TÉMA

Tanky

Polsko modernizuje svou armádu. Poslední přírůstek jsou tanky Abrams

Do Polska dorazily další tanky Abrams, na konci roku jich má země mít zhruba sto dvacet. Velká část skončila u elitní 1. varšavské obrněné brigády. Ta čeká i ještě modernější typy strojů, do pár let by se mohla stát nejsilnější jednotkou svého druhu v Evropě. Proces velkého přezbrojování polské armády tak pokračuje, provází ho ale i některé problémy.
před 10 h hodinami|

Zastaralá ženijní technika neunese soudobé tanky, upozornil NKÚ. Modernizaci ministerstvo odložilo

Ženijní technika české armády je podle Nejvyššího kontrolního úřadu nejenom zastaralá, navíc v některých ohledech nepostačuje současným potřebám vojáků. Například by mosty, které jsou ženisté schopni postavit, neunesly soudobé tanky. Kontroloři upozornili, že byla připravena modernizace ženijního vojska, ministerstvo obrany však investici odložilo. Podle ministerstva to byl důsledek podfinancovanosti resortu, přičemž odmítlo tvrzení NKÚ, že mělo potřebné peníze k dispozici.
15. 4. 2024|

Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.
23. 2. 2024|

Jeruzalém zasahuje v největší nemocnici v Pásmu Gazy. Erdogan označil Izrael za teroristický stát

Izraelské jednotky provádí „precizní a cílený“ zásah proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v areálu největší nemocnice v Pásmu Gazy, oznámily Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení na sociální síti X. Operace se podle nich týká části nemocnice Šífa a zakládá se na nespecifikovaných informacích zpravodajců a „operační nutnosti“. Operaci izraelské armády v nemocnici odsoudil úřad OSN či Jordánsko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při středečním projevu v parlamentu označil Izrael za „teroristický stát“ a dění v Pásmu Gazy za genocidu.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:37|

Střetli jsme se s Hamásem hluboko v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda

Izraelská armáda uvedla, že v posledních několika hodinách sváděla „kruté boje“ s islamisty z hnutí Hamás „hluboko v Pásmu Gazy“. Při bojích podle Izraele zahynuly desítky ozbrojenců Hamásu a armáda zabavila „mnoho náloží a zbraní“. V bojích na severu Gazy přišli o život dva izraelští vojáci, oznámila také armáda. Zpravodajský web The Times of Israel informoval, že Egypt rozmístil tanky a obrněná vozidla poblíž hraničního přechodu Rafáh u Pásma Gazy.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 20:47|

Na Ukrajinu dorazily tanky Abrams. Je to pomoc, ale zvrat nepřinesou, hodnotí experti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí oznámil, že do země dorazily první americké tanky Abrams. Spojené státy jich slíbily dodat 31, zatím ale není jasné, kolik už jich na Ukrajině je. Abramsy patří mezi nejsofistikovanější tanky vůbec a pro Ukrajince bude přínosem jejich odolnost či vysoká průbojnost střel, uvádějí experti. Zároveň ale upozorňují, že tři desítky strojů nezpůsobí zvrat ve válce a že komplikovaná může být třeba jejich údržba.
26. 9. 2023|

Rheinmetall podle německého listu koupil v Belgii tanky Leopard 1 pro Ukrajinu

První dva tanky Leopard 1 tento týden opustily Belgii a jsou na cestě na Ukrajinu, píší belgická média. Technika podle nich nepochází od belgické vlády, ale od neznámého kupce, který od soukromé společnosti OIP pořídil celkem padesát těchto starších modelů tanků německé výroby. Německý hospodářský deník Handelsblatt s odkazem na své zdroje uvedl, že tanky získala německá zbrojařská společnost Rheinmetall, která jich Kyjevu pošle zhruba třicet.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:03|

Sílí tlak na Koreu, aby dodávala Ukrajině zbraně. Vojensky vyspělá mocnost přímé dodávky odmítá

Zanedlouho to bude rok a půl od začátku obnovené ruské invaze na Ukrajinu. A podobnou dobu už Jižní Koreu vládní představitelé Spojených států amerických či zemí Evropské unie tlačí k větší podpoře okupovaného státu, a to vojenské. Soul je totiž velkým výrobcem zbraní a uchyluje se pouze k sekundárnímu posilování ukrajinské obrany. Tlak roste, ale Jižní Korea si stojí za svým vzhledem k možným rizikům.
10. 7. 2023|

Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90. S Německem projedná tanky Leopard

Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Česko je pořídí formou mezivládní dohody ze Švédska, první stroje armáda dostane v roce 2026. Jde o největší armádní nákup v novodobé historii Česka a o jednu z největších státních zakázek vůbec. Česko také začne jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru vláda pověřila ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), která to uvedla na středeční tiskové konferenci.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 19:28|

Berlín je připraven převzít vůdčí roli v evropské bezpečnosti, řekl velvyslanec Kühne

Bezpečnost je nedělitelná komodita, neexistuje něco jako jenom středoevropská nebo evropská bezpečnost, je to transregionální fenomén, řekl v pořadu Události, komentáře vrchní ředitel evropské sekce ministerstva zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst. Německý velvyslanec v Česku Andreas Kühne uvedl, že Německo je připraveno převzít v Evropě  vůdčí roli v systému kolektivní bezpečnosti, ale to neznamená, že by něco podnikalo samo bez koordinace s partnery.
24. 5. 2023|

Ukrajinský postup na východě země brzdí rozbahněná pole i zastaralá technika

Na doněcké frontě zatím vojáci stále čekají na nové zbraně ze západu. Země NATO přislíbily například dodávky desítek tanků typu Leopard 2. Některé z těchto strojů už vyrazily na cestu. Až na frontu ale zatím nedoputovaly. Ukrajinští vojáci tam proto dál používají bývalou sovětskou techniku a kromě ruských agresorů bojují i s blátem.
29. 4. 2023|

Česko poslalo Ukrajině další vojenskou pomoc. Dvanáct tanků T-72 odjelo po železnici

Česko dál posílá vojenskou techniku na pomoc napadené Ukrajině. Podle zjištění České televize minulý týden odjelo dalších dvanáct tanků T-72. Ministerstvo obrany ani armáda ale dodávky nekomentují.
22. 4. 2023|

Mardery, Strykery, Challengery i Leopardy. Na Ukrajinu začaly proudit moderní obrněnce

Po měsících slibů a jednání na Ukrajinu dorazila moderní obrněná technika od západních podporovatelů –⁠ osmnáct tanků Leopard 2 z Německa a čtrnáct britských Challengerů 2. Ukrajinci převzali i německá bojová vozidla pěchoty Marder a americké Strykery. Jde zatím o největší dodávku v rámci slíbené pomoci. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24, v dalších reportážích nabídl také pohled na problematiku systému civilní ochrany nebo na internetový obsah generovaný umělou inteligencí.
2. 4. 2023|

Na Ukrajinu už dorazily německé leopardy i britské challengery

Ukrajina už z Německa získala osmnáct tanků Leopard 2, které Berlín přislíbil Kyjevu před dvěma měsíci. Píše to německý list Der Spiegel, podle kterého již tanky překročily ukrajinskou hranici. Dorazily také britské tanky Challenger 2 a německá bojová vozidla pěchoty Marder, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Británie se zavázala na Ukrajinu poslat čtrnáct challengerů.
27. 3. 2023|

Ukrajinci si osvojují patrioty rychleji, než se čekalo. Dříve by měli získat i moderní tanky

Výcvik ukrajinských vojáků pro používání obranných systémů Patriot a jejich dodávky společně s kontingentem tanků Abrams na Ukrajinu by měly proběhnout rychleji, než se původně předpokládalo. Zatímco protivzdušná obrana by mohla být připravena k nasazení v příštích týdnech, americké tanky by měla ukrajinská strana obdržet už na podzim, a ne až v příštím roce.
22. 3. 2023|

Za tragickou nehodu s vězeňským autobusem potvrdil soud řidiči podmíněný trest

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil řidiči Miroslavu Kolocovi, jehož tahač se v květnu 2019 srazil s vězeňským autobusem, tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Ponechal mu i sedmiletý zákaz řízení, ale zrušil peněžitý trest 84 600 korun. Muže uznal vinným z obecného ohrožení z nedbalosti. Při nehodě zemřel třiadvacetiletý dozorce a dalších 14 lidí bylo zraněno.
9. 3. 2023|

O stíhačky F-16 žádá Ukrajina dál marně. Polsko ale v nejbližších dnech pošle další tanky

Není důvod dodat Ukrajině stíhačky F-16, řekl americký prezident Joe Biden s odvoláním na stanovisko ozbrojených sil. V rozhovoru pro televizi ABC Biden uvedl, že Spojené státy dodávají Ukrajině dostatek jiných zbraní, které jí podle něj stačí k dosažení územních zisků. Náměstek polského ministra obrany Pawel Jabloński řekl agentuře PAP, že na Ukrajinu by měly v nejbližší době přijít další tanky postoupené Polskem.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 22:01|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

V Mnichově začíná třídenní bezpečnostní konference, tématem bude Ukrajina

Americké viceprezidentce Kamale Harrisové se plní diář schůzkami, které během bezpečnostní konference v Mnichově absolvuje. V pátek se schází separátně s francouzským prezidentem, britským premiérem, německým kancléřem a dalšími evropskými lídry. Jednáním prestižního fóra má jednoznačně dominovat pomoc Ukrajině a určení bodu, kam ještě může Západ zajít a přitom se přímo nezapojit do války.
17. 2. 2023|

Rheinmetall může vyrábět pro Ukrajinu ve velkém. Chce ale více peněz od německé vlády

Německý kancléř Olaf Scholz varoval před závody ve zbrojení při koordinované mezinárodní pomoci Ukrajině. Prohlásil to poté, co Kyjev nově požádal o dodávku stíhacích letounů. Tu Berlín zatím nezvažuje. Podobně před tím odmítal dodání teď už slíbených tanků Leopard. Němečtí zbrojaři ale jasně signalizují, že jsou schopní uspokojit i nejnáročnější zakázky, pokud na ně vláda vyčlení příslušné prostředky.
31. 1. 2023|

V akci několikrát denně. Ukrajinci drží Bachmut i díky ukořistěným ruským tankům

O východoukrajinský Bachmut svádějí obránci s invazními ruskými jednotkami dlouhé měsíce lítý boj. Klíčovou roli v udržení strategického města hrají vedle raketometů a houfnic i tanky. A to včetně těch ruských, které se Ukrajincům podařilo ukořistit a následně nasadit proti jejich původním majitelům.
30. 1. 2023|

USA dodají Ukrajině 31 tanků Abrams, Německo pošle čtrnáct leopardů a dá i souhlas dalším zemím

Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků M1 Abrams, oznámil americký prezident Joe Biden. Německo souhlasilo s dodáním německých tanků Leopard 2, přičemž v prvním kroku poskytne Ukrajině čtrnáct tanků Leopard 2A6 a povolí jejich reexport z dalších zemí. Na žádost kancléře Olafa Scholze o tom rozhodla spolková vláda. Polsko, Finsko, Norsko, Španělsko nebo Nizozemsko už oznámily dodávky ze své výzbroje.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 22:07|

Premiér Fiala jednal s kancléřem Scholzem o možnosti zásobování plynem z německých terminálů

Český premiér Petr Fiala (ODS) jednal v úterý v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem o obranné a energetické spolupráci. Česko by rádo získalo podíl v terminálu LNG v Lubminu na pobřeží Baltu, plyn by odtud mohlo mít již pro nadcházející zimu, řekl Fiala. Tanky Leopard 2, které Česko dostane od Německa jako náhradu za stroje, jež poslalo na Ukrajinu, česká armáda potřebuje k zajištění obranyschopnosti země, dodal. Agentura Bloomberg a magazín Spiegel uvedly, že Německo tento týden povolí Polsku poskytnout tyto tanky Ukrajině a pošle i své tanky. Další média pak píšou o vyslání amerických tanků M1 Abrams.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 18:56|

Polsko požádá Berlín o souhlas s odesláním tanků Leopard Ukrajině

Polsko požádá Německo o povolení poslat tanky Leopard 2 na Ukrajinu, řekl v pondělí polský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že Polsko může tyto tanky německé výroby Ukrajině dodat v rámci skupiny zemí, jejímž členem Německo nemusí být. Berlín se zatím zdráhá poskytnout Ukrajině svoje leopardy. Země, které je vlastní a chtějí je Kyjevu poslat, musí Německo oficiálně požádat o souhlas.
23. 1. 2023|