TÉMA

Technická památka

Na osoblažskou úzkokolejku se vrátily vlaky. Jediná lokomotiva se ale po pár jízdách porouchala

Po půlroční výluce se vrátily vlaky na úzkokolejnou trať v Osoblažském výběžku na Bruntálsku. Obnovení provozu ale netrvalo dlouho. Jediná lokomotiva, která společně s repasovaným vagonem spoje zajišťuje, se po několika jízdách porouchala. Vlak tak opět nahradily autobusy. Závadu se na místě pokoušejí odstranit technici.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:27|

Obří rypadlo z dolu ČSA zanikne. Podle ministerstva kultury je důležitější rekultivace než jeho záchrana

Obří rypadlo, které stojí na okraji hnědouhelného dolu ČSA na Mostecku, nebude technickou památkou. Čeká ho tedy likvidace, byť je jediné svého druhu na světě. Ministerstvo kultury ale zápis zastavilo, protože unikátní stroj není možné dostat z dolu pryč. Úřad považuje za důležitější jeho zdárnou rekultivaci. Na jaře si ho budou moci naposledy prohlédnout turisté.
9. 11. 2022|

Muzejníci z Ústí nad Labem stěhovali obří stroje z bývalé výrobny mýdel

V bývalé výrobně mýdel v areálu někdejší Setuzy objevila demontážní firma technickou památku, kterou se snaží nyní zachránit. Historické kompresory dokládají využití vodíku už před více než sto lety. Na záchraně starých strojů se podílí mimo demontážní firmy i soukromý investor a Fakulta strojní ČVUT v Praze. Unikátní památku si v budoucnu bude moci prohlédnout veřejnost.
2. 8. 2021|