TÉMA

Claude Joseph

„Střílí kolem domu, zmobilizujte lidi.“ Haitský prezident volal před smrtí na policii

Haitský prezident Jovenel Moïse několik minut před tím, než byl v noci na sedmého července zavražděn, naléhavě žádal velitele místní policie a známého policistu o pomoc, která ale nedorazila včas. Informoval o tom v neděli deník Miami Herald. Několik minut po posledním telefonátu byl Moïse zastřelen, zatím ale není jasné, kdo za vraždou stojí. Na Haiti, které je nejchudší americkou zemí a léta je zmítáno sociálními nepokoji, protivládními protesty a násilím ozbrojených gangů, se v úterý ujme úřadu nový premiér Ariel Henry.
20. 7. 2021|

Prozatímní premiér Haiti Joseph odstoupí, moc předá rivalovi Henrymu

Prozatímní premiér ostrovního státu Haiti Claude Joseph se chystá odstoupit z funkce a předat moc svému mocenskému rivalovi Arielovi Henrymu. Řekl to pro americký list The Washington Post, informaci následně zahraničním agenturám potvrdily i zdroje z haitských úřadů. Henryho do funkce jmenoval prezident Jovenel Moïse, a to dva dny předtím, než byl zavražděn.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 21:05|

Prezidenta Haiti dle policie zabilo komando Kolumbijců a Američanů haitského původu

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Má jít o 26 Kolumbijců a dva Američany haitského původu, uvedl podle tiskových agentur náčelník haitské policie Léon Charles. Přinejmenším osm útočníků je stále na útěku a úřady po nich pátrají, dodal.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 23:26|

Haitská policie zabila sedm podezřelých z vraždy prezidenta, šest zadržela

Bezpečnostní složky na Haiti zastřelily čtyři členy komanda, které podezírají ze středeční vraždy prezidenta Jovenela Moïseho. Další dvě osoby pak zadržely. Podle zahraničních médií to oznámil šéf místní policie. Ten později zvýšil počet zadržených podezřelých na šest a počet zabitých na sedm. Mezi zadrženými je podle jednoho z haitských ministrů přinejmenším jeden Američan. Pozadí vražedného útoku zůstává podle tiskových agentur nejasné a nejchudší země na západní polokouli se ocitla na pokraji chaosu.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 21:49|