TÉMA

Rozklad

Tendr na druhý úsek metra D byl podle předsedy antimonopolního úřadu Mlsny v pořádku

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uspěl u předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny s rozkladem týkajícím se druhého úseku metra D. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které rušilo zadávací řízení na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory, Mlsna zrušil. Úřad musí nyní zadávací řízení posoudit znovu. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ .
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 14:03|

Antimonopolní úřad uložil Praze za loterijní vyhlášku rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Praze pokutu 2,679 milionu korun za chyby ve vyhlášce regulující hazardní hry na území města. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí není pravomocné a hlavní město proti němu může podat rozklad. Vedení Prahy se bude záležitostí zabývat na pondělním jednání městské rady. Jde o zatím nejvyšší pokutu uloženou za chyby v loterijní vyhlášce.
21. 10. 2022|

Centrální dispečink odtahů by řešil průtahy při odstraňování nehod. Antimonopolní úřad ale tendr zrušil

Centrální dispečink odtahů zatím nevznikne. Antimonopolní úřad výběrové řízení vypsané Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) označil za diskriminační a zrušil ho. Přihlásil se jen Ústřední automotoklub. Tendr pak napadly dvě další asistenční služby.
11. 7. 2022|

V atmosféře přibývá metanu. NOAA se obává, že se spustí cyklus, jenž se vymkne kontrole

Američtí vědci už druhý rok za sebou zaznamenali rekordní nárůst koncentrace silného skleníkového plynu metanu v atmosféře. Zveřejnil to v nové zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).
8. 4. 2022|

Ministr Havlíček zamítl rozklad proti stavebnímu povolení na úsek D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zamítl rozklad týkající se stavebního povolení na více než čtyřkilometrový úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Povolení, které stavba dostala v létě, tak oficiálně nabyde právní moci.
13. 11. 2021|

Vědci objevili v amerických močálech „borgskou DNA“. Pomáhá svým pravěkým nositelům rozkládat metan

Vědci, kteří zkoumali biologické vzorky z bažin na západě USA, tam našli doposud neznámé struktury DNA. Jsou velmi pozoruhodné, protože umí asimilovat geny mikroorganismů v jejich okolí. Autorům výzkumu tím natolik připomínaly rasu Borgů ze sci-fi seriálu Star Trek, že je tak začali nazývat.
26. 7. 2021|