TÉMA

Pop

Obří turné Taylor Swiftové plní státní kasy a hýbe mezinárodními vztahy

Nikdo jiný neovlivňuje současnou popkulturní scénu tak silně jako Taylor Swiftová. Zájem o její koncerty je tak veliký, že může ovlivnit i mezinárodní vztahy, jak se ukázalo v jihovýchodní Asii. Singapurský premiér musel vysvětlovat, proč zpěvačka nevystoupí v žádné jiné zemi regionu. Její tvorba a síla značky se už stala předmětem studia i na významných amerických univerzitách, včetně Harvardu.
6. 3. 2024|

Lenin z Peru zpívá K-pop v jazyce Inků. Chce upozornit na historii i diskriminaci

Peruánský zpěvák Lenin Tamayo přinesl na hudební scénu nový žánr. Podobá se jihokorejskému popu, takzvanému K-popu, ale jde o písně v kečuánštině, tedy v jazyce Inků. Jeho skladby jsou hitem na sociálních sítích, Tamayo chce svou popularitu využít především k upozorňování na historii své země a k boji proti diskriminaci, které sám čelil.
21. 8. 2023|

V Praze vystoupil The Weeknd. Podle publicisty za jeho úspěchem stojí klubový zvuk i marketing

V pražských Letňanech vystoupil v neděli kanadský zpěvák The Weeknd, pravděpodobně nejposlouchanější popová hvězda současnosti. Tomu odpovídala i návštěvnost koncertu. Hudební publicista Jan Trávníček v Událostech v kultuře sdělil, že třiatřicetiletý umělec přichystal originální a velkolepou scénu.
8. 8. 2023|

Mick Jagger slaví osmdesátiny. Zvláštní fenomén, říká o něm Mišík

Mick Jagger, jeden z nejslavnějších hudebníků planety, slaví osmdesátiny. Jeho The Rolling Stones byli svého času populárnější než The Beatles. Od britské královny obdržel šlechtický titul. Dodnes se udržuje ve skvělé fyzické kondici, je známý svým humorem a má vřelý vztah k Česku.
26. 7. 2023|

Nejúžasnější odchod do důchodu v historii popu. Elton John se loučil na Glastonbury

Elton John se na festivalu Glastonbury loučil patrně posledním koncertem na britské půdě v kariéře. Zpěvákovo vystoupení sledovaly desetitisíce lidí, zpravodaj BBC jejich počet odhadl na 120 tisíc. V britských denících vyšla řada pětihvězdičkových recenzí, které mluví o jedné z nejúžasnějších rozluček v historii popu.
26. 6. 2023|

Místo demoliční koule květiny. Miley Cyrus po deseti letech opět zbourala žebříčky

Endless Summer Vacation, tedy Nekonečné letní prázdniny, jak v překladu zní název nového alba Miley Cyrus, jsou možná snem většiny školou povinných dětí. Svými písněmi však umělkyně už dlouho cílí na starší publikum. A nová tvorba zaznamenává i velký komerční úspěch.
14. 3. 2023|

V Eurovizi bude Česko reprezentovat kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna. Bude tak reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
7. 2. 2023|

I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici

Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:25|

Šťastnější a dospělejší než kdy jindy? Billie Eilish vydala desku, na níž řeší úskalí globální slávy

Billie Eilish vydala druhou desku, podle mnohých nejočekávanější popové album letošního roku. Po názvem Happier Than Ever řeší devatenáctiletá zpěvačka toxické vztahy, sebehodnotu i globální slávu. Základ tvoří electropop, do nějž v šestnácti písních proniká jazz, techno i country. Eilish desku opět napsala s bratrem Finneasem, před jejím vydáním také změnila image. Již teď album registruje enormní zájem třeba na Apple Music.
3. 8. 2021|