TÉMA

Jovenel Moïse

Haitský premiér rezignoval, jak požadovaly vzbouřené gangy

Haitský premiér Ariel Henry oznámil, že rezignuje a předá moc přechodné vládě, která tuto karibskou zemi dovede k volbám. K tomuto kroku přistoupil po pondělním zasedání Karibského společenství (Caricom), jehož se účastnil i americký ministr zahraničí Antony Blinken a které jednalo o krizové situaci na Haiti. V zemi se koncem února proti vládě vzbouřily gangy, které už několik let ovládají její části. Podle televize CNN hodlá Henry zůstat v úřadu až do jmenování přechodné vlády. Americké ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že očekává do dvou dnů na Haiti vytvoření dočasné rady, která posléze jmenuje premiéra přechodného kabinetu. Podle agentury Reuters ale není jasné, jak rychle k tomu dojde, jelikož na Haiti je stále nepřehledná situace.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:45|

Haitská vláda vyhlásila výjimečný stav, platí v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí

Haitská vláda v neděli večer kvůli stále se zhoršující bezpečnostní situaci vyhlásila výjimečný stav v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí. Platit bude nejméně tři dny. O víkendu gangy zaútočily na dvě věznice, z té největší v haitské metropoli uteklo několik tisíc vězňů. Podle agentury AFP během víkendu zemřelo nejméně deset lidí. Ozbrojenci žádají rezignaci premiéra Ariela Henryho, který minulý týden z Haiti odletěl, aby dojednal vyslání mezinárodních jednotek.
4. 3. 2024|

Ozbrojené gangy rozpoutaly na Haiti vlnu protestů, tisíce lidí prchají na venkov

V hlavním městě karibského Haiti vypukly ve čtvrtek protesty, místní ozbrojené gangy chtějí dosáhnout sesazení premiéra Ariela Henryho. Kabinet v Port-au-Prince ovládá sotva vládní čtvrť, ozbrojenci útočí na policejní stanice i mezinárodní letiště. Desítky tisíc lidí se kvůli událostem zapojily do exodu na venkov. O situaci už jednala i OSN.
2. 3. 2024|

Za vraždu haitského prezidenta padlo u amerického soudu doživotí

Za vraždu haitského prezidenta Jovenela Moïseho padlo u soudu v Miami doživotí. Trest dostal podnikatel Rodolphe Jaar za to, že pomáhal útočníkům z Kolumbie, kteří podle vyšetřovatelů prezidenta zabili. Jaar je prvním obžalovaným ve Spojených státech, který byl za vraždu odsouzen, uvedla agentura AP. Vražda zvýšila politickou nestabilitu v nejchudší zemi amerického kontinentu.
2. 6. 2023|

Šéf OSN vyzval k vyslání mezinárodních sil na Haiti. Trápí jej zločin i cholera

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k rozmístění mezinárodních ozbrojených sil na Haiti, které čelí bezpečnostní krizi kvůli aktivitám zločineckých gangů. Ty od září blokují hlavní ropný terminál v zemi, čímž prohlubují nedostatek pohonných hmot. Zdravotnické úřady po několika letech zaznamenaly také nová úmrtí související s cholerou. Země zmítaná dlouholetými problémy je po loňské vraždě prezidenta Jovenela Moïseho navíc v hluboké politické krizi.
10. 10. 2022|

USA vzaly do vazby muže zadrženého v Panamě kvůli vraždě haitského prezidenta

Americké úřady vzaly do vazby bývalého kolumbijského vojáka Maria Antonia Palaciose podezřelého z podílu na vraždě haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Palacios stanul před federálním soudem v Miami. Podle amerického ministerstva spravedlnosti je obviněný „ze spiknutí za účelem spáchání vraždy nebo únosu mimo území USA a z poskytnutí materiální podpory, jež vedla k vraždě, přičemž mu bylo známo, že materiál bude použit k zavraždění nebo únosu“.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 22:01|

Haitský prokurátor chce žalovat premiéra. Po vraždě prezidenta mu volal hlavní podezřelý

Nejvyšší prokurátor Haiti požádal vyšetřujícího soudce, aby obžaloval premiéra země Ariela Henryho v souvislosti s červencovou vraždou prezidenta Jovenela Moïseho. Předseda vlády by podle prokuratury neměl opustit zemi.
14. 9. 2021|

Haiti po zemětřesení: Chybí potraviny, voda, stany i lékaři. Lidé spí na igelitech na mokré zemi

Počet potvrzených obětí sobotního zemětřesení na Haiti stoupl na 2189, oznámily agentury Reuters a AP s odvoláním na místní úřady. Dosud haitská civilní ochrana hlásila 1941 mrtvých. Tisíce lidí jsou zraněny. Záplavy a silné deště v minulých dnech přerušily snahy o hledání přeživších a pomoc těm, kteří zůstali bez domova nebo bez jídla a vody.
19. 8. 2021Aktualizováno19. 8. 2021, 17:23|

Skuteční vrazi mého manžela unikají, míní vdova po prezidentovi Haiti

Vražda prezidenta Jovenela Moïseho otřásla z kraje července nejen celým Haiti. Nájemní vrazi ho zabili v noci v jeho vlastní rezidenci a očitým svědkem vraždy byla prezidentova manželka Martine, kterou útočníci postřelili. První dáma nyní poskytla americké CNN jeden z prvních rozhovorů po vraždě.
6. 8. 2021|

Násilí v ulicích zbídačeného Haiti po smrti prezidenta roste. Vláda chystá volby, gangy revoluci

Nedostupnost pitné vody a jídla, neexistující kanalizační systém, chabá zdravotní péče a nadměrné čerpání přírodních zdrojů patří mezi nejvýraznější problémy karibského Haiti, rozhodně však nejsou jediné. Země, která se stále ještě nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010, teď čelí krizi po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho. Po jeho smrti v zemi roste násilí živené rozdělením obyvatel na malou skupinu movitých elit a velkou skupinu chudých uvězněných v městských slumech nebo na farmách s neúrodnou půdou. Situace využívají kriminální gangy, jeden z jejich vůdců chystá revoluci.
4. 8. 2021|

Haiťané se rozloučili se zavražděným prezidentem. Pohřbu předcházely protesty

Za přísných bezpečnostních opatření na Haiti pohřbili zavražděného prezidenta Jovenela Moïseho. Američtí agenti dělají ochranku vdově po prezidentovi, která při atentátu utrpěla zranění. Americká delegace z ceremonie ve spěchu odjela poté, co se z ulic v okolí ozývaly zvuky připomínající střelbu. Lidé na demonstracích ve městě žádali objasnění prezidentovy vraždy.
23. 7. 2021Aktualizováno23. 7. 2021, 20:00|

„Střílí kolem domu, zmobilizujte lidi.“ Haitský prezident volal před smrtí na policii

Haitský prezident Jovenel Moïse několik minut před tím, než byl v noci na sedmého července zavražděn, naléhavě žádal velitele místní policie a známého policistu o pomoc, která ale nedorazila včas. Informoval o tom v neděli deník Miami Herald. Několik minut po posledním telefonátu byl Moïse zastřelen, zatím ale není jasné, kdo za vraždou stojí. Na Haiti, které je nejchudší americkou zemí a léta je zmítáno sociálními nepokoji, protivládními protesty a násilím ozbrojených gangů, se v úterý ujme úřadu nový premiér Ariel Henry.
20. 7. 2021|

Prozatímní premiér Haiti Joseph odstoupí, moc předá rivalovi Henrymu

Prozatímní premiér ostrovního státu Haiti Claude Joseph se chystá odstoupit z funkce a předat moc svému mocenskému rivalovi Arielovi Henrymu. Řekl to pro americký list The Washington Post, informaci následně zahraničním agenturám potvrdily i zdroje z haitských úřadů. Henryho do funkce jmenoval prezident Jovenel Moïse, a to dva dny předtím, než byl zavražděn.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 21:05|

Vdova po zavražděném haitském prezidentovi se vrátila po léčení do vlasti

Vdova po zavražděném haitském prezidentovi Jovenelu Moïsem se po hospitalizaci na americké Floridě vrátila do vlasti, informovala stanice BBC. Tam se Martine Moïseová léčila ze zranění, která utrpěla při smrtelném útoku na manžela sedmého července.
18. 7. 2021|

Nasazení amerických vojáků na Haiti není podle Bidena na pořadu dne

Nasazení amerických vojáků na Haiti není na pořadu dne, řekl ve čtvrtek prezident USA Joe Biden. Spojené státy pouze posílí bezpečnost svojí ambasády v této karibské zemi poté, co tam byl minulý týden zavražděn prezident Jovenel Moïse.
16. 7. 2021|

Haitská policie zadržela muže, kterého považuje za jednoho ze strůjců atentátu na prezidenta

Haitská policie oznámila, že zatkla jednoho z možných strůjců středeční vraždy prezidenta Jovenela Moïseho. Podezřelým je třiašedesátiletý haitský lékař Christian Emmanuel Sanon, který žil přes dvacet let na Floridě a v červnu přiletěl na Haiti. Informovaly o tom deník El País či BBC. Motiv atentátu ale stále není znám, s vyšetřováním přijelo na Haiti pomáhat i několik agentů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 13:17|

Šéf mocného haitského gangu vyzval své členy, aby se zmocnili ulic

Šéf jednoho z nejmocnějších gangů na Haiti vyzval členy své organizace a další obyvatele státu, aby se kvůli vraždě prezidenta Jovenela Moïseho zmocnili ulic. Podle něj byla vražda prezidenta výsledkem domácího a mezinárodního spiknutí proti haitskému lidu. Kriminální gangy jsou na Haiti silné převážně v hlavním městě a dalších větších sídlech.
11. 7. 2021|

Haiti má nového prezidenta a žádá USA a OSN o vojenskou pomoc

Haitský Senát zvolil svého dosavadního předsedu Josepha Lamberta prezidentem na přechodné období. Nahradí zavražděného Jovenela Moïseho. Země požádala OSN i Spojené státy o pomoc se zabezpečením. Nejmenovaný vysoce postavený představitel americké administrativy ale reagoval vyjádřením, že USA aktuálně poskytnutí vojenské pomoci neplánují.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 19:59|

Prezidenta Haiti dle policie zabilo komando Kolumbijců a Američanů haitského původu

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Má jít o 26 Kolumbijců a dva Američany haitského původu, uvedl podle tiskových agentur náčelník haitské policie Léon Charles. Přinejmenším osm útočníků je stále na útěku a úřady po nich pátrají, dodal.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 23:26|

Haitská policie zabila sedm podezřelých z vraždy prezidenta, šest zadržela

Bezpečnostní složky na Haiti zastřelily čtyři členy komanda, které podezírají ze středeční vraždy prezidenta Jovenela Moïseho. Další dvě osoby pak zadržely. Podle zahraničních médií to oznámil šéf místní policie. Ten později zvýšil počet zadržených podezřelých na šest a počet zabitých na sedm. Mezi zadrženými je podle jednoho z haitských ministrů přinejmenším jeden Američan. Pozadí vražedného útoku zůstává podle tiskových agentur nejasné a nejchudší země na západní polokouli se ocitla na pokraji chaosu.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 21:49|

Prezident Haiti byl zastřelen ve své rezidenci

Haitského prezidenta Jovenela Moïseho v noci zastřelila v jeho rezidenci skupina dosud neznámých pachatelů. Prezidentova manželka útok přežila, utrpěla však střelná zranění a je hospitalizována. Premiér Claude Joseph označil útok za „nelidský a barbarský“ a oznámil, že kontrolu nad bezpečnostní situací v zemi převzala policie a bezpečnostní složky. V čele země stanul podle stanice France 24 právě Joseph.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 12:53|