TÉMA

Dostupnost péče

Zubařů je v Česku dost, tvrdí Šmucler. Placená náhrada amalgámu ale může podle něj ordinace ohrozit

Problém s nedostatkem zubních lékařů je podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera jen problém pojišťoven. V rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že nedokážou zprostředkovat kontakt mezi pacientem a zubařem. On je přesvědčen, že zubních lékařů je v republice dost a většina podle něj nabírá pacienty. Za ohrožení budoucnosti některých ordinací však považuje návrh, podle kterého by po zákazu amalgámových výplní byly již všechny plomby alespoň zčásti placené pacientem. Rozhovor se Šmuclerem vedl Jakub Pacner.
14. 3. 2024|

Přibývá mladých, kteří mají kvůli duševní chorobě invalidní důchod

Přibývá mladých lidí, kteří mají invalidní důchod kvůli duševní chorobě. Jen ve věku do devatenácti let jich loni pobíralo dávku přes třináct set. Stále častěji kvůli úzkostným poruchám i těžkým depresím. Podle specialistů může být důvodem mimo jiné špatná dostupnost včasné péče.
11. 2. 2024|

VZP chce finančně motivovat lékaře, aby ordinovali v oblastech, kde nyní chybí

Přes půl miliardy korun plánuje největší zdravotní pojišťovna v příštím roce zaplatit za zlepšení dostupnosti péče. Penězi chce motivovat praktické lékaře, pediatry i zubaře k otvírání praxí v oblastech, kde jich je dlouhodobě nedostatek. Denně řeší VZP desítky stížností od lidí, kterým se nepodařilo sehnat doktora.
1. 11. 2022|

Život v Tokiu kypí i v době stále sílící nákazy. K menší ostražitosti obyvatel přispívá také olympiáda

Olympiáda ve stínu koronaviru je právě v polovině. Tokio i celé Japonsko zaznamenávají rekordní nárůst nakažených – v metropoli víc než čtyři tisíce a v celé zemi přes dvanáct tisíc za den. To jsou nejvyšší čísla od začátku pandemie. Podle vlády to nesouvisí s hrami, ale s vysoce nakažlivou variantou delta. Rozšířila kvůli ní nouzový stav na čtyři další prefektury.
31. 7. 2021|