TÉMA

Wendy Shermanová

Podpora Ukrajině neustane, ujistila vysoká americká diplomatka v rozhovoru pro ČT

Prezident Joe Biden se sejde s ruským diktátorem Vladimirem Putinem ve chvíli, kdy bude přesvědčen, že to má smysl. V exkluzivním rozhovoru to České televizi řekla náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová, která o uplynulém víkendu navštívila Prahu. Zároveň ujistila veřejnost, že Spojené státy nepřestanou podporovat Ukrajinu. Shermanová mimo jiné zavzpomínala i na bývalou americkou ministryni zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightovou.
12. 12. 2022|

Američtí demokraté navrhli sankce pro případ ruské invaze, týkaly by se i Putina. Kreml se ostře ohradil

Demokraté v americkém senátu zveřejnili projekt protiruských sankcí, které navrhují přijmout v případě, že ruská vojska podniknou invazi na Ukrajinu. Návrh zákona dává prostor pro sankce týkající se plynovodu Nord Stream 2 či šéfa Kremlu Vladimira Putina. Jeho mluvčí uvedl, že uvalení amerických sankcí na Putina by se rovnalo přerušení vztahů.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 14:01|

NATO odmítlo požadavky Ruska a nabídlo mu další rozhovory. Moskva hrozí protiopatřeními

Rozpory mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem v otázce bezpečnosti Ukrajiny bude složité překonat, spojenci ale usilují o pokračování rozhovorů. Po prvním jednání Rady NATO – Rusko od roku 2019 to řekl šéf Aliance Jens Stoltenberg. Třicítka členských zemí podle něj jednomyslně odmítla ruské požadavky znemožnit Ukrajině vstup do NATO a stáhnout alianční jednotky a zbraně ze zemí východního křídla bloku. Moskva tvrdí, že Aliance ignorovala její návrhy na zmírnění napětí, a varovala, že odpoví protiopatřeními, pokud se Západ rozhodne pro politiku „zadržování Ruska“. V případě nutnosti by použila i vojenské prostředky, řekl náměstek ruského ministerstva zahraničí.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 21:28|

Tři tisíce ruských vojáků cvičí u ukrajinských hranic

Ruská armáda vyslala na cvičení k ukrajinským hranicím asi tři tisíce vojáků a tři sta jednotek vojenské techniky, informuje agentura Interfax s odkazem na vyjádření ruských ozbrojených sil. Rusko v posledních měsících podle agentury Reuters u hranic s Ukrajinou soustředilo odhadem sto tisíc vojáků, což vyvolalo obavy Kyjeva a Západu, že by mohlo plánovat invazi.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 23:30|

Dveře NATO zůstanou otevřené, řekli američtí diplomaté v Ženevě Rusům

Spojené státy nikomu nedovolí ukončit politiku otevřených dveří Severoatlantické aliance, zdůraznili při rozhovorech s Ruskem v Ženevě američtí diplomaté. Moskva se opakovaně domáhá garance, že do NATO nevstoupí Ukrajina, její diplomaté na jednání uváděli, že tato otázka je zásadní pro celkový osud nynějších rozhovorů. Americká strana podle agentur Reuters a AFP dala najevo, že mezinárodní hranice není možné měnit silou a Rusko by mělo situaci na hranicích s Ukrajinou deeskalovat. Zástupci ruské strany odmítli, že by Moskva měla v úmyslu na Ukrajinu útočit. Zároveň ale Washington varovali, aby nepodceňoval riziko konfrontace.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 21:55|

Peking při návštěvě americké diplomatky vyzval Spojené státy, aby Čínu nedémonizovaly

Spojené státy musejí přestat Peking démonizovat a dělat z něj fiktivního nepřítele. U příležitosti návštěvy náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové v Číně to uvedl přední čínský diplomat Sie Feng. Americká diplomatka během jednání s čínskými představiteli podle svých slov Čínu vyzvala, aby se povznesla nad rozdíly a spolupracovala s USA při řešení globálních problémů, jako jsou klimatické změny nebo pandemie koronaviru, napsala tisková agentura AP.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 17:12|