TÉMA

Úřad práce

Reportéři ČT: Rodiče dětí s autismem často narážejí na systém

Rodiny, které pečují o děti s poruchou autistického spektra, se často potýkají s odmítáním ze strany úřadů. Přitom mají nárok na státní pomoc, na kterou však někdy musí čekat i celé roky. Diagnóz autismu v Česku přibývá, ale systém s nimi zatím příliš nepočítá. Pro Reportéry ČT natáčela Barbora Loudová.
16. 4. 2024|

Skokově roste zájem o rekvalifikace, ocenil ředitel Úřadu práce

Skokově roste zájem o rekvalifikace ze strany zaměstnanců, řekl v pořadu Interview ČT24 generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof. Podle něj jde o dobrý signál toho, že lidé zhodnocují, co umí, o co je zájem a co by se mohli naučit, aby se lépe uplatnili na trhu práce. Už v minulosti zmínil, že o práci přijde v budoucnu až 300 tisíc lidí, pozitivní je ale podle něj to, že dalších 500 tisíc pracovních míst vznikne.
10. 4. 2024|

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

Bez chození na úřad. Žádost o evidenci v nezaměstnanosti a o podporu půjde podat digitálně

Žádosti o zapsání do evidence uchazečů o práci a o podporu v nezaměstnanosti bude od podzimu možné podávat elektronicky. Ministerstvo práce se chystá po trojici dávek digitalizovat i agendu zaměstnanosti. Úřad začne také využívat získané údaje k lepšímu zacílení opatření na podporu uplatnění na trhu práce. Záměr v pátek představili ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a vrchní ředitel resortní sekce informačních technologií Karel Trpkoš.
22. 3. 2024|

Během pěti let přijde o zaměstnání 300 tisíc lidí, uvedl ředitel Úřadu práce. Posilujte své dovednosti, apeloval

Zhruba 300 tisícům lidí podle ředitele Úřadu práce (ÚP) Daniela Krištofa v následujících pěti letech hrozí ztráta zaměstnání, asi milion jich bude muset posílit své profesní dovednosti. Trh práce čekají s technologickým vývojem změny, na které se úřad snaží uchazeče připravit. Nabízí tak například rekvalifikační kurzy, do kterých se nad očekávání zapojují mladí lidé. Mezi uchazeči ve vyšším věku, kteří jsou často ztrátou práce ohrožení, je však zájem nízký. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 3. 2024|

Nezaměstnanost v Česku v únoru zůstala na lednových čtyřech procentech, volných míst přibylo

Míra nezaměstnanosti v Česku v únoru stagnovala na lednových čtyřech procentech. Lidí bez práce bylo na konci února 296 107, což bylo o 561 více než v předchozím měsíci. Počet volných míst meziměsíčně stoupl o 1796 na 268 579. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v únoru byla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu nižší, činila 3,9 procenta.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:39|

Zdravotnictví neutáhne všechny naše hříchy, musíme mu ulevit, míní odborníci

Zdravotní stav člověka ovlivňují genetické predispozice, ale i socioekonomické faktory, jako jsou dosažené vzdělání nebo výše příjmu, míní šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. O péči o zdraví, důchodovém věku a odchodu z trhu práce hovořil s emeritním přednostou III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavlem Pafkem v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|

Od počítače a volantu k jehle a niti. Zájem o rekvalifikace roste

O rekvalifikační kurzy je největší zájem za posledních pět let. Loni hlásil Úřad práce přes 23 tisíc úspěšných absolventů, to je skoro dvojnásobek oproti roku předchozímu. Zájemci často navštěvují kurzy informačních technologií nebo třeba kosmetiky. Přibývá ale i těch, kteří se učí řemeslu.
12. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:15|

Nezaměstnanost v lednu stoupla na čtyři procenta, je tak nejvyšší za skoro tři roky

Nezaměstnanost v Česku letos v lednu vzrostla na čtyři procenta z prosincových 3,7 procenta. Je tak nyní nejvyšší za téměř tři roky, od dubna roku 2021. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Uchazečů o práci bylo ke konci ledna 295 546. Bylo jich tak stejně jako loni v prosinci více než volných míst, kterých úřad evidoval 266 783.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 10:30|

PŘEHLEDNĚ: Navrhovaná nová pravidla pro sociální dávky

Ministerstvo práce připravuje reformu sociálních dávek. Má přinést jejich jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a zastavení zneužívání systému. Mimo jiné má také vzniknout nová dávka státní sociální pomoci, která spojí do jedné podpory čtyři současné.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 21:30|

Stát chce zlepšit situaci lidí s handicapem na trhu práce, nabídka pozic je ale omezená

Úřad práce se snaží zvýšit zaměstnanost lidí s handicapem. Aktuálně eviduje přes čtyři sta tisíc lidí v produktivním věku s nějakým stupněm přiznané invalidity, zaměstnání má necelá polovina. Úředníci se je snaží propojovat s firmami. Do budoucna chce stát chráněný trh práce utlumit a podpořit začleňování znevýhodněných pracovníků na tom otevřeném.
27. 1. 2024|

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

Ukrajinské uprchlíky zřejmě čeká další omezení státní podpory. Mnozí se stěhují do levnějšího

Uprchlíci z Ukrajiny zřejmě přijdou příští rok o další část státní podpory. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by se to mělo týkat třeba nouzového ubytování. Po poslední úpravě z letošního července už přišla podle resortu práce o možnost bydlení zdarma asi tisícovka takzvaných zranitelných běženců, ke kterým patří matky s dětmi nebo senioři.
3. 11. 2023|

Nezaměstnanost zůstala v září na úrovni z konce prázdnin. Volných míst je dál víc než lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku se v září oproti předchozímu měsíci podle dat Úřadu práce téměř nezměnila. V relativním vyjádření zůstala na 3,6 procenta. V absolutních číslech se počet uchazečů meziměsíčně zvýšil zhruba o 2,2 tisíce na 263 tisíc. Zůstalo jich méně než množství volných pracovních míst, kterých bylo ke konci září 282 tisíc – zhruba o osm set více než v srpnu. Ve srovnání s loňským zářím je nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 11:40|

Nezaměstnanost v Česku druhý měsíc stoupá, v srpnu byla na úrovni 3,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku v srpnu vzrostla oproti předchozímu měsíci o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. Počet lidí bez práce meziměsíčně stoupl o 1870 na 260 803. Pracovních míst naopak ubylo, ke konci letních prázdnin jich zaměstnavatelé nabízeli 281 207, ve srovnání s červencem o zhruba 4400 méně. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce (ÚP). Loni v srpnu dosáhla nezaměstnanost v zemi 3,4 procenta, bez práce bylo téměř 252 tisíc lidí a volných pozic přes 312 tisíc.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 18:30|

Vedení Úřadu práce se ujme Daniel Krištof, který dříve pracoval v ČEZu, píší HN

Daniel Krištof bude novým generálním ředitelem Úřadu práce. Dříve pracoval ve skupině ČEZ, měl na starost marketing společnosti ČEZ Prodej. Informaci, že se Krištof stane nástupcem odvolaného Viktora Najmona, přinesly Hospodářské noviny, kterým ji potvrdil dočasný šéf úřadu Karel Trpkoš. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal Najmona v únoru. Že vybral jeho nástupce, dal najevo již ve středu, tehdy ale nechtěl prozradit, kdo jím bude.
31. 8. 2023|

O rodičovský příspěvek bude možné požádat elektronicky, oznámil Jurečka. Chystá i úpravu sítě úřadů práce

Ministerstvo práce připravuje v příštích dvou letech úpravu sítě poboček Úřadu práce ČR. Umožní to postupující digitální zpracování dávek. Nábor úředníků se už teď zastavil. Přesný plán, kolik pracovišť a personálu bude po republice potřeba, by měl být na podzim. Oznámili to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pověřený šéf Úřadu práce Karel Trpkoš. Úředníci zatím mohou digitálně zpracovávat žádosti o rodičovský příspěvek. Ke konci roku má přibýt příspěvek na bydlení a přídavky na děti.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:26|

Policie odložila případ, v němž Jurečka údajně nabídl odměnu za rezignaci šéfovi Úřadu práce

Policie nezahájila trestní řízení v případu odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). České televizi to řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej s tím, že kriminalisté kauzu odložili.
23. 6. 2023|

Nezaměstnanost v květnu opět klesla

Nezaměstnanost v Česku se v květnu snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Na konci minulého měsíce bylo bez práce téměř 254 tisíc lidí, o 7790 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se naopak zvýšil o zhruba 1200 na 285 700. Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce. Vyplývá to z informací úřadu práce.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 10:42|

Vrchní soud potvrdil tresty v kauze stamilionových podvodů s dotacemi, jeden zpřísnil

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil tresty v kauze podvodů s dotacemi na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zpřísnil trest pro jednoho odsouzeného na nepodmíněný trest v délce pěti let. Zbylým čtyřem odsouzeným soud potvrdil tresty od 9,5 do 12 let vězení. Rozsudek soudu je pravomocný. Podle obžaloby způsobili státu škodu téměř 600 milionů korun.
24. 5. 2023|

Resort práce připravuje změny platových tabulek veřejného sektoru, řekl Jurečka

Ministerstvo práce připravuje změny platových tabulek, které stanovují výši výdělků ve veřejném sektoru, sdělil šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nově nastavit by se měly do konce volebního období. Vyšší by mohly být pak třeba nástupní platy pro mladé. Odstranit se dle Jurečky mají tarify pod minimální mzdou.
23. 5. 2023|

Některým zaměstnancům úřadu práce vzroste plat, oznámil Jurečka

Části pracovníků a pracovnic úřadu práce by se mohl zhruba od srpna zvednout výdělek. Přesunout by se měli do vyšší platové třídy, a to z deváté do desáté. Vyšší základ platu by mělo získat asi 3500 lidí, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z platové tabulky vyplývá, že by se tak plat zvedl podle délky praxe zhruba o 1700 až 2600 korun. Podle pověřeného ředitele úřadu práce Karla Trpkoše se situace na pobočkách zlepšila, lhůty pro vyřizování dávek se zkracují a příspěvky se téměř v celé ČR vyplácejí v termínu.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 20:19|

Jurečka chce být přísnější na nezaměstnané, kteří se často vracejí do evidence

Výší dávek chce ministr práce a sociálních věcí Marina Jurečka (KDU-ČSL) odlišit lidi, kteří se pravidelně vracejí po krátké době na Úřad práce, od těch, kteří se bez práce ocitli po dlouhé době. Vládní úsporný balíček podle ministra s takovým rozlišením počítá, zároveň prodlužuje dobu důchodového pojištění nezbytnou pro přiznání nároku na podporu.
15. 5. 2023|

Nedoplatky za energie jsou leckde velmi vysoké. Některé radnice chystají pomoc

Radnice ve Slaném a v Lubech slíbily občanům, že budou hledat další možnosti, jak pomoct s vysokými nedoplatky za energie. V obou městech se kvůli tomu ještě během středy konaly bouřlivé diskuse místních s vedením obcí. Řadě lidí po vyúčtování topné sezony totiž přišly faktury na desítky tisíc.
5. 5. 2023|