TÉMA

Zinek

Zinek je nejdražší za čtrnáct let. Firmy snižují jeho produkci

Cena zinku se na burze v Šanghaji prudce zvýšila a dostala se na nejvyšší úroveň za čtrnáct let. Jednou z hlavních příčin je krize na energetickém trhu, s kterou se teď potýká Evropa i Čína. Některé firmy tak musely omezit produkci tohoto kovu, což vyvolává obavy, že zinku nebude dost. Kov se hojně využívá v průmyslu, včetně automobilového.
18. 10. 2021|

Stavebnictví nabralo dech, brzdou je ale nedostatek pracovníků i materiálu

Stavební výroba v Česku po více než rok trvajícím propadu letos v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Dařilo se i průmyslu, který v květnu vzrostl o čtvrtinu, kdy se objem nových zakázek zvýšil téměř o polovinu. V přebytku ve výši 6,3 miliardy korun skončil zahraniční obchod, meziročně byl o 6,9 miliardy korun lepší.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 14:20|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|