TÉMA

Die Länderbahn

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

Středočeské lokálky umlkají, kvůli výlukám zpomalí vlaky na koridorech. Nový železniční jízdní řád je tu

Končí platnost letošního jízdního řádu vlaků, v neděli se začnou železničáři – a tedy i cestující – řídit novým. Přináší několik velkých změn: České dráhy přijdou o další linky včetně rychlíků z Ústí nad Labem do Kolína, kde začne jezdit RegioJet, z několika tratí ve středních Čechách zmizí vlaky ČD bez náhrady, respektive je nahradí autobusy. Na hlavních tratích z Prahy na západ i východ se kvůli výlukám prodlouží jízdní doby, na druhé straně dráhy vylepší soupravy některých rychlíků, které svou kvalitou v posledních letech již významně zaostávaly.
11. 12. 2021|

Úklid na trati u Domažlic komplikuje promoklá zem. České dráhy odškodní pasažéry

Železničáři se snaží obnovit provoz na trati u Domažlic, kde ve středu ráno došlo k tragické srážce regionálního vlaku s mezinárodním expresem. Práce jim komplikuje nepříznivé počasí a podmáčený terén. Odklidili už všechna nabouraná vozidla. Nyní opravují koleje a výhybku. Škody podle odhadů Drážní inspekce přesáhnou sto milionů korun. České dráhy jenom ty na vlacích předběžně vyčíslily na nejméně 170 milionů korun. Oznámily také, že odškodní cestující, jichž se nehoda dotkla.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:27|