bezprecedentního třetího funkčního období. Klíčové pozice v aparátu totiž mají obsadit jeho nejvěrnější spojenci.
19. 10. 2022|

30 let zpět: Levicové strany utvořily koalici

Před parlamentními volbami v červnu 1992 se zformovala nová koalice levicových stran – KSČM a Demokratické levice ČSFR. Dohromady pak tyto strany získaly 35 mandátů. V září téhož roku se k uskupení přidaly další levicové strany a hnutí. Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali jejich zástupci na mítinku v Ostravě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 9. 2022|

Koalice SPOLU dala na kampaň 89,8 milionu. Téměř celou povolenou částku

Koalice SPOLU tvořená občanskými demokraty, lidovci a TOP 09, která zvítězila v loňských sněmovních volbách, vydala na kampaň 89,8 milionu korun. Téměř tak naplnila povolený limit 90 milionů. Jde o nejvyšší částku ze všech kandidujících. Finanční hranice je stejná pro koalice i strany, přiblížilo se k ní také hnutí ANO. SPD vyšly volby na necelých šestasedmdesát milionů. Zprávu o financování kampaně musely kandidující strany a koalice do pondělí odevzdat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, jinak by jim hrozila pokuta.
10. 1. 2022|

Ostatky arcibiskupa Matochy se možná vrátí do Olomouce. Komunisté ho 11 let drželi v izolaci

V Pitíně na Uherskohradišťsku si v sobotu připomněli 60 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa Josefa Matochy. Kněz závěr svého života strávil v domácím vězení ve své rezidenci v Olomouci, kde byl 11 let bez kontaktu s okolním světem. Pochován je právě v Pitíně, komunisté totiž zakázali, aby byly jeho ostatky uloženy tam, kde spočívají ostatní olomoučtí arcibiskupové – v katedrále svatého Václava.
6. 11. 2021|

30 let zpět: Pátrání po svazcích v archivu KSČ

Necelé dva roky po sametové revoluci se dva poslanci vydali do archivu v budově někdejšího sídla ÚV KSČ. Chtěli se dopátrat, kdo byl za totality zodpovědný za represe nejen během 17. listopadu 1989. Jak jejich hledání dopadlo, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 9. 2021|

Před 70 lety přišly tisíce rodin o hospodářství. Začala akce Kulak

Pod horou Říp v Krabčicích na Litoměřicku byl za účasti desítek pamětníků a soukromých zemědělců odhalen pomník, který připomíná sedláky vyhnané z jejich hospodářství při komunistické kolektivizaci zemědělství. Před 70 lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. O svůj domov a hospodářství tehdy přišly tisíce rodin.
17. 9. 2021|

KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:52|

30 let zpět: Jak v nové době slavit První máj?

Místo „dobrovolně povinných“ masových oslav Svátku práce, jež se před listopadem 1989 každoročně konaly na pražské Letné pod dohledem KSČ, uspořádal magistrát vpředvečer Prvního máje Primátorské čarodějnice: koncerty, světelnou show a ohňostroj v historickém centru města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 5. 2021|

Řecký diktátor, který se za války postavil silnějším Italům. Před 80 lety zemřel Ioannis Metaxas

Přesně před 80 lety – 29. ledna 1941 – zemřel Ioannis Metaxas. Řecký diktátor během své čtyři roky trvající vlády masově pronásledoval politické oponenty, budoval policejní stát a uplatňoval tvrdou cenzuru. Na druhou stranu se však nekompromisně postavil Mussoliniho Itálii, za což ho Řekové dodnes oslavují.
29. 1. 2021|

30 let zpět: Blíží se sjezd KSČM

Když 1. tajemník KSČM Vasil Mohorita na zasedání ústředního výboru strany 7. října 1990 zpochybnil legitimitu sametové revoluce svými výroky o tom, že „pracující této země i dělníci příliš mnoho neřekli k tomu, co se tady odehrálo,“ vyvolal tím u veřejnosti vlnu nevole, která se projevila mimo jiné mohutnými manifestacemi na podporu Občanského fóra. Poslechněte si reakci tehdejšího předsedy české vlády Petra Pitharta.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 10. 2020|

Vedení komunistů by mohlo dát před sjezdem funkce k dispozici, řekl Filip. Příčiny porážky zhodnotí v pátek

Komunistická strana by podle jejích regionálních představitelů po prohře v krajských volbách měla zásadně změnit politiku. Kritizují celostátní vedení i jeho spolupráci s menšinovou vládou a to, jak ji voličům vysvětluje. Předseda strany Vojtěch Filip v rozhovoru pro deník Právo připustil, že by celé vedení KSČM mohlo před listopadovým sjezdem dát k dispozici své funkce. Podle místopředsedy Stanislava Grospiče zároveň chystá předsednictvo na pátek jednání se zástupci regionů.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 17:44|

Rusové volí gubernátory, poslance i městské rady. Vybírají z nabídky schválené režimem

Rusové začínají třídenní volbu gubernátorů, regionálních poslanců nebo zastupitelů městských rad. Ve hře je 77 tisíc postů. Komise odmítly řadu opozičních kandidátů, a na většině míst se tak bude rozhodovat pouze mezi stranami parlamentními nebo několika novými, které jsou podle politologů až na výjimky loajální Kremlu. Spokojenost s hlavní kremelskou stranou Jednotné Rusko i režimem Vladimira Putina přitom klesá hlavně kvůli stagnující ekonomice.
11. 9. 2020|

Z berlínského Heydrichova hrobu se někdo pokusil odnést ostatky

Z berlínského hrobu někdejšího zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha, který zemřel na následky zranění způsobených československými výsadkáři, se někdo pokusil odnést ostatky tohoto válečného zločince. Případ vyšetřuje policie, podle které v hrobu všechny ostatky zůstaly, napsal list Der Tagesspiegel. Německá média uvádějí, že pachatel či pachatelé museli o místu uložení Heydricha vědět zřejmě z povolaných míst, neboť hrob byl po válce srovnán se zemí a anonymizován.
15. 12. 2019|