TÉMA

Kaliště

České Budějovice napojí své exklávy na vodovod, napraví tak „nedůstojné podmínky“

České Budějovice zahájí v příštích dnech stavbu čistírny odpadních vod pro své exklávy Kaliště a Třebotovice. Náklady na její vybudování a zřízení kanalizační a vodovodní sítě budou přibližně 75 milionů korun. Obyvatelé Kališť a Třebotovic doposud museli brát vodu z vlastních studní nebo vrtů.
6. 10. 2023|

Potraviny se stále víc nakupují on-line. Doplácí na to malé obchody i jejich role komunitních center

Nákup potravin na internetu se podle prodejců stal po covidu zcela běžnou službou. I když je podíl této kategorie zatím nejnižší, rychle roste. Meziročně stoupl o celou pětinu. Nejčastěji si lidé nechávají dovážet nápoje a velká balení potravin. Hlavní sezóna pro e-shopy začíná právě teď po prázdninách. Na trh proto vstupují i firmy, které měly zatím jen kamenné obchody. Na mnoha vesnicích malé prodejny, které fungují i jako komunitní centra, přitom bojují o přežití.
15. 9. 2023|

Na některých místech na Vysočině se obávají komplikací, které může přinést výpadek elektřiny v den voleb

Čtyři obce na Vysočině se budou v den případného konání druhého kola senátních voleb potýkat s výpadkem elektřiny. Přerušení dodávky proudu jim oznámila společnost EG.D z důvodu plánovaných prací na zařízení distribuční soustavy. Obce se obávají komplikací a řeší náhradní zdroje, aby se mohly volby v pořádku uskutečnit.
20. 9. 2022|

Dálnice D1 už je po demolici mostu opět průjezdná

Na dálnici D1 mezi Mirošovicemi a Ostředkem se po 48 hodinách opět vrátila auta. Stavbaři dokončili demolici mostu přes dálnici u Kaliště nedaleko Prahy, která začala v sobotu ve dvacet hodin.
5. 7. 2021|