TÉMA

Krasnodarský kraj

Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 16:28|

Krymský most je silně poškozený, spekuluje se o ukrajinském námořním útoku

Krymský most, který spojuje Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se stal terčem útoku, při němž zemřeli dva lidé. Automobilová část je uzavřena, opravy mohou trvat měsíce. Moskva z ranního výbuchu obvinila Kyjev, ten se k útoku oficiálně nepřihlásil. Zástupce kanceláře Volodymyra Zelenského však uvedl, že nelegální stavby jsou jedním z vojenských cílů. Ukrajinská média i Rusové tvrdí, že most poškodily ukrajinské námořní drony. Okupační úřady prozatím obnovily železniční a lodní dopravu, v noci na úterý pak částečně i automobilovou přepravu.
17. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 05:14|

V rafinerii v ruském Krasnodarském kraji hořelo, Bělgorodská oblast hlásí ostřelování

V ropné rafinerii v ruském Krasnodarském kraji propukl požár, který podle předběžných dat způsobily bezpilotní letouny. Na platformě Telegram to tvrdí krasnodarský guvernér Veniamin Kondratěv. Tamní úřady později informovaly o pádu bezpilotního letounu na území nedalekého závodu na zpracování ropy Ilskij, který se podle nich obešel bez zraněných i škod. Guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že region čelil v noci na středu ostřelování. Podle agentury Reuters je to už potřetí tento týden. Evakuaci některých místních obyvatel, kteří žili u rusko-ukrajinské hranice, zachytil štáb ČT.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 19:45|

Na ropné rafinerie v Rusku zaútočily drony. Ukrajina odrazila nálety na Kyjev a Oděsu

Část ropné rafinerie v Krasnodarském kraji na jihu Ruska zachvátil požár poté, co ji zasáhl dron, uvedla ve čtvrtek agentura TASS s odvoláním na záchranáře. Další incident se odehrál v ropném závodě Novošachtinsku v Rostovském kraji na jihozápadě Ruska, kde podle agentury explodoval bezpilotní letoun. Zprávy o útocích bezpilotních letounů na různé ruské cíle přicházely i v minulých dnech. Nálety ve čtvrtek hlásí také Ukrajina, Rusko vyslalo drony na Kyjev a Oděskou oblast. Většinu z nich protiletecká obrana zlikvidovala.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 11:23|

Ruským Bělgorodem otřásla exploze, podle Moskvy tam její stíhačka omylem shodila munici

Ruským městem Bělgorod ve čtvrtek večer otřásla velká exploze, která po sobě zanechala tři zraněné a škody v ulicích včetně dvacetimetrového kráteru. Uvedl to gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Z následného prohlášení ruského ministerstva obrany zveřejněného agenturou TASS vyplývá, že výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly. Úřady dalších dvou ruských oblastí – Brjanské a Kurské – informují o dopadech dronů.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 11:23|

Prezident Zelenskyj tvrdí, že si Kyjev útok na Krymský most neobjednal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřel účast Kyjeva na výbuchu, který vážně poškodil Krymský most (označovaný také Kerčský), spojující Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským poloostrovem. V televizním rozhovoru naznačil, že v pozadí výbuchu mohla být rivalita mezi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva připsala explozi ukrajinské rozvědce.
20. 10. 2022|

Pád letadla na obytný dům v ruském Jejsku nepřežilo patnáct lidí

Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na patnáct. Dalších 28 lidí je zraněných, informovaly v úterý podle agentury TASS místní úřady. Předchozí bilance neštěstí činila 14 mrtvých a 19 zraněných. Záchranáři ukončili prohledávání trosek. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější příčinou havárie letadla technická závada, uvedla agentura Interfax.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 21:35|

Za výbuchem na Krymském mostě stojí ukrajinská tajná služba, tvrdí The New York Times. Putin si myslí totéž

Sobotní explozi na Krymském mostě spojujícím anektovaný Krymský poloostrov s Ruskem zorganizovaly ukrajinské tajné služby. S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného ukrajinského představitele o tom informoval list The New York Times (NYT). Za viníka ukrajinskou rozvědku v neděli večer označil i ruský vůdce Vladimir Putin. Výbuch označil za teroristický čin. Rusko až dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo. Kyjev sám se k zodpovědnosti nepřihlásil.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 20:13|

Rusko stáhlo přes deset tisíc vojáků do kasáren, částečně také od Ukrajiny

Rusko stáhlo do posádek stálého umístění přes 10 tisíc vojáků, kteří se zúčastnili měsíčního cvičení mimo jiné i v několika oblastech blízko Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na oznámení jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 22:39|

Ruské víno je na vzestupu. Míří s ním do Číny, Srbska i Francie

V Rusku se začíná razantně prosazovat pro něj nezvyklé nové odvětví – produkce značkových vín. Nové vinohrady se začaly na jihu země vysazovat teprve po roce 2000, ale od loňska už mají tamní vinaři i svoje chráněné geografické označení. Ročně dodají na domácí trh desítky milionů hektolitrů kvalitního vína.
15. 8. 2021|