TÉMA

Lukáš Krpálek

Jan Žižka vtrhl do kin. Víc než fakta ho zajímají emoce

Velkofilm Jan Žižka vypráví o vzestupu slavného vojevůdce. Podle tvůrců nejde ale o jeho biografii, husitský hejtman byl jen inspirací pro historický snímek s mezinárodním hereckých obsazením. Režisér Petr Jákl ho natočil v Česku s americkým hercem Benem Fosterem v titulní roli a hollywoodskými ambicemi. Rozpočet téměř půl miliardy korun dělá z Jana Žižky dosud nejdražší tuzemský film.
9. 9. 2022|

Miloš Zeman předal státní vyznamenání, slíbil udělit Řád bílého lva Volodymyru Zelenskému

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocenil přes šedesát lidí. Ve svém úvodním projevu řekl, že se rozhodl vyhovět žádosti udělit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Ceremoniál se konal netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 22:16|

Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností

Sedm desítek lidí stále čeká na to, až si budou moci z rukou prezidenta republiky převzít vyznamenání. Hrad ceremoniál tradičně připadající na státní svátek 28. října kvůli hospitalizaci prezidenta odsunul na 1. ledna, nakonec byl zrušen i tento termín. Státní vyznamenání se nepředávala ani v roce 2020, a to kvůli tehdejší pandemické situaci.
1. 1. 2022|

Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner

Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:37|

Fotografka českých olympioniků bude zveřejňovat snímky do dvou minut od pořízení

Jako oficiální fotografka české olympijské výpravy už byla Barbora Reichová na dvou zimních a dvou letních Hrách. Teď ji po příletu do Tokia čeká něco nového – preventivní karanténa a prakticky nulová divácká kulisa. Epidemiologická opatření budou totiž sportovce i personál provázet na každém kroku.
20. 7. 2021|