TÉMA

Klíšťata

Vědci pracují na „matce všech repelentů“. Nasadí feromony

Klíšťata se bojí mravenců, ukázal nový výzkum. Vědce také rovnou napadlo, jak toho využít – otestovali mravenčí feromony jako repelent proti nebezpečným parazitům.
14. 4. 2024|

Klíšťata jsou kvůli nezvykle teplému počasí již aktivní. Odborníci radí, aby se lidé důkladně prohlíželi

Nezvykle teplé únorové počasí podpořilo i aktivitu klíšťat. Ta začínají být aktivní, když teploty několik dní přesahují pět stupňů Celsia. Nejsou pouze v lese, ale také například v městských parcích. Odborníci proto varují, aby se lidé po procházkách prohlédli, a to zejména kvůli nemocem, které tito paraziti přenášejí – borelióze a encefalitidě. Proti druhé zmíněné nemoci se dá očkovat a podle odborníků je nyní na vakcínu nejvhodnější doba. „Člověku, který nebyl ještě očkován, se doporučuje, aby si nechal co nejdřív aplikovat první dávku vakcíny. Za měsíc druhou dávku vakcíny a čtrnáct dní poté, to znamená za jeden a půl měsíce, je již chráněn,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Očkovaní lidé by si měli zkontrolovat, jestli není čas na posilovací dávku. Nejdřív tři roky po prvním dokončení základního očkování, potom po pěti letech.
26. 2. 2024|

Testy repelentních náramků ukázaly, že slibovaná ochrana proti hmyzu neexistuje

Na Státní zdravotní ústav (SZÚ) se obrátila řada rodičů s podezřením, že „repelentní náramky“, které jsou podle výrobců určené pro osobní ochranu proti komárům a klíšťatům, příliš nefungují. Vědci čtyři běžné výrobky tohoto druhu prozkoumali a zjistili, že neposkytují žádnou ochranu.
30. 6. 2023|

Nová aplikace předpovídá aktivitu klíšťat i riziko boreliózy

Nová mobilní aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci spolu s lesnickými organizacemi, chce pomoct lidem předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymskou boreliózou. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí.
20. 5. 2023|

Aktivita klíšťat stoupá. Na většině území je na nejvyšším stupni

Aktivita klíšťat je v těchto dnech vysoká až mimořádná. Vyplývá to z mapy předpovědi aktivity klíšťat, kterou na svém webu zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle ČHMÚ nyní nastává vrchol sezony klíšťat – jejich aktivita bude v květnu i nadále zvýšená.
10. 5. 2023|

Příští týden přijde do Česka léto. Teploty se dostanou až k 29 stupňům

Přeháňky budou o víkendu postupně ojedinělé. Teploty se příští týden poprvé letos dostanou na letní hodnoty a vyloučit nemůžeme ani první tropický den. Třeba vloni jsme první letní den zapisovali už 31. března.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 13:36|

Klíšťata jsou mimořádně aktivní, odborníci varují před nemocemi

Odborníci varují před klíšťaty. Aktuálně je jejich aktivita na nejvyšším možném, tedy pátém stupni. Meteorologové doporučují nepodceňovat riziko napadení klíštětem. Tento roztoč je nejčastějším přenašečem lymské boreliózy. Letos dosáhl průměrný výskyt klíštat pozitivních na borelii deseti procent.
23. 7. 2021|