TÉMA

RegioShark

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

V Plzni vyrostla moderní hala pro opravu vlaků. Vejdou se do ní větší soupravy, výhodou je i automatika

České dráhy (ČD) v Plzni otevřely novou halu pro opravy vlaků. Národní dopravce tím reaguje na rostoucí počet nových souprav v regionu a potřebu najít pro ně lepší zázemí. Pro železničáře to bude znamenat například to, že nebudou muset vlaky rozpojovat, aby se do haly vešly. V minulosti se totiž stávalo, že vlaky, které není možné rozpojit, museli pracovníci drah opravovat venku, a to za jakéhokoli počasí. Nová opravárenská hala přišla na 200 milionů korun.
21. 2. 2022|

Z Kralup do Loun a Velvar začaly jezdit moderní nízkopodlažní vlaky. Nahradí 40 let staré motoráky

Na železniční trati z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar začaly v pondělí jezdit moderní nízkopodlažní vozy. Nahradily více než čtyřicet let staré motoráky. České dráhy (ČD) tak testují provoz těchto vozidel typu RegioSpider, obdobné by postupně měly začít jezdit i na dalších středočeských regionálních tratích, uvedl středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).
8. 11. 2021|

Úklid na trati u Domažlic komplikuje promoklá zem. České dráhy odškodní pasažéry

Železničáři se snaží obnovit provoz na trati u Domažlic, kde ve středu ráno došlo k tragické srážce regionálního vlaku s mezinárodním expresem. Práce jim komplikuje nepříznivé počasí a podmáčený terén. Odklidili už všechna nabouraná vozidla. Nyní opravují koleje a výhybku. Škody podle odhadů Drážní inspekce přesáhnou sto milionů korun. České dráhy jenom ty na vlacích předběžně vyčíslily na nejméně 170 milionů korun. Oznámily také, že odškodní cestující, jichž se nehoda dotkla.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:27|

Na Chodsku se srazil rychlík z Bavorska a RegioShark, tři lidé zemřeli

Na trati v obci Milavče na Domažlicku došlo ve středu krátce po osmé hodině ke střetu mezinárodního rychlíku z Německa s osobním regionálním vlakem. Tři lidé zemřeli, desítky dalších jsou zraněny, část těžce. Zasahovaly všechny složky záchranného systému včetně čtyř vrtulníků. Kriminalisté zahájí úkony trestního řízení kvůli možnému ohrožení z nedbalosti.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 21:22|