TÉMA

Marek Slabý

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Dva senátní výbory nepodpořily spornou nižší valorizaci penzí

Senátní ústavně-právní i sociální výbor se v úterý negativně postavily k nižší valorizaci červnových důchodů. K důvodům patřilo sporné schválení vládní důchodové novely ve sněmovně ve stavu legislativní nouze. Ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran, pro schválení byl jen jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:36|

Vytíženým záchranářům by podle šéfa jejich asociace mohly pomoct déle otevřené ordinace praktiků

Denně vyjedou záchranáři k víc než třem tisícům případů. Až u třetiny z nich by přitom podle nich stačilo ošetření v ambulanci. Šéf asociace záchranářů proto navrhuje zavedení odpoledních ordinačních hodin u praktiků. Zároveň ale vyzývá neotálet s voláním na linku 155 v případě akutních problémů.
22. 11. 2022|

Senátory Starostů povede Sobotka

Předsedou senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) byl podle informací ČT zvolen Jan Sobotka, který je též starostou Vrchlabí. V příštích dvou letech povede dvacetičlenný, tedy druhý nejpočetnější klub v horní komoře. Nahradí Petra Holečka (STAN), který letos neúspěšně obhajoval mandát v obvodu Mělník a vypadl z klání o senátorské křeslo už v prvním kole.
2. 10. 2022|

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Senátorem za Tábor se stal Marek Slabý

Senátorem za obvod Tábor se ve druhém kole volby stal Marek Slabý (Tábor 2020 a SPOLU), má 53,47 procenta. Druhý Jaroslav Větrovský (Jihočeši 2012) dostal 46,52 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 18 procent voličů, před týdnem hlasovalo 44,39 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 16:08|

V Táboře se o senátorské křeslo utkají Marek Slabý a Jaroslav Větrovský

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Tábor postupuje Marek Slabý (za TOP 09) a Jaroslav Větrovský, kterého nominovalo hnutí Jihočeši 2012. Slabý získal podporu 30 procent voličů, Větrovský 22,67 procent. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

Nové výjezdové stanoviště záchranky ve Veselí nad Lužnicí má zlepšit dostupnost pro rekreační oblasti

Jihočeská záchranná služba využívá nové výjezdové stanoviště ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Má mimo jiné zajistit lepší dostupnost pro rekreační oblasti v okolí řek Lužnice a Nežárka nebo zatopených pískoven v okolí Třeboně. Vybudování nové stanice stálo přibližně dva miliony korun.
6. 8. 2021|