TÉMA

LGBT+

Neheterosexuální lidé v Česku trpí výrazně častěji duševními problémy, ukázala studie

Nová studie, která vyšla v odborném časopise Epidemiology and Psychiatric Sciences, ukázala, že až u 52 procent gayů a leseb se vyskytuje alespoň jedna duševní porucha. Až čtvrtina pak hlásí sebevražedné myšlenky nebo chování, což je pětinásobek ve srovnání s heterosexuální populací. Předchozí výzkumy doložily, že tyto rozdíly v duševním zdraví nejsou zapříčiněny sexuální orientací, ale jsou z velké části způsobeny společenskou stigmatizací, diskriminací a nedostatečným přijetím, které neheterosexuální lidé zažívají.
23. 4. 2024|

Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:25|

Řecko navzdory nevoli konzervativců schválilo manželství pro stejnopohlavní páry

Řecký parlament schválil zákon, který umožní stejnopohlavním párům uzavírat v této zemi manželství. Zákon navrhla vláda konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise a podpořili ho i zástupci levicové opozice. Nová úprava mimo jiné rozšíří rodičovská práva partnerů. Stejnopohlavní páry však nebudou moci využít ani po schválení nové normy náhradní mateřství, píše deník Kathimerini.
16. 2. 2024|

Jedno z papežových přelomových rozhodnutí, hodnotí historik možnost žehnat homosexuálním párům

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, obřad se ale nesmí podobat sňatku ani mít jeho prvky, uvádí dokument schválený papežem Františkem, který v pondělí zveřejnil Vatikán. Duchovní udělit požehnání nemohou během bohoslužby a homosexuální partneři při něm nesmí být oblečeni jako na svatbě. Akt nelze uskutečnit ani v souvislosti s civilním obřadem. Historik a publicista Jaroslav Šebek uvedl, že se přesto jedná o jedno z přelomových rozhodnutí papeže Františka.
20. 12. 2023|

Ruský nejvyšší soud zakázal „mezinárodní hnutí LGBT“. Označil jej za extremistické

Ruský nejvyšší soud se vyslovil pro zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“, je prý extremistické. Nařízení vstoupilo v platnost okamžitě, napsala agentura AFP. Podle portálu Meduza kvůli tomu hrozí stíhání lidí, kteří se hlásí k LGBT+ komunitě. Agentura Reuters připojila, že aktivistům bojujícím za práva sexuálních a genderových menšin tak navíc hrozí i obvinění z extremismu.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 17:23|

Předsudečných útoků proti LGBT+ lidem bylo loni nejvíc od začátku sledování

Útoků na lidi z LGBT+ komunity v Česku přibývá. Vyplývá to z údajů organizace In IUSTITIA, která se tématem násilí pramenícího z předsudků a nenávisti zabývá. V loňském roce organizace evidovala 90 případů napadení LGBT+ osob, což byl dvojnásobek oproti roku předchozímu a vůbec nejvyšší počet případů za celou dobu sledování od roku 2011. Letos organizace zatím zaznamenala 60 incidentů. Petici za větší legislativní ochranu LGBT+ komunity nazvanou Společně proti nenávisti zatím podepsalo přes 23 tisíc lidí.
20. 11. 2023|

Polsko slaví 105 let od opětovného získání nezávislosti. Varšavou pochodovali nacionalisté

Polsko si v sobotu připomíná 105 let od opětovného získání nezávislosti, které se dočkalo po více než staletí, kdy byla země rozdělena mezi Rusko, Rakousko-Uhersko a Prusko. Do ulic Varšavy tak vyšli lidé v rámci Pochodu nezávislosti, který už několik let pořádá polská krajní pravice. Mnozí účastníci drželi červenobílé vlajky, jiní zapalovali světlice. Organizátoři hovoří o „největším vlasteneckém shromáždění v Evropě“, oficiální informace k účasti ale chybí.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 21:17|

Desítky firem žádají premiéra Fialu o podporu normy o manželství pro všechny

Celkem 66 velkých firem či bank v Česku žádá premiéra Petra Fialu (ODS) o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty. Iniciativu byznysu představil na středeční tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací. Předseda vlády reagoval, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv. Firmám za jejich podnět poděkoval. Podle premiéra by poslanci v morálních a etických otázkách měli rozhodovat volně podle svého přesvědčení.
6. 9. 2023|

Rusko stupňuje tlak na LGBT+ komunitu. V Moskvě ji veřejně hájí poslední právní kancelář

Tlak ruských úřadů na místní LGBT komunitu po invazi na Ukrajinu stále sílí. V zemi nově platí zákaz propagace LGBT nebo změny pohlaví v reklamě, filmech, knihách nebo médiích. Hrozí za to vysoké pokuty. Změna pohlaví je od konce července nezákonná.
2. 9. 2023|

Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride

Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride, jehož cílem je vyjádřit toleranci a podporu sexuálním menšinám a podpořit rovná práva pro všechny. Z Václavského náměstí vyrazil průvod po 12:30, první účastníci dorazili okolo 14:00 na Letenskou pláň, kde byl naplánován kulturní program. V duhovém průvodu šli někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 20:50|

Manželství muže a ženy není dle Sokola přežité. Cílem je plná rovnoprávnost, zastal se Walek LGBT komunity

V Praze vrcholí 13. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+). Šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek řekl v Událostech, komentářích, že lidé z komunity LGBT+ v Česku nemají stejnou kvalitu života jako ostatní a že chtějí mít možnost vstupovat do manželství, protože to považují za důležitou hodnotu. Manželství jako svazek muže a ženy je právě jednou z těch tradic, která drží naši společnost pohromadě, myslí si politolog Petr Sokol (ODS) k emocím ve společnosti, které vzbuzuje debata o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.
12. 8. 2023|

Festival v Bratislavě volá po rovných právech pro LGBT+. Účastníci akce Hrdí na rodinu to odmítají

Dav lidí přišel do centra Bratislavy na festival Dúhový pride, jehož cílem je vyjádřit podporu komunitě LGBT+. U příležitosti konání akce se obyvatel jiné než heterosexuální orientace, kteří v zemi například nemohou uzavírat registrovaná partnerství, zastali diplomaté i prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervativní občanští aktivisté zase na jiné místo ve slovenské metropoli svolali průvod za tradiční rodinu.
22. 7. 2023|

Budapeští prošel pochod za práva sexuálních menšin

Ve značném horku se v Budapešti lidé vydali na každoroční pochod za práva sexuálních menšin (LGBT+). Účastníci dávali najevo nesouhlas s vládní politikou vůči komunitě LGBT+ v Maďarsku.
15. 7. 2023|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Na památku obětí homofobní vraždy v Bratislavě. Katarzia či Cina podpořili písní LGBT+ komunitu

Jsme propojení – láskou i zraněním, zní poselství písně Propojený, která vznikla na podporu české a slovenské LGBT+ komunity. Zpěvačka Katarzia a další umělci v ní reagují na homofobní vraždu, k níž došlo loni na podzim před bratislavským barem. Zavražděni byli dva muži. Výtěžek z písně podpoří organizace bojující proti homo- či transfobii.
19. 6. 2023|

Uganda přitvrzuje v tažení proti homosexuálům. Inspirovat se chce u ní i Ghana

Uganda schválila zákon, který zpřísňuje tresty pro homosexuály a další členy komunity LGBT+. Za sex s lidmi stejného pohlaví, kteří jsou mladší osmnácti let, nebo s HIV pozitivním člověkem, bude v zemi hrozit až trest smrti. Dvacetiletým vězením norma postihuje „propagaci homosexuality“. Zatímco někteří Uganďané už uprchli do Keni, drakonický zákon inspiroval politiky v Ghaně.
31. 5. 2023|

Walt Disney zrušil miliardový projekt na Floridě, důvodem je spor s guvernérem DeSantisem

Na Floridě se vyhrocuje spor mezi tamním guvernérem Ronem DeSantisem a společností Walta Disneyho. Ta se rozhodla zrušit výstavbu projektu za téměř miliardu dolarů, který by zajistil na dva tisíce pracovních míst. V jádru pře je nesouhlas nadnárodního konglomerátu s omezeními v sexuální výchově, který ve státě zavedl nový zákon. Spor může zásadně poškodit jak politické šance guvernéra DeSantise, o němž se mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta, tak i byznys druhé největší zábavní společnosti planety.
19. 5. 2023|

Evropská komise proti rasismu a netoleranci vytýká Česku nedostatky v integraci Romů ve školách a ochraně LGBT+

Česká republika podle Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) nerealizovala doporučení z roku 2020, ve kterém komise zemi vyzývala k vymýcení segregace romských dětí ve školách. Další doporučení, aby Česko vytvořilo národní strategii s cílem vypořádat se s nesnášenlivostí vůči lidem z komunity LGBT+ a jejich diskriminací, provedla země jen částečně. ECRI, která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy, to uvedla v hodnotící zprávě.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 17:11|

Trnavský arcibiskup se omluvil za svá slova o obětech útoku na gaybar

Trnavský arcibiskup Ján Orosch čelí kritice kvůli tomu, že v interním oběžníku určeném kněžím zpochybnil, zda byly oběti říjnového homofobního útoku na bratislavský gaybar nevinné. V pondělí se rodinám dvou mužů i veřejnosti omluvil.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 17:28|

Policie obvinila z propagace terorismu muže, který schvaloval útok v Bratislavě

Pražští policisté obvinili z podpory a propagace terorismu muže, který v komentáři na internetu schvaloval útok v Bratislavě, kde v polovině října devatenáctiletý mladík zastřelil dva muže a vážně poranil 28letou ženu před barem Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBT+. Střelec z místa činu uprchl a později spáchal sebevraždu.
3. 11. 2022|

Queer festival Mezipatra prolamuje ledy na polském venkově i u slušných občanů v Izraeli

Izraelské sociální drama Slušný občan nebo francouzský surreálný hit z festivalu v Cannes Pět ďáblů patří podle pořadatelů k očekávaným titulům letošních Mezipater. Na queer filmové přehlídce má ale poměrně silné zastoupení také polská kinematografie a blok krátkých filmů zprostředkuje zkušenosti queer lidí z Ukrajiny. Třiadvacátý ročník s tématem Prolomit ledy začíná 3. listopadu v Praze a po týdnu naváže v Brně.
3. 11. 2022|

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:07|

Lidé v Praze vyzvali k ochraně LGBT+ komunity. Požadují změnu legislativy a stejná práva

Shromáždění na Václavském náměstí uctilo památku obětí homofobní vraždy v Bratislavě. Organizátoři a vystupující vyzvali k zastavení šíření předsudků vůči LGBT+ lidem a přijetí zákona, který by umožnil uzavřít manželství párům stejného pohlaví. Ve středu se na Slovensku konaly také pohřby zavražděných.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 22:27|