TÉMA

Jiří Oliva

Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|

Spor ohledně stánku pod nádražím vyřeší Brno se společností Korekt Real dohodou

Spor ohledně užívání prodejního stánku pod brněnským hlavním nádražím vyřeší město se společností Korekt Real smírnou cestou, mimosoudní dohodu o narovnání schválili zastupitelé. Společnost se v ní zavazuje k uhrazení náhrady za užívání stánku bez právního důvodu ve výši přesahující tři miliony korun spolu s náklady řízení ve výši dvou set tisíc korun. Město naopak společnosti odpustí úrok z prodlení, který dosahuje 1,2 milionu korun, vyplývá z materiálu k zasedání. Rekonstrukci podchodu tak už nic nebrání. Začne příští rok a vyjde na desítky milionů korun.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 19:25|

Podnikatel Procházka musí odstranit podzemní garáže v Brně za Lužánkami, potvrdil soud

Podnikatel Libor Procházka a jeho firma LP Expo musí do šesti měsíců odstranit podzemní garáže, které stojí na městském pozemku u Bobycentra v areálu za Lužánkami. Krajský soud v Brně zamítl jeho odvolání proti březnovému rozsudku Městského soudu v Brně. Procházkův advokát řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.
24. 8. 2023|

Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|

Vlastníkem stánků v podchodu pod brněnským nádražím je město, rozhodl soud

Brno je vlastníkem stánků v podchodu pod hlavním nádražím, potvrdil v úterý Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu. Pravomocným rozsudkem tak ukončil mnohaletý spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting. Městu se otevírá cesta k vyklizení i části podchodu pod tramvajovými zastávkami a zrekonstruování celého podchodu.
21. 2. 2023|

Brno uspělo ve sporu o komunikace na pozemcích za Lužánkami

Město Brno uspělo i u odvolacího krajského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví komunikací na pozemcích města za Lužánkami. Soud v úterý potvrdil rozhodnutí městského soudu, že komunikace jsou součástí pozemku. Rozhodnutí je pravomocné. Město chtělo v místě stavět fotbalový stadion, stavbě ale bránily nemovitosti podnikatele Libora Procházky. Brno tvrdí, že komunikace v místě jsou součástí pozemku a patří městu, Procházka tvrdí, že patří jemu. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, jednání ale zkrachovala.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 14:40|

Policie zasahuje na brněnských radnicích. Zadržela deset lidí

Policie zasahuje na bytovém odboru brněnského magistrátu. Kriminalisté jsou také v kanceláři u primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnici Brno-sever a v Pískovně Černovice. Podle Deníku N prohledávají i prostory advokátní kanceláře, kde pracuje lidovecký politik Filip Leder. V souvislosti s razií v Brně je zadrženo deset lidí, uvedlo Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Policie prověřuje aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 16:57|

Kandidáti na brněnského primátora debatovali o řešení dopravní situace ve městě

Jedním z největších problémů města Brna je podle jeho obyvatel doprava. V průzkumu agentury Kantar pro ČT ji 93 procent respondentů označilo za zásadní či středně velký problém. Své vize pro řešení dopravní situace ve městě představili v předvolební debatě ČT lídři brněnských kandidátek: za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
15. 9. 2022|

Lídři kandidátek v brněnských komunálních volbách diskutovali o dostupném bydlení pro občany

Lídři kandidátek v Brně diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak zlepšit dostupnost bydlení pro obyvatele města. Své návrhy představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022|

Kandidáti na brněnského primátora představili programové priority i pomoc podnikatelům s energiemi

Česká televize pokračuje v sérii debat před obecními volbami. Po té s ostravskými kandidáty na primátora se voličům představili lídři kandidátek v Brně. Své návrhy na fungování města, priority i parametry boje s energetickou krizí představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 22:22|

Brno převede bezplatně asi třináct set bytů z desítek družstev

Brno bezplatně převede družstevní byty, které vznikly před více než dvaceti lety za podpory státu, schválili v úterý zastupitelé. Týká se to asi 1300 bytů 35 bytových družstev. Družstevníci už v nájmech byty splatili, kvůli nezveřejnění smluv před stavbou ale nyní hrozily komplikace v podobě doplatku až do výše současné tržní ceny. Stejné problémy řešilo více měst, třeba Liberec, Olomouc nebo Zlín. Některé případy skončily u soudu. Například Liberec už ale byty převedl za symbolickou korunu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 12:05|

Brněnská Stará radnice bude sídlem Institutu Paměti národa. Expozice připomene totalitu

V prostorách Staré radnice v Brně, kde nyní sídlí turistické informační centrum, vznikne Institut Paměti národa. Projekt je jednou z aktivit neziskové organizace Post Bellum, která uchovává vzpomínky pamětníků totalit 20. století. Brněnští radní schválili adresný záměr pronájmu, což je další krok ke vzniku expozice, uvedla Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.
23. 7. 2021|