TÉMA

Michael Spavor

Čínu po 1020 dnech opustili zadržovaní Kanaďané. USA předtím podmíněně propustily manažerku Huawei

Domů odcestovali dva Kanaďané, které v roce 2018 zadržely čínské úřady a obvinily ze špionáže. Peking oba muže propustil bezprostředně poté, co se vrcholná manažerka čínského komunikačního gigantu Huawei Technologies Meng Wan-čou dohodla na urovnání svého obvinění s americkým ministerstvem spravedlnosti. I ona odletěla zpět do Číny.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 20:44|

Američané dosáhli dohody se zadržovanou manažerkou Huawei. Může to pomoci i Kanaďanům

Američtí prokurátoři uzavřeli dohodu s finanční ředitelkou společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou, která je od roku 2018 v Kanadě v domácím vězení na základě zatykače USA. Informovaly o tom v pátek světové agentury s odkazem na vyjádření stran sporu. Dohoda zřejmě umožní Meng Wan-čou vrátit se do Číny a podle pozorovatelů by mohla vést k vyřešení jednoho z dlouhodobých konfliktů mezi Washingtonem a Pekingem.
24. 9. 2021|

Kanaďan dostal v Číně jedenáct let za špionáž

Kanadský konzultant Michael Spavor, zadržovaný v Číně, byl odsouzen k jedenácti letům vězení za špionáž a krádež státních tajemství. Proces se konal za zavřenými dveřmi. Kanadský premiér Justin Trudeau po rozhodnutí soudu označil trest jako „absolutně nepřijatelný a nespravedlivý“. Rozsudek podle agentury AFP ještě více zhorší napjaté vztahy mezi Pekingem a Ottawou.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 13:36|