TÉMA

Protivládní protesty

V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací padla další podmínka a zákaz pobytu v Praze

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže, který podle policie po březnové protivládní demonstraci v Praze poškodil auto s ukrajinskou SPZ. Dal mu půlroční podmínku a roční zákaz pobytu v Praze. ČT to sdělila soudkyně Eva Švíglerová, která v případu rozhodla bez veřejného jednání. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, muž může proti trestnímu příkazu podat odpor.
15. 6. 2023|

Po útoku v Tel Avivu zemřel italský turista, sedm lidí je zraněných. Útočníka zastřelila policie

Při útoku na přímořské promenádě v Tel Avivu v pátek zemřel italský turista, dalších sedm lidí ze zahraničí utrpělo zranění. Národnost oběti potvrdil Řím. Izraelská policie uvedla, že zastřelila útočníka. Byl to podle ní izraelský Arab. Muž najížděl autem do chodců a střílel na ně.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 11:11|

V Peru se opět střetli protivládní demonstranti s policií, desítky lidí utrpěly zranění

Při protivládních protestech v Peru se demonstranti v pátek večer po celé zemi opět dostali do ostrých střetů s policií. Při potyčkách bylo zraněno více než padesát lidí, někteří z nich vážně, uvedla agentura Reuters. V hlavním městě Limě použili policisté proti demonstrantům slzný plyn, odpůrci vlády házeli kamení, ukázaly záběry v místní televizi. Při protestech, které trvají od prosince, už pět desítek lidí zahynulo.
21. 1. 2023|

Hackeři napadli íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Žádají propuštění demonstrantů

Íránská jaderná agentura v neděli uvedla, že hackeři napadli informační systém její dceřiné firmy působící v jediné íránské jaderné elektrárně v Búšehru. Podle agentury za útokem stojí zahraniční stát.
23. 10. 2022|

Při protestech v Íránu zemřelo už 185 lidí. Vláda do kurdských provincií posílá těžkou techniku

Ani po čtyřech týdnech protivládní protesty v Íránu nepolevují. Vláda se nepokoje snaží násilně potlačit. Nejtvrdší střety se odehrávají v kurdských městech, odkud pocházela i Mahsá Amíniová. Právě její smrt po zatčení mravnostní policií demonstrace vyvolala. Od poloviny září zemřelo při protestech 185 lidí, tisíce dalších úřady zatkly. Sankce na Teherán uvalily Spojené státy, Kanada i Velká Británie. Opatření připravuje i Brusel.
12. 10. 2022|

USA uvalily sankce na kubánské činitele kvůli zásahu proti nedávným protestům

Spojené státy ve čtvrtek uvalily sankce na kubánského ministra obrany Álvara Lópeze Mieru a na zvláštní útvar ministerstva vnitra známý jako černé barety kvůli potlačování nedávných protivládních protestů. Jde o první krok administrativy prezidenta Joea Bidena vůči komunistické vládě Kuby, jímž podle agentury Reuters Bílý dům reaguje na tlak některých amerických zákonodárců i zástupců kubánských emigrantů v USA.
22. 7. 2021|