TÉMA

Talibán

Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:49|

Před rokem řídil finance Afghánistánu. Nyní řídí taxi po ulicích Washingtonu

Afghánistán se drasticky mění pod vládou Talibanu a stejně se mění i životy mnoha Afghánců. A to nejen těch, kteří ve své vlasti ovládané radikálním hnutím zůstali, ale i těch, kteří museli před novými vládci prchnout za hranice. Bývalý ministr financí Chálid Pajenda našel s rodinou útočiště v USA. A od vládních povinností a zastupování země na prestižních ekonomických fórech přesedlal k obyčejnému volantu, jako řidič taxislužby.
26. 5. 2022|

Ikonická fotografie mladé Afghánky obletěla celý svět, žena ze snímku dnes žije v Itálii

Celý svět ji znal jako afghánskou dívku, dokonce jako afghánskou Monu Lisu. Její ikonický portrét z obálky časopisu National Geographic z roku 1985 obletěl celou planetu. Teprve v roce 2002 se k neznámé podařilo přidat jméno – Šarbat Gulaová. Po obnovení nadvlády Talibanu dostala dnes už vdova se svými dětmi šanci na nový začátek v Itálii.
27. 11. 2021|

AP: Saúdská Arábie prošla od útoků z 11. září změnami, vůči kritikům ale zůstává represivní

Saúdská Arábie prošla od teroristických útoků z 11. září 2001 velkými změnami, píše agentura AP. Patnáct z devatenácti tehdejších atentátníků byli občany Saúdské Arábie a království bylo rodištěm strůjce útoků a zakladatele teroristické organizace al-Káida Usámy bin Ládina. V následujících dvaceti letech se Saúdská Arábie postavila členům al-Káidy na své půdě, upravila učebnice, potírala financování terorismu a proti terorismu spolupracovala také se Spojenými státy. AP však podotýká, že zatímco se Rijád snaží změnit svou image, politicky zůstává represivní.
12. 9. 2021|

Soud potvrdil podmínku za schvalování smrti českých vojáků v Afghánistánu

Za schvalování smrti tří českých vojáků v Afghánistánu při sebevražedném útoku v roce 2018 v úterý Vrchní soud v Praze potvrdil Antonínu Dobnerovi tříměsíční podmínku s odkladem na rok a půl. Podle verdiktu se muž dopustil schvalování trestného činu vraždy, státní zástupce muže obžaloval z podpory a propagace terorismu. Verdikt je pravomocný.
17. 8. 2021|

Afghánistán je „hřbitovem impérií“. Spojenci se po dvaceti letech stahují, země se propadá do chaosu

„Je čas ukončit tuhle nekonečnou válku,“ řekl v dubnu letošního roku americký prezident Joe Biden. Po dvaceti letech se z Afghánistánu stahují spojenecká vojska. Islamisté tak znovu nabírají na síle a dobývají dlouho ztracená území. Spojenecká koalice vtrhla do země po teroristických útocích v USA v roce 2001. Poslední američtí vojáci se měli letos stáhnout právě 11. září, nakonec ale Biden oznámil, že jednotky USA odejdou již do konce srpna.
15. 7. 2021|