TÉMA

Právní pomoc

Advokáti, kteří poskytují pomoc obětem trestných činů, dostávají proplacenou jen část nákladů. Ministerstvo to chce změnit

Ubývá advokátů zajišťujících právní pomoc zvlášť zranitelným obětem trestných činů. Soudy jim často krátí odměny za úkony, které jim po dobu procesu poskytují. Mnohdy dostanou od státu proplacenou třeba jen třetinu jimi vyčíslených nákladů.
21. 4. 2024|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

Polčák se zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice

Europoslanec a právník Stanislav Polčák (STAN) se nakonec zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice. Se starosty se dohodl, že zaplacená bude jen práce jeho kolegů. Podle zjištění Seznam Zpráv chtěl původně sedm a tři čtvrtě milionu korun z odškodného, které získaly obce v okolí vybuchlých muničních skladů. Po kritice se odměny vzdal, proti článku se chce ale bránit, protože vyjádření podle něj neodpovídají skutečnosti.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 15:31|

Česko požádalo Rusko o právní pomoc s vyšetřováním vrbětických výbuchů

Česká republika požádala Ruskou federaci a také několik dalších států o právní pomoc v souvislosti s vyšetřováním okolností výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Deník N uvedl, že Rusko odmítlo vyřídit právní pomoc, podle zdroje deníku lze ale odpověď považovat za doznání. Čeští vládní politici již dříve uvedli s odvoláním na zjištění policie a tajných služeb, že jsou ze způsobení explozí důvodně podezřelí příslušníci ruské vojenské rozvědky. Krajské státní zastupitelství v Brně zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho bude ještě vyšetřování pokračovat.
22. 9. 2021|

Vzrostl zájem o bezplatnou právní pomoc. Problémy dělají exekuce, zálohové výživné i spory v práci

Roste počet žádostí o bezplatnou právní pomoc. Asociace občanských poraden jich zaznamenala od ledna už 35 tisíc, což je o deset procent více než loni. Hlavními tématy jsou exekuce, nárok na zálohové výživné nebo pracovní spory.
13. 8. 2021|