TÉMA

Úbytek

Čeští pacienti si nově mohou vyzvednout léky na elektronický recept i v řadě chorvatských lékáren

Češi si mohou nově vyzvednout léky na elektronický předpis ve více než 1 300 lékárnách v Chorvatsku. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), zveřejnil také jejich seznam. Pacient tedy v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích Evropské unie mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 19:48|

Růst čínské ekonomiky loni zpomalil, obyvatel poprvé za šest desetiletí ubylo

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta. Oproti roku 2021 je to o 5,1 procentního bodu méně. Výsledek také zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta. Na vině pomalejšího růstu čínské ekonomiky jsou vládní omezení vyplývající z čínské nulové tolerance nákazy covidem-19, napsaly agentury AP a Reuters. Podle Reuters a agentury Kjódó historicky nejvyšší úmrtnost od roku 1974 spojená s pandemií a nízká porodnost také vedly k úbytku obyvatel. Čínská populace se zmenšila o 850 tisíc lidí, informovaly agentury s odvoláním na čínský statistický úřad.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 12:19|

Armádě loni rekordně ubylo techniky, zřejmě kvůli dodávkám zbraní Ukrajině

Česká armáda loni přišla o rekordní množství techniky. U hlavních strojů pozemních sil se za rok původní počty snížily skoro o dvanáct procent, zjistila Česká televize z dat, která vojsko každoročně zveřejňuje. Vyřazená technika typově odpovídá dodávkám pro bránící se Ukrajinu. Armáda souvislost připustila.
4. 1. 2023|

Stačilo třicet let a polovina ledovců je pryč. Výzkum popsal změny v tropické části And

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá ze studie skupiny MapBiomas, na níž se podíleli experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnímu úbytku ledovců podle nich přispěly klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.
20. 5. 2022|

Globální oteplování podle vědců ztěžuje přežití lachtanů antarktických

Globální oteplování ztěžuje přežití lachtanů antarktických. K tomuto závěru došli biologové z barcelonské univerzity ve studii, kterou vydal časopis Scientific Reports. Podle vědců samice lachtanů mají čím dál větší potíže krmit svá mláďata kvůli úbytku krillu v oceánu.
9. 12. 2021|

Do konce století vymře 98 procent kolonií tučňáků císařských. Klimatická změna jim zničí místa, kde žijí

Mezinárodní vědecký tým vytvořil předpověď toho, jak globální změny klimatu ovlivní život tučňáků. Výsledky je přiměly k tomu, aby navrhli zařazení tučňáků císařských na seznam ohrožených druhů.
5. 8. 2021|