TÉMA

Pegasus

Polsko opět řeší kauzu Pegasus. PiS mohla podle médií sledovat i vlastní lidi včetně Morawieckého

Do polské politiky se vrátila kauza nelegálních odposlechů softwarem Pegasus. Způsobila nervozitu v bývalé vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Také část jejích politiků se totiž obává, že v minulosti nelegálním odposlechům čelila, a to ze strany vlastního vedení. Mezi sledovanými mohl podle médií být i tehdejší premiér Mateusz Morawiecki. K věci se v pondělí poprvé sešla speciální poslanecká vyšetřovací komise, která vznikla po nástupu nové vlády v čele s Občanskou koalicí.
19. 2. 2024|

Europoslanci v Polsku zkoumali zneužití špionážního systému, objevili „šokující informace“

Ve Varšavě je od pondělí delegace deseti poslanců Evropského parlamentu (EP), kteří zjišťují, zda nebyla použitím špionážního softwaru Pegasus porušena legislativa Evropské unie. Podezírají totiž vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), že jej nasadila na opoziční politiky, ale i právníky a státní zástupce. Lídr delegace Jeroen Lenaers na závěr dvoudenní mise ve středu uvedl, že návštěva přinesla „šokující informace“ o používání sledovacího softwaru.
21. 9. 2022|

Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.
2. 5. 2022|

„Nikdo si nemůže být jistý, že není sledován.“ Europoslanci kritizovali použití programu Pegasus

Evropští poslanci v úterý kritizovali Maďarsko a Polsko za používání sledovacího programu Pegasus proti novinářům, opozičním politikům či občanským aktivistům. Během debaty poukázali na to, že díky těmto programům se úřady mohou dostat k velkému počtu osobních dat. Eurokomisař Didier Reynders uvedl, že Evropská komise nemá přímé kompetence v regulaci používání sledovacích technologií, členské státy ale musí chránit základní práva a svobodu tisku. Europoslanec za polskou vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) Joachim Stanislaw Brudziński kritiku své země odmítl.
15. 2. 2022|

Izraelská policie podle médií nelegálně používala špionážní software. Netanjahu žádá zastavení svého procesu

Izraelskou politickou scénou hýbe podezření, že policie opakovaně a nelegálně využívala software, který dokáže proniknout do mobilních telefonů. Sledováno mělo být i okolí expremiéra Benjamina Natanjahua, prominenntí podnikatelé, státní úředníci nebo novináři. Netanjahu kvůli aféře žádá odklad nebo ukončení svého procesu.
9. 2. 2022|

Kaczyński přiznal nákup špehovacího programu. Tvrdí, že ho proti opozici nepoužil

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyński přiznal nákup vyspělého izraelského špehovacího programu Pegasus. Zároveň popřel, že by ho použil proti svým politickým odpůrcům. Informovala o tom agentura AP, která dříve zveřejnila poznatky, že Pegasus špehoval mobilní telefony právníka vůdce polské opozice, opozičního politika a nepohodlné prokurátorky. Opozice se domáhá vyšetřovací komise, podle Kaczyńského není zapotřebí.
7. 1. 2022|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Maroko a Alžírsko zpřetrhávají diplomatické vazby. Přou se o špionáž či požáry

Maroko uzavírá své velvyslanectví v Alžírsku poté, co Alžír v úterý oznámil, že přerušuje vzájemné diplomatické styky. Vrcholí tak rozepře mezi oběma zeměmi, jejichž vzájemné vztahy v současnosti kalí hned několik sporů – mimo jiné kvůli Západní Sahaře či izraelskému špionážnímu programu Pegasus.
27. 8. 2021|

Izrael bere obvinění v kauze Pegasus vážně, řekl v Paříži ministr Gantz

Izrael bere vážně obvinění, že spyware vyvinutý izraelskou společností NSO byl použit proti veřejným osobám po celém světě, uvedl izraelský ministr obrany Benny Gantz po jednání s šéfkou francouzské obrany Florence Parlyovou. Software Pegasus izraelské společnosti NSO Group podle zjištění médií některé státy zneužily ke špehování politiků, novinářů či lidskoprávních aktivistů. Mezi možnými sledovanými byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.
28. 7. 2021|

Macron svolal kvůli kauze Pegasus bezpečnostní radu, v Izraeli a Maďarsku spouštějí vyšetřování

Francouzský prezident Emmanuel Macron mimořádně svolal bezpečnostní radu státu k jednání o špionážní kauze Pegasus a o kybernetické bezpečnosti, uvedl vládní mluvčí Gabriel Attal. Izraelský parlament kvůli kauze zřizuje komisi a maďarská prokuratura začala vyšetřovat podezření z nezákonného sledování. Média o víkendu informovala, že software Pegasus izraelské společnosti NSO Group používaly rozvědky některých zemí ke špehování novinářů a politiků včetně francouzských či maďarských.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 18:24|

Maroko mělo skrze program izraelské firmy sledovat prezidenta Macrona, píše Le Monde. Francie zahájila vyšetřování

Pařížská prokuratura spustila vyšetřování v návaznosti na odhalení údajných snah různých zemí sledovat novináře či aktivisty skrze program izraelské společnosti NSO Group. Francouzská investigativní redakce Mediapart a dva její reportéři tvrdí, že jejich aktivity špionážním programem Pegasus monitorovalo Maroko. Podle zjištění deníku Le Monde marocké tajné služby sledovaly i telefonní číslo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 19:14|

Svoboda tisku je jednou z klíčových hodnot EU, odsoudila von der Leyenová zprávy o špehování novinářů

Naprosto nepřijatelné je podle předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové špehování novinářů. Na návštěvě Prahy se tak vyjádřila k závěrům investigativní práce 17 médií, podle nichž vlády několika zemí, včetně Maďarska, tedy členské země EU, zneužily software izraelské společnosti NSO Group nazvaný Pegasus ke sledování reportérů, aktivistů či ochránců lidských práv. Von der Leyenová dodala, že je ještě nutné ověřit, zda k takovému špehování skutečně docházelo.
19. 7. 2021|