TÉMA

Santorini

Vědci prozkoumali sopku, která „potopila Atlantidu“. Byla ještě silnější, než se čekalo

Obří katastrofy ničily civilizace, ale i pomáhaly vzniku nových. Jednou z těch největších byla přibližně před 3600 lety erupce sopky, která zničila nejen kulturu na řeckém ostrově Santorini, ale zřejmě stála i za pádem minojské civilizace na Krétě. Nový výzkum prokoumal pozůstatky tohoto vulkánu a zjistil, že jeho dřívější erupce v pravěku byla ještě silnější než ta starověká.
16. 1. 2024|

V moři u Santorini se možná probouzí vulkán. Bezprostřední erupce nehrozí, uklidňují vědci

Podmořská sopka Kolumbo se možná probouzí. Vulkán poblíž řeckého ostrova Santorini je klidný už čtyři sta let, vědci ale upozorňují, že se zaplňuje dosud neznámá magmatická komora. Doporučují proto sopku sledovat v reálném čase. Zároveň uklidňují, že v tuto chvíli ničivý výbuch nehrozí.
30. 1. 2023|

Teplé moře, čisté nebe, občas medikán. Řecké klima se ovšem také mění

Středomořské klima s horkými a slunečnými léty, která trvají podstatně déle než v Česku, a samozřejmě teplé moře jsou hlavní důvody, proč každoročně vyráží mnoho turistů do Řecka. Tamní podnebí má ale i několik zvláštností.
30. 7. 2022|

Řecká vláda sází na přednostní očkování v místech, kam míří turisté

Řecká ekonomika se kvůli pandemii znovu neuzavře, pokud by důvodem byla jen ochrana nenaočkované menšiny obyvatel, varoval tamní premiér Kyriakos Mitsotakis. V zemi, která je závislá na příjmech z turistického ruchu, dostalo vakcínu jen 35 procent populace. Vláda vsadila na přednostní očkování v místech, kam dovolenkáři míří.
6. 7. 2021|