TÉMA

Lesní požár

Rozsáhlé požáry v Chile mají 122 obětí. O střechu nad hlavou připravily asi čtyřicet tisíc lidí

Lesní požáry v centrální části Chile si za tři dny vyžádaly už 122 obětí, přičemž úřady zatím provedly čtyřicet pitev a identifikovaly 32 obětí. Několik stovek lidí se stále pohřešuje. S odvoláním na pondělní oznámení chilského úřadu pro soudní lékařství o tom informovala televize CNN. V zemi v pondělí začal platit dvoudenní státní smutek, podle prezidenta Gabriela Borice čelí Chile největší tragédii od zemětřesení z roku 2010, které si vyžádalo přes pět set obětí.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 20:12|

Chile opět sužují velké lesní požáry, mají téměř padesát obětí

Počet obětí lesních požárů v centrální části Chile, která sousedí s metropolitní oblastí Santiaga de Chile, stoupl už na 46 a nejspíš dále poroste, uvedl chilský prezident Gabriel Boric, kterého citovala agentura Reuters. Do některých míst se stále nedostali záchranáři. Požáry v pátek večer způsobily v některých oblastech zmatek a dopravní zácpy, na sobotu úřady vyhlásily v několika obcích zákaz vycházení.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 23:47|

Extrémní vedra mohou do roku 2050 zabíjet až pětkrát více lidí než nyní, konstatují vědci

Pokud by se naplnil scénář o globálním oteplení o dva stupně Celsia do konce století, roční počet úmrtí lidí spojených s extrémními vedry by do roku 2050 stoupl o 370 procent. Kvůli horku a jeho přímým důsledkům by tak umíralo téměř pětkrát více lidí než teď, uvádí vědci v rozsáhlé studii zveřejněné v odborném časopise The Lancet.
16. 11. 2023|

S ničivým požárem v Chile už několik dní bojují hasiči i místní

Ničivé požáry v Chile si vyžádaly své první oběti. Tamní úřady hlásí přes dvacet mrtvých a přes dva tisíce zraněných. Plameny zničily víc než tisíc budov. Místní obyvatelé nacházejí jen základy svých domů. Podle neziskové organizace CONAF plameny zasáhly už přes tři sta tisíc hektarů. Boj s ohněm má v následujících dnech komplikovat teplé počasí.
9. 2. 2023|

Hasiči předali České Švýcarsko správcům parku. Požár zlikvidovali po dvaceti dnech

Hasiči v pátek po dvaceti dnech uhasili rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Správě národního parku v 15:00 předali poslední hašené území. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Nyní už podle hasičů nikde viditelně nehoří, a proto mohla správa oblast převzít. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají jednotky dobrovolných hasičů a od soboty je budou monitorovat rovněž armádní drony.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 21:11|

Velký požár u Bordeaux stále není pod kontrolou, oheň se dál šíří

Lesní požár u francouzského Bordeaux, který se rozhořel v úterý odpoledne, už pohltil 6800 hektarů vegetace a nadále se rozšiřuje. S plameny bojuje jedenáct set hasičů, oheň ale stále ještě nemají pod kontrolou. Na jihozápad Francie míří proto další posily. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že do země posílají hasiče a techniku Německo, Řecko, Polsko, Rumunsko a Rakousko. S ohněm bojují i v Portugalsku. V pohoří Serra de Estrella už zničil na deset tisíc hektarů lesa a na místě zasahuje až 1500 hasičů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:58|

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

Ohniska u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány jsou uhašena. Požár v národním parku ale stále není pod kontrolou

Ohniska požáru v Hřensku se daří držet pod kontrolou, podle starosty je nyní obec mimo nebezpečí. Ve středu večer hasiči intenzivně zasahovali u ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány, která se jim před desátou večerní podařilo uhasit. Oheň po celém území ale stále nemají pod kontrolou. S požárem v Národním parku České Švýcarsko bojují už od neděle. Evakuovat museli z oblasti asi 450 lidí. Od úterního večera udržují hasiči hranice požáru na ploše tisíc hektarů. Záchranáři se obávají zhoršení situace, pokud by se v noci znovu zvedl vítr. Ve čtvrtek se do akce zapojí dvě hasicí letadla, která poskytla Itálie.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 22:32|

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 23:59|

Lesní požáry se rychle šíří i na východě Německa, v Itálii omezili fungování letiště

V německé spolkové zemi Braniborsko se během úterý rozšířil lesní požár z deseti na celkem 850 hektarů. Kritickou situaci hlásí i Sasko na hranici s Českou republikou, odkud se rozšířil oheň do národního parku Saské Švýcarsko. Podle agentury DPA nebyl oheň v odpoledne pod kontrolou. S plameny bojují i ve střední Itálii. Kvůli nim muselo také částečně omezit provoz letiště ve Florencii.
26. 7. 2022|

Pomoc ze vzduchu. Při hašení pomáhají vaky, které pojmou až tisíc litrů vody

Od začátku požáru v Národním parku České Švýcarsko na místě hasičům pomáhají i vrtulníky a letadla. Na zásahu se podílí i letecká služba Policie ČR a zřejmě dorazí další stroje ze zahraničí. Vrtulníky používají při hašení takzvané bambi vaky, které se umístí na lano pod ně a unesou několik stovek litrů vody. Největší vak, který má letecká služba policie k dispozici, pojme tisíc litrů.
26. 7. 2022|

Požár v Českém Švýcarsku se přiblížil k Hřensku. Není vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu

Hasební práce v Národním parku České Švýcarsko oproti původním plánům se soumrakem neustaly, ale pokračují. Prioritou přes noc bude zabránit rozšíření ohně do obce Hřensko tak, aby nebyl zasažen žádný dům. Z bezpečnostních důvodů je pozastavena letecká služba hasičů, létat budou vrtulníky opět po rozednění, informoval před 22. hodinou mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Opustit své domovy muselo několik lidí, evakuováni byli i turisté. Není vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu. Platí nejvyšší stupeň požárního poplachu, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na místě zasahuje zhruba 240 hasičů.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 23:06|

V Českém Švýcarsku nad Hřenskem hoří les. Hasiči evakuovali turisty ze soutěsek

Hasiči pokračují v likvidaci požáru u Hřenska na Děčínsku v Národním parku České Švýcarsko také v pondělí. Jednotky požární ochrany, kterých bojovalo s ohněm v jednu chvílí i přes třicet, se v neděli večer začaly postupně vracet na základny. Na místě přes noc zůstali dobrovolní hasiči. Les začal hořet v neděli ráno, událost se obešla bez zranění. Ze soutěsek bylo preventivně evakuováno asi sto lidí, turistická atrakce zůstane zatím zavřená.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 23:33|

Hasiči z Olomoucka hasí požáry vodou z čistírny. Chtějí tak šetřit pitnou vodu

Hasiči v Česku při hašení požárů používají vodu z přírodních nádrží, ale často i z hydrantů, kde je upravená pitná voda, tedy i dražší. Hasiči z Olomouckého kraje se rozhodli, že budou touto vodou šetřit, k hašení skládky tak využili vodu z čistírny odpadních vod. Běžně se při hašení většího požáru spotřebují desítky tisíc litrů vody.
22. 3. 2022|

Neustávající lesní požár v americkém Oregonu vyhnal z domovů stovky lidí

Rostoucí lesní požár ve vyprahlém lese v americkém státě Oregon z domovů vyhnal stovky lidí. Oheň spálil plochu o rozloze osmdesáti hektarů, napsal list The New York Times. Požár se od 6. července šíří v lese Fremont-Winema zhruba čtyři sta kilometrů jižně od největšího oregonského města Portlandu.
15. 7. 2021|