TÉMA

Fentanyl

168 hodin: „Zombie droga“ fentanyl už se šíří i v Česku

Droga fentanyl, která je stokrát silnější než heroin, zachvátila Spojené státy a nyní děsí i Evropu. V Česku už má první oběti. Odborníci před ním varují dlouhodobě. Na černém trhu se zatím prodávají jen fentanylové náplasti z nemocnic, nabídka se ale rozšiřuje. O fentanylu natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 1. 2024|

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Mexiko vydalo do USA narkobarona Ovidia Guzmána Lópeze

Před americkým soudem stane syn narkobarona známého jako El Chapo. Mexiko vydalo Ovidia Guzmána Lópeze do Spojených států, které ho viní z obchodování s drogami. O jeho vydání informoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.
16. 9. 2023|

Američané prohrávají s fentanylem. Obětí drogy přibývá, vznikají „zombie“ čtvrtě

Spojené státy bojují proti fentanylu a smrtící epidemii se jim stále nedaří zastavit. Tato syntetická látka způsobila v americké drogové sféře revoluci. Je silná a stačí jí nepatrné množství. Snáze se tak vyrábí i pašuje. A snadno dokáže i zabíjet. Na nebezpečí fentanylu nyní v New Yorku upozornily rodiny, které droga připravila o nejbližší.
23. 8. 2023|

Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin. Do USA ho pašují mexické kartely

Amerika se potýká se stále silnější drogovou krizí. Může za to ilegální opiát fentanyl. Loni podle odhadů způsobil celé dvě třetiny případů předávkování, jemuž podlehlo téměř 110 tisíc Američanů. Spojené státy přiznávají, že v potírání gangů pašeráků mají stále větší potíže.
18. 12. 2022|

V USA loni zemřelo na předávkování 93 tisíc lidí. Důvodem je zřejmě čím dál otrávenější nabídka drog

Ve Spojených státech zemřelo loni na předávkování drogami 93 tisíc lidí, je to dosud nejvíce za rok a o 29 procent víc než rok předtím. Uvádí to zpráva amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejněná ve středu. Podle expertů přispěla k výraznému nárůstu úmrtí pandemie covidu-19, během níž byli závislí lidé izolovaní a měli horší přístup k sociálním a zdravotním službám.
16. 7. 2021|