TÉMA

Investor

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Z nádraží Vyšehrad má být nová obytná zóna. Nabídne „mikrobyty“

Zchátralé nádraží Vyšehrad v Praze by mělo výrazně změnit svou podobu. Návrh počítá se 170 mikrobyty i kompletní rekonstrukcí bývalé památkově chráněné výpravní haly. Za projektem stojí developer Milodar Miškovič, který je novým majitelem nádražní budovy. Dosavadní vlastníci se o nemovitost nestarali a momentálně je v havarijním stavu.
14. 2. 2024|

168 hodin: Jsme poslední v Evropě. Průmysl se zadrhl, investoři nikde

Česku se jako poslednímu státu v Evropě stále nepovedlo vrátit se na úroveň před covidem. Německý list Die Welt o Česku napsal, že je nemocným mužem Evropy, a vydává nás za odstrašující příklad. Průmysl stagnuje, drtí ho ceny energií. Zahraniční investice, které by nás nakoply, k nám neproudí. Po kořenech problémů pátrali v pořadu 168 hodin Jaroslav Hroch a Václav Crhonek.
20. 11. 2023|

Pardubice řeší desítky námitek vůči hale, kvůli které měnily územní plán

Plán na výstavbu obří multifunkční haly a další zástavby v Pardubicích provází odpor části veřejnosti. U sídliště Cihelna ji plánuje postavit miliardář a majitel hokejového klubu Dynamo Petr Dědek. Pardubice dokonce kvůli záměru změnily územní plán. Úřady se teď ale budou muset vypořádat se třemi desítkami námitek a připomínek.
11. 10. 2023|

Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím

Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|

ČEZ je stabilní firma, rekordní dividenda pro stát ji neohrozí, míní šéf pražské burzy Koblic

Státní rozpočet je ve schodku 214 miliard korun. Celkovému výsledku letošního rozpočtu má pomoci i rekordní dividenda, kterou stát dostane tento měsíc od energetické firmy ČEZ. Jako největší akcionář by měl obdržet 54 miliard korun. Šéf pražské burzy Petr Koblic si myslí, že firma tímto krokem nijak neztratí důvěru investorů vzhledem k jejímu dlouholetému působení na trhu. Koblic byl hostem Interview ČT24.
2. 8. 2023|

Developerům už nejen zisky, ale i náklady. Obce v Pobeskydí po nich chtějí příspěvek na infrastrukturu

Zastupitelstvo Ostravice schválilo takzvané zásady pro spolupráci s investory. Developeři, kteří tam chtějí stavět, budou nově přispívat do Programu veřejné infrastruktury obce. K podobným krokům přistupují i další obce.
12. 7. 2023|

Radní a zastupitelka v Hradci Králové hlasovali pro stavbu soukromého projektu, na němž se podílejí. Střet zájmů odmítli

Královéhradecký radní Arnošt Urban (HDK) a zastupitelka Romana Dürrerová (HDK) ze svých funkcí pomohli prosadit soukromý projekt developera. Oba pro něj při přípravě stavby pracují. Střet zájmů ale odmítají a to přesto, že ho na schůzi zastupitelstva ohlásili.
5. 6. 2023|

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v referendu podpořili stavbu větrníků

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v pátečním místním referendu podpořili pokračování jednání o stavbě větrných elektráren na území obce. Se záměrem na vybudování tří větrníků přišel soukromý investor, obci za to nabízí finanční příspěvky. Se stavbou elektráren vyslovilo souhlas 86 lidí, tedy 54 procent, proti bylo 71 hlasů. Odevzdáno bylo 158 hlasovacích lístků, jeden byl neplatný.
19. 5. 2023|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Firma, do které lidé investovali velké peníze, je v konkurzu. Sto milionů fondu svěřila i obec Modrava

Zhruba pět tisíc věřitelů má dva měsíce na to, aby se přihlásili o své peníze u fondu WCA International z Frýdku-Místku. V opačném případě hrozí, že o svěřené úspory přijdou. V součtu podle advokáta věřitelů Petra Veselého investovali více než dvě miliardy korun, jednatel firmy označil částku za nižší. Společnost, která slibovala vysoké výnosy, je od pondělí v konkurzu. Miliony svěřila fondu i obec Modrava v Plzeňském kraji.
3. 3. 2023|

Referendum o průmyslové hale se může Opatovicím prodražit. Developer požaduje 158 milionů

Referendum, ve kterém obyvatelé Opatovic nad Labem odmítli stavbu nové průmyslové haly, může přijít obec velmi draho. Developerská společnost, která halu chtěla postavit, od svého záměru ustoupit nehodlá, navíc pro něj získala územní rozhodnutí. Zastupitelé Opatovic se nyní obávají toho, že budou muset developerovi zaplatit náhradu škody, jde až o 158 milionů korun. Referendum proběhlo souběžně s prezidentskými volbami.
28. 2. 2023|

Obchodní impérium indického miliardáře Adáního ztrácí hodnotu po obvinění z podvodů

Obchodní impérium indického podnikatele Gautama Adáního dál rychle ztrácí důvěru investorů poté, co vyšla zpráva analytiků americké investiční společnosti Hindenburg Research, která naznačuje, že se Adani Group dopouští účetních podvodů a dalších nekalých praktik. Tržní hodnota skupiny Adani Group se snížila už o více než sto miliard amerických dolarů (v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun). Zakladatel skupiny veškerá obvinění odmítá.
2. 2. 2023|

Zaměstnanci žateckého Nexen Tire Europe zahájí v úterý stávku. Provoz se úplně zastaví

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, ve které žádají například navýšení mezd. Na tiskové konferenci v Praze to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina z nich, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 lidí. Odbory budou ještě v pondělí o situaci jednat s vedením firmy, které na dotazy médií nereaguje.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 11:59|

Vedení Xixoio čelí podezření z podvodu, škoda je půl miliardy korun

Policisté po úterním zásahu podezírají hlavní představitele firmy Xixoio obchodující s digitálními aktivy z podvodu a praní špinavých peněz, uvedl server Seznam Zprávy. Škoda způsobená investorům má dosahovat podle informací Deníku N zhruba půl miliardy korun. Xixoio ale tvrdí, že policie nepochopila její byznys model ani princip jejího podnikání, což jsou investice do digitálních aktiv, takzvaných tokenů.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 14:23|

Druhá gigafactory, o které se jedná, by byla jinde než v Líních, ujistila vláda

Gigafactory, kterou by mohl v Česku postavit korejský investor, by vznikla jinde než na letišti v Líních u Plzně. To je jednou z lokalit, o kterých uvažuje pro svoji středoevropskou gigafactory Volkswagen. Obyvatelé okolních obcí i představitelé samospráv však mají proti jeho záměru výhrady. Protesty svolaly také aerokluby, které na letišti působí.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 21:11|

Německo zablokovalo čínské investice do dvou výrobců polovodičů

Německá vláda zamítla převzetí dortmundské továrny na čipy Elmos švédskou firmou Silex, kterou plně vlastní čínský koncern Sai Microelectronics. Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck, podle kterého vláda zablokovala prodej ještě další neupřesněné společnosti do rukou čínských investorů. Podle německých médií je dotčenou firmou bavorská ERS Electronic, která se věnuje rovněž polovodičům.
9. 11. 2022|

Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.
26. 10. 2022|

Německo zřejmě umožní Číně převzít čtvrtinový podíl v přístavu Hamburk

Německá spolková vláda zřejmě umožní čínské státní rejdařské společnosti Cosco převzít podíl v hamburském přístavu, a to maximálně ve výši 24,9 procenta. Tímto postupem by měla zamezit situaci, že čínská firma bude mít vliv na rozhodování provozovatele přístavu. Informují o tom německá média, která se odvolávají na zdroje z vlády. Před vstupem čínského investora do hamburského přístavu letos varovala spolkovou vládu Evropská komise, která se obává, že by se tím do rukou čínských úřadů mohly dostat citlivé informace o provozu přístavu.
25. 10. 2022|

Bývalý pivovar v Karlových Varech se stal útočištěm bezdomovců, investor ho začne bourat po Novém roce

Investor odložil na začátek příštího roku demolici bývalého pivovaru v centru Karlových Varů. Musí přizpůsobit projekt novým předpisům. Areál dlouhodobě obývají lidé bez domova a drogově závislí. Několikrát do roka v něm zasahují hasiči u požárů kvůli ohňům, které tam přebývající lidé rozdělávají. Strážníci řeší časté stížnosti místních obyvatel.
11. 10. 2022|

Nový majitel hřebčína v Mimoni nezaplatil. Areál tak půjde znovu do dražby

Hřebčín v Mimoni, který je proslulý chovem anglických plnokrevníků, je opět bez majitele. Investor z Olomouce, který v červenci areál vydražil, nezaplatil v dané lhůtě částku 25 milionů korun. Dražba se proto bude koncem října opakovat. Minimální kupní cena je sedmnáct milionů korun.
7. 10. 2022|

Do Zimbabwe míří zahraniční investice. Staví nové hlavní město

Zimbabwe, jedna z nejchudších zemí světa, začalo nedaleko své metropole stavět nové luxusní město. Zim Cyber City se má vyrovnat nejmodernějším sídlům současnosti, třeba Dubaji. Právě Spojené arabské emiráty projekt za půl miliardy dolarů platí. Už teď je tato velmi bohatá arabská země po Číně druhým největším investorem v Africe.
8. 9. 2022|