TÉMA

Bankovní podvod

Falešní bankéři připravili oběti o téměř dvě stě milionů korun. Policie stíhá deset lidí

V kauze falešných bankéřů stíhá policie z Vysočiny deset lidí. Stovky lidí připravili o sto devadesát pět milionů korun.  Jde o největší objasněný případ v kybernetické kriminalitě. Čtyři podezřelé zadržela v Plzeňském kraji, šest lidí bylo zadrženo a postupně předáno do České republiky na Ukrajině. Všichni jsou ve vazbě. Pachatelům hrozí až 12 let vězení.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:48|

Policie navrhla vazbu pro pět lidí, které k trestnímu stíhání vydala Ukrajina

Policisté z Vysočiny podali návrh na vazbu pro pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny k trestnímu stíhání. Podrobnější informace ke kauze, ve které je pětice stíhána, zatím policisté neuvedli. Podle dřívějších informací ukrajinských médií se jedná o podezřelé z podvodů za více než 7,5 milionu eur (asi 183 milionů korun).
27. 9. 2023|

Posílat peníze na účet bude jednodušší, lidem bude stačit znát telefonní číslo

Česká národní banka (ČNB) spustí registr, který umožní bankám zprovoznění služby, kdy pro poslání peněz bude stačit telefonní číslo příjemce. Banky budou mít přístup do registru od 30. října, služba by měla být lidem, kteří o ni projeví zájem, dostupná v listopadu. Nový systém by měl zjednodušit převádění peněz mezi lidmi, uvedla ČNB v tiskové zprávě.
7. 9. 2023|

Přibývá útoků na klienty bank. Podvodníci jim stále častěji volají

Banky i policie znovu varují před přibývajícími útoky na účty klientů. Pachatelé jsou stále důmyslnější. Nejčastěji lidem píšou e-maily nebo volají. Právě takzvaných vishingových útoků letos proběhlo už šestkrát víc než loni. Experti radí především obezřetnost a pomoci má i další osvěta.
14. 7. 2021|